Mainos
Mainos
pihajaparveke_kansi
Mainos

Viherpeukalo tai ei – näillä vinkeillä saavutat kukkaloiston

Poimi puutarha-asiantuntijan viisi varmaa vinkkiä kesäkukkien istutukseen ja hoitoon!

Suomi on miljoonien kesäkukkien maa: Suomessa kasvatetaan ja ostetaan yli 40 miljoonaa kesäkukkaa vuodessa*. Hong Kong -tavaratalojen puutarhojen suosituimpia kukkia ovat klassinen orvokki ja pelargonia, vaikka erikoisempia lajikkeita hankitaan nykyään yhä enemmän perinteisten kukkien rinnalle.

– Suomalaiset rakastavat kesäkukkia. Ne ovat kauniita, helppohoitoisia ja valikoimaa löytyy värikäs kirjo. Lajikkeita valikoidaan nykyään hyvinkin rohkealla otteella, mutta suosituimpia kukkiamme ovat kestosuosikit pelargonia ja orvokki. Kauppapuutarhat myyvät kaikkiaan 11 miljoonaa kappaletta* orvokkeja vuodessa, eli jopa kaksi jokaista suomalaista kohden, kertoo Hong Kong -tavaratalojen puutarha-asiantuntija, Omatarhuri Santeri Urhonen.

Kesäkukkia viljellään pitkin koko maata, joten toimitusketjut ovat lyhyitä ja nopeita. Tämän ansiosta saamme nauttia hyvälaatuisista, lähituotetuista kukista, jotka kukoistavat helpolla hoidolla koko kesän ja jopa pitkälle syksyyn.

– Suomessa on hämmästyttävän paljon kasvihuoneviljelyä ympäri maata. Kesäkukkia hankkimalla antaakin tukensa suomalaisille viljelijöille, Urhonen sanoo.

Urhonen rohkaisee kesäkukkien istutushommiin kokemattomiakin puutarhureita. Hän korostaa, että kaikki kesäkukat ovat helppohoitoisia, joskin muutama perusseikka on hyvä muistaa.

5 vuorenvarmaa vinkkiä kesän istutuksiin:

1. Panosta istutukseen

Valitse mieluummin liian suuri kuin liian pieni ruukku. Istutuksiin sopii erityisesti kesäkukille tarkoitettu multa, jonka ravinteet ja kalkitusaineet on räätälöity kesäkukkien olosuhteille sopivaksi. Jos et vaihda kasvualustaa vuosittain, sekoita vanhaan multaan puutarhakalkkia ja uusi pintamulta.

2. Kastele ja ravitse

Istutukset vaativat kukoistaakseen sopivasti valoa, vettä ja ravinteita. Kastele kukkia runsaasti istutuksen yhteydessä, ja pidä multa jatkossa tasaisen kosteana. Kun istutuksesta on kulunut kaksi viikkoa, lisää kasteluveteen aina ripaus kastelulannoitetta. Erityistä huolenpitoa kaipaavat amppelit, sillä niihin mahtuu vain vähän multaa.

3. Nypi kuihtuneet kukat

Nypi aina kukkineet kukat vartta myöten, jotta kasvi voi käyttää kaiken energiansa kasvamiseen ja uusien kukkien muodostamiseen. Kaikki kesäkukat kaipaavat nyppimistä lobeliaa ja lumihiutaletta lukuun ottamatta. Erityisesti nyppimättä jättäminen nyppii markettaa, orvokkia ja tähtisilmää.

4. Huomioi sää

Kesäkukat viihtyvät parhaiten auringossa, kunhan vesitalous on kunnossa. Jos istutus on taivasalla, tee ruukun pohjaan reikiä, jotta liika vesi pääsee sateiden yllättäessä pois. Siirrä istutukset suojaan rankkojen sateiden sattuessa, ja muista myös suojata kasvit kylmältä, sillä monet kesäkukat ovat arkoja pakkaselle.

5. Yhdistele rohkeasti ja leikkisästi

Kesäkukkia kutsutaan myös ryhmäkasveiksi, sillä ryhmänä ne ovat parhaimmillaan. Väritä puutarha tai parveke haluamallasi tavalla, ja yhdistele eri korkuisia ja muotoisia kasveja keskenään. Hauska idea on antaa vanhoille rakkaille esineille uusiokäyttö kukkien kotipesänä. Miltä istutus näyttäisi vaikkapa auton renkaassa, nahkasaappaassa tai ruostuneen pyörän korissa?

Lisätietoa:

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme