Mainos
Mainos
pihajaparveke_kansi
Mainos

Nurmikonsiemenissä on eroja – tästä tiedät, mikä sopii pihallesi parhaiten!

Valitse uudelle nurmikollesi hyvälaatuinen nurmikonsiemenseos käyttötarkoituksen mukaan. Hinta ja laatu kohtaavat usein siemenseoksissa.

Tarkista siemenseoksesta ensin raiheinän osuus, niin sanotuissa yleisseoksissa sitä voi olla runsaasti. Nurmikko vihertyy nopeasti raiheinän ansiosta, mutta se kasvaa rehottamalla, joten saat ajaa nurmen pari kertaa viikossa. Raiheinä ei myöskään ole paras mahdollinen pelialusta, eikä se kestä kovaa kulutusta tai matalaa leikkuuta.

berner kuva

Nurmikonsiemenpussissa on aina monen eri ruohokasvin siemeniä eri suhteessa käyttötarkoituksen mukaan. Seoksilla on myös käyttöluokitus. Paras on Extra, myös käyttöluokka 1 on erinomainen. Käyttöluokka 2 on tarkoitettu esim. varjoisiin paikkoihin, joiden kulutus ei ole kova. (Kuva www.siemenkauppiaat.fi)

Yleisseosten sijaan kannattaa valita GreenCaren suosituin nurmikonsiemen Olonurmikko, joka sisältää punanataa 65 prosenttia, niittynurmikkaa 25 prosenttia ja raiheinää sopivasti 10 prosenttia. Nurmi vihertää nopeasti ja seos sisältää sopivan seoksen erilaisia siemeniä kestävän nurmikon syntymiseksi.

Kovaan kulutukseen eli perhe-elämään valitse seos, jossa on yli 40 prosenttia niittynurmikkaa ja niiden lisänä puistonataa, käyttöluokka on 1 tai extra. GreenCaren Pelinurmikko sisältää neljää eri siementä ja vain 5 prosenttia raiheinää. Tällä sekoituksella syntyy kestävä ja pelaamisesta korjaantuva nurmikko, koska siemenseoksen sisältämät niittynurmikkalajikkeet paikkaavat aukot nopeasti.

Varjoisalle tai kuivalle pihalle sopii erityisen hyvin GreenCaren Tunnelmanurmikko. Se sisältää muun muassa nurmilauhaa ja kolmea eri nataa, joilla tehdään talvea ja kulutusta kestävä nurmikenttä.

Huippulaatuinen samettisen nurmikon siemenseos, kuten GreenCaren Juhlanurmikko ei sisällä yhtään raiheinää. Se edellyttää perustamisvaiheessa kärsivällisyyttä, koska se itää hitaammin kuin muut. Hoitamiseen kuuluu säännöllinen leikkaaminen ja lannoitus, ettei nurmikko uhkaa harveta. Hoitamalla saat lopputuloksena upean nurmikon, jota naapuritkin ihailevat. Käyttöluokka extra.

Jos pelkkä viheriö näyttää mielestäsi liian yksitotiselta, lisää nurmikonsiementen joukkoon Valkoapilan siemeniä. Se sopii erityisesti kuiviin, kivikkoisiin paikkoihin ja tieluiskalle.

Nurmikon kylväminen

Laskettuasi kylvettävän alueen pinta-alan hanki 2-4 kiloa siemeniä/100m2. Siemeniä tarvitaan noin kourallinen neliölle. Jotta siemenet leviäisivät tasaisesti, tee ristikylvö kuvion mukaan:

berner2

Sekoita siemenet kevyesti pintakerrokseen ja jyrää nurmikkojyrällä (ei verkko), jotta ne eivät kuivuisi. Samalla ne saavat hyvän kontaktin maahan.

Muista kastella siemeniä

Siemenen itäminen on peruuttamaton ilmiö. Kun siemen on kerran itänyt, se tuhoutuu, jollei saa vettä jatkuvasti. Kastele siis hellävaraisesti , usein ja sään mukaan. Jos sää on lämmin, kastele illalla, koska silloin vesi haihtuu hitaammin. Kastelun voi tehdä sadettimella tai letkulla. Kastelu täytyy tehdä varovasti, ettei siemenet nouse maan pintaan.

Jos kevät on vielä varhainen, voit peittää vastakylvetyn nurmikkosi vaikka kokonaan hallaharsolla, joka läpäisee vettä. Pari viikkoa harson suojassa ja nurmikkosi itää jo reippaasti.

Ensimmäinen nurmikonleikkuu

Anna nurmikon kasvaa rauhassa, kunnes se on 6-10 senttimetriä pitkää. Jätä nurmikko ensimmäisessä leikkuussa normaalia pidemmäksi (7 cm), ehdit trimmata sen myöhemmin lopulliseen mittaansa (4-5 cm). Ensimmäinen leikkuukerta tasoittaa nopeammin itäneiden korsien kasvua ja auttaa nurmikkoa tuuhentumaan. Hitaammin itävät kurovat etumatkaa kiinni kesän mittaan.

Sovella samaa myös paikkauskylvökohtiin, esimerkiksi talven jäljiltä jääneisiin laikkuihin. Niissä kannattaa käyttää GreenCare nurmikon paikkausseosta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme