Mainos
Mainos

Mistä tunnistaa hyvän personal trainerin? Selvitä taustat huolella

Hyvä personal trainer ymmärtää valmennuksen kaikki puolet liikunnasta ravintoon ja levon tärkeyteen. Personal trainer ei ole virallinen titteli, eli periaatteessa kuka vain voi yllättäen alkaa kutsua itseään traineriksi.

Personal trainerit, henkilökohtaiset valmentajat, ovat viime vuosina nousseet myös suomalaisten tietoisuuteen. Hyvä personal trainer on aina myös hyvinvoinnin asiantuntija.

– Hänen tulee olla konsultti, joka pystyy auttamaan siinä vaiheessa, kun oma tietotaito on puutteellinen tai kokemusta puuttuu. Ulkopuolinen konsultti pystyy keskustelun kautta löytämään asiakkaan omat todelliset arvot ja suunnittelemaan niiden pohjalta yhteistyössä asiakkaan kanssa realistiset ja saavutettavissa olevat tavoitteet, hyvinvoinnin asiantuntija, personal trainer Mikko Nummenmaa sanoo.

– Suunniteltua toimintapolkua lähdetään kulkemaan yhteistyössä ja tuloskehitystä seurataan ennalta määriteltyjen välimittausten avulla. Seuranta ja tulosten saavuttaminen motivoivat luonnollisesti asiakasta eteenpäin.

Hyvä personal trainer ymmärtää valmennuksen kaikki puolet liikunnasta ravintoon ja levon tärkeyteen. Myös hyvät vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä.

– Jotta kaikki valmennuksen kannalta relevantti tieto pystytään siirtämään valmentajalta valmennettavan hyödynnettäväksi, Nummenmaa sanoo.

– Liiketoiminnallisesta näkökulmasta personal trainerin täytyy olla kiinnostava ja aktiivinen, eli lähteä rakentamaan omaa henkilöbrändiään. Jakaa informaatiota, on se sitten kotisivuilla, blogissa, Facebookissa tai muussa sosiaalisen median kanavassa, jotta ihmiset tulevat tietoiseksi hänen olemassaolostaan. Maailman paras personal trainer voi päätyä olemaan asiakkailta piilossa, jos kukaan ei tiedä, että hän on olemassa.

Kuka sopii valmentamaan muita?

Millainen ihminen ei sovi personal traineriksi? Nummenmaa ei haluaisi tyrmätä ketään, sillä ketä tahansa voi kouluttaa.

– Haluaisin itse nähdä, että monella ihmisellä on mahdollisuus ainakin kouluttautua. Mutta harva syntyy suoraan hyväksi personal traineriksi. Se on sama kuin minkä tahansa ammatin harjoittamisen kanssa: tullaksesi hyväksi sinun on pakko jatkuvasti kehittää ominaisuuksiasi eteenpäin ja ennen kaikkea vahvistaa niitä omia heikkoja osa-alueita matkan varrella.

Personal trainer ei ole virallinen titteli, eli periaatteessa kuka vain voi yllättäen alkaa kutsua itseään traineriksi.

– Sitä pystyy käyttämään kuka tahansa nimikkeenä, mutta ammattinimikkeen virallistaminen voi olla todennäköistä tulevaisuudessa ja se olisi myös kuluttajien etu. Yhdellä Suomen merkittävimmistä koulutusorganisaatioista on muun muassa tällä hetkellä Europe Active -akkreditointi, joka tarkoittaa, että heidän koulutusohjelmansa täyttää eurooppalaisella mittapuulla vaadittavat koulutuskokonaisuudet ja koulutettavien osaamisen mittaamisen, Nummenmaa kuvaa.

Kun on menossa tapaamaan personal traineria ensimmäistä kertaa, kannattaa kysellä hänen koulutuksestaan ja taustastaan sekä työkokemuksestaan.

– Myös kokemus on keskeisessä roolissa: kuinka pitkään on harjoittanut ammattia ja minkälaisten asiakkaiden kanssa? Onko työskennellyt samanlaisten asiakkaiden kanssa kuin mitä itse on, onko erikoisosaamista tähän tarpeeseen, joka juuri sinulla on? Nummenmaa neuvoo.

– Mikäli on mahdollista niin pyri selvittämään, että onko valmentajalla suosituksia entisiltä tai nykyisiltä asiakkailtaan.

Haastattele huolella

Tärkeä seikka valmennuksen onnistumisen kannalta on henkilökemioiden kohtaaminen. Jos personal trainer ei tunnu mukavalta ihmiseltä, treenaaminen ei onnistu.

– Yleisesti alalla on käytössä maksuton konsultointitapaaminen, joka kestää 30–60 minuuttia. Sinä aikaan asiakkaalla on mahdollisuus tutustua personal traineriin ja päinvastoin. Tämän tapaamisen perusteella selviää, että onko edellytyksiä olemassa tavoitteelliselle yhteistyölle. Jos asiakas valmistautuu hyvin, niin tapaamisajan puitteissa pystyy esittämään tarvittavat kysymykset trainerin suuntaan ja varmistumaan valmentajan soveltuvuudesta juuri omaan tarpeeseen.

Molemminpuolista haastattelua? Voiko personal trainer siis sanoa ”minä en halua sinua valmentaa”?

– No, toivottavasti ei sano ihan näillä sanoilla! Toivottavasti hän pystyisi kanavoimaan asiakkuuden jollekin toiselle ammattilaiselle joka voisi paremmin soveltua asiakkaan tarpeisiin. Onpa kyse sitten valmennusosaamisen kompetenssista tai sosiaalisesta näkökulmasta, Nummenmaa sanoo.

– Mielestäni olisi ihan perusteltuakin kieltäytyä asiakkuudesta, jos huomaa, ettei henkilökemia tule toimimaan toivotulla tavalla tai jos valmentajan henkilökohtainen kompetenssi ei sovi siihen valmennusprojektiin, johon asiakas kaipaa apua.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme