Mainos
Mainos

Laihdutusrääkki vei Emmin kuukausiksi sängyn pohjalle: "Keho laittoi stopin"

Emmi Pietiläisen oli aluksi vaikea irrottautua kilpailuasenteesta Suurin pudottaja -ohjelman loputtua. Hän urheili itsensä ylikuntoon, mutta keittiössä ei löytynyt tasapainoa. Lopulta keho pisti touhulle pisteen.

Suurimman pudottajan jälkeen Emmi Pietiäisen elämässä on tapahtunut paljon – niin hyvää kuin pahaakin.

Emmi osallistui Suurin pudottaja -ohjelman vuonna 2014 nähdylle kaudelle. Hän astui kilpailuun 127,8 kiloa painavana, mutta finaalipunnituksessa vaa’an lukema oli enää 84,9 kiloa.

Huikea suoritus osoitti Emmin sisukkuuden. Hän otti urheilullisen elämäntavan vastaan avosylin. Kilpailun loputtua ja kotiin palattuaan hän kuitenkin huomasi, ettei tahtonut löytää tasapainoa arkeensa.

– Tein henkisesti ja fyysisesti haastavaa työtä, ohjasin kahvakuulaa ja siihen päälle treenasin. Pidin silloin treenipäiväkirjaa. Lopetin sen kirjoittamisen jossain vaiheessa, koska se oli aika rajuakin luettavaa. Parhaimmillaan treenasin työn päälle 15 tuntia viikossa, Emmi listaa nyt paria vuotta myöhemmin.

– Tykkäsin todella paljon kaikesta mitä tein, mutta aloin olla aika loppu. Kaikki mitä tein oli mielekästä, niin en tajunnut olevani ihan lopussa. Sitten keho laittoi stopin.

Ensin hajosi olkapää. Sen jälkeen meni polvi. Lääkärit yrittivät komentaa Emmiä urheilukieltoon, mutta nainen lähti vastaanotoilta naureskellen ja jatkoi samaan tyyliin.

Muutto Helsinkiin ja uusi työpaikka sairaanhoitajalle auttoivat rauhoittamaan menoa hieman. Lopulta kuitenkin hajosi selkä. Kivut veivät nuoren naisen vuodelepoon ja seitsemän kuukauden sairauslomalle. Marraskuussa 2015 Emmin selkä viimein leikattiin. Sänkypotilaana myös paino pääsi kipuamaan ylöspäin.

– Syksyllä oli todella synkkää. Makasin sängyssä ja odotin leikkauspäätöstä. Valuin lähikauppaan hakemaan itselleni rahkapurkin kerrallaan, Emmi muistelee.

– Nyt tilanne on valoisampi. Kivut ovat kadonneet. Olen palkannut valmentajan, jonka kanssa kuntoutamme selkää ja olemme alkaneet pudottelemaan painoa hissukseen alaspäin.

Lupa laihtua vain kilo viikossa

Valmentajalla on tärkeä rooli siinä, että hän toppuuttelee Emmiä. Yksi osa valmentajan kanssa työskentelyä on availla matkan varrella naiselle muodostuneita henkisiä solmuja, jotka liittyvät terveelliseen ruokavalioon ja laihtumiseen.

–  Saan laihtua viikossa korkeintaan kilon. Mieluiten vain puoli kiloa. Joskus turhaudun ja mökötän valmentajalle, kun vaa’an luvut muuttuvat niin hitaasti. Olen kuitenkin vain 10 kilon päässä tavoitepainostani. En epäile, ettenkö voisi saavuttaa sitä.

Liikunnasta on tullut Emmille henkireikä arjen keskelle, mutta syömisen kanssa nainen on joutunut hakemaan tasapainoa.

Leiriltä palatessa ruokailu meni ääripäästä toiseen. Yhtenä viikkona Emmi söi pelkkää parsaa ja kanaa. Seuraava viikko meni ahmiessa mitä tahansa hän edestään löysi.

Tietoa ja taitoakin oli, mutta Emmi ei osannut rakentaa järkevää ruokavaliota arkeensa.

– Alussa minusta tuntuu, että niskassa painoivat myös julkisuuden paineet. Halusin olla hyvä esimerkki ja ohjata kahvakuulatunteja parhaalla mahdollisella tavalla. Kaiken piti näyttää kivalta. Pidin kiinni siitä, että ulospäin kaikki näytti menevän hyvin, mutta kun olin keittiössä yksin niin kaikki romahti. Olin omassa keittiössäni, mutten tiennyt, mitä pitää syödä.

Nyt hän opettelee irti syyllisyydestä, joka nostaa päätään aina hänen syödessään pastaa tai vaikka porkkanoita, jotka leirillä määriteltiin hiilihydraateiksi.

– Muiden kisaajien kanssa olemme puhuneet siitä, että olemme varmaankin sellaisia ihmisiä, joille tulee herkästi addiktioita. Ennen se oli meillä kaikilla ruoka. Kilpailun jälkeen minulla se taas oli liikunta. Purin kaiken epävarmuuden ja turhautumisen urheiluun, ja kotiinpalattuani se meni vähän yli. Sitten paikat alkoivatkin hajoilemaan. Tällä kertaa valmentaja onneksi pitää suitsista kiinni.

– Nyt olen 26-vuotias, terve, voin harrastaa liikuntaa ja onnellinen ja tämä kevät 2016 on niin minun juttuni, hän kertoo hyväntuulisesti.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme