Mainos
Mainos
pihajaparveke_kansi
Mainos

Tiesitkö? Kesäkurpitsan kukat ovat herkullista syötävää

Kesäkurpitsa kuuluu kasvimaan helpoimpiin vihanneksiin. Sen kasvattamiseen liittyy kuitenkin muutama niksi.

Joskus kotipuutarhuri ihmettelee ja tuskailee kesäkurpitsan runsasta kukintaa, josta ei kuitenkaan kehity satoa. Voi myös käydä niin, että lupaavat pienet kurpitsan alut kuivuvat kasaan eivätkä kehity komeiksi yksilöiksi.

Auta kesäkurpitsaa tarvittaessa pölyttämisessä

Taikasana on pölyttäminen. Pienet pullistuneet kurpitsan alut ovat itse asiassa emikukkia, hedekukat puolestaan kasvavat ohuen varren päässä. Jos hyönteisiä ei näy eikä kuulu tai niillä on kiireitä muualla, ota avuksi pieni pehmeä vesiväripensseli, käytä pensseliä hedekukissa ja sivele sen jälkeen siitepölyä emikukkiin. Saat pienet kurpitsan alut kehittymään täysikasvuisiksi ja keittiö kiittää!

Jos kurpitsoissasi on runsaasti hedekukkia, voit hyödyntää niitä sellaisenaan kokkailussa. Kurpitsan kukat ovat kauniita salaattien koristeina ja terälehdet voi syödä salaatissa. Voit myös uppopaistaa kukkia frittitaikinassa dipattuina tai sellaisenaan upottamalla kukat pikaisesti kuumaan valkosipulilla maustettuun oliiviöljyyn tai vaikka paistaa ne nopeasti voissa. Kukat maistuvat esimerkiksi pastan kanssa.

GreenCaren asiantuntija neuvoo valitsemaan kesäkurpitsaviljelmään useita eri lajikkeita. Ristipölyttäminen on laadukkaan sadon kannalta hyvä asia ja toisaalta et kyllästy yhteen ja samaan kesäkurpitsaan, jos tarjonta ylittää kysynnän. Istuta taimet GreenCare Luomu Grobiootti Kasvumaa -pussiin. 50 litran multapussi sisältää grobiootteja eli hyötymikrobeja, jotka edistävät juurtumista. Säkkiin voi suoraan istuttaa kaksi kesäkurpitsaa.

Kasvumaan ravinteet riittävät taimen juurtumiseen ja muutaman viikon päästä voit alkaa lannoittaa kesäkurpitsoja. Kastelun yhteydessä voi käyttää Puutarhan Kesä -kastelulannoitetta. Voit myös varastolannoittaa säkin tekemällä juuriston viereen kynällä pillin, jonka täytät ylös asti esimerkiksi Ympäristön Ystävä -lannoitteella. Se on puhdas ja turvallinen lannoite, joka ei sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Kesäkurpitsasi ottavat pillistä itselleen ravinteita tarpeen mukaan.

Kurpitsat ovat myös koristeellisia puutarhassa ja sadonkorjuuajan pöytäkoristeina. Ystävätkin ilostuvat ylijäämästä!

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme