Mainos
Mainos

Suurin pudottaja -Monica sairastui vakavasti: Vahingoniloiset kommentit satuttivat eniten

Monica Jägermalm on selättänyt Suurimman pudottajan jälkeen kolme vaikeaa sairautta. 

– Jos olisit soittanut reilu viikko sitten, niin silloin olisin sanonut, ettei kuulu niin hyvää. Mutta nyt kuuluu parempaa, Monica Jägermalm aloittaa puhelinhaastattelun rempseästi nauraen.

Haastattelun aikana nainen avaa menneen puolentoista vuoden raskaat tapahtumat, joihin liittyy kolme vakavaa sairautta, unettomuutta, stressiä ja lääkkeistä johtunutta painonnousua.

Ensimmäisen kerran Monica sairastui vuonna 2014 syksyllä. Vuoden 2015 puolella hän sai sairautensa selätettyä, mutta pian alkoi ilmenemään uusia oireita, joihin ei ollut löytyä selitystä.

Elokuussa 2015 Monicalle tuli suolirepeämä, jota seurasi verenmyrkytys ja sairaalahoitojakso. Samalla löytyi uusi sairaus, joka osoittautui tutkintojen edetessä vakavaksi. 

Neljän lapsen äiti huomasi makaavansa yön toisensa perään hereillä.

Työ taksiyrittäjänä oli jätettävä syrjään, kun lääkäri kysyi antaako ammattiylpeys periksi ajaa olemattomilla yöunilla.

– Unettomuus on ollut järjetöntä koko sairastelun aikana. Liioittelematta tippaakaan, en ole nukkunut kolmea tuntia yhteen putkeen koko tänä aikana. Laitteet näyttivät joskus, että heräsin 16 kertaa yön aikana.

Nyt tilanne on kuitenkin parempi. Puolentoista vuoden sairastelun jälkeen Monica on terve. Haastattelun hetkellä hänen viimeisestä sairaalassa suoritetusta operaatiostaan on melkein kaksi viikkoa. Lääkityksen hän saa jättää syrjään muutamaa päivää myöhemmin.

Tervettä elämää Monica odottaa innoissaan.

Vahingoniloiset kommentit ovat satuttaneet eniten

Lääkityksen, unettomuuden ja sairastelusta nousseen stressin myötä myös naisen paino on noussut. Hän toteaa, ettei tiedä paljonko hän painaa tällä hetkellä, eikä ole varma onko enää samoissa lukemissa kuin Suurimman pudottajan finaalissa vuonna 2014.

Finaalissa Monica painoi 94 kiloa. Aloittaessaan kilpailun hänen painonsa oli 132,1 kiloa. Kilpailusta parinsa Merjan kanssa ensimmäisen pudonnut Monica onnistui siis ravistamaan 38,1 kiloa pääasiassa kotona neljän kuukauden kilpailun aikana.

Urakka ei loppunut kameroiden sammuttua, vaan Monica jatkoi laihduttamista vielä kuuden kuukauden ajan. Kymmenen kuukautta aloittamisen jälkeen hän painoi 81 kiloa. Kiloja karisi kaikkiaan 51.

Monica on joutunut pitämään salilla käymisestä taukoa, mutta on voinut harrastaa kevyttä liikuntaa, kuten kävelylenkkejä. Ruokavaliostaan hän on myös pitänyt kiinni sairauksien keskelläkin. Siitä huolimatta paino ei ole pysynyt alhaalla.

– Se on masentanut. Tuolla sitä on taapertanut pururadalla ja silti paino on noussut.

Toisinaan sairauksien keskellä Monica on jo miettinyt, onko ponnisteluissa mitään järkeä, kun lääkkeiden aiheuttamaan painonnousuun ei voi kuitenkaan vaikuttaa.

Hän kiittää lääkäriään, joka muistutti, etteivät ponnistelut olleet turhia. Jäämällä sohvan pohjalle herkuttelemaan ja piehtaroimaan sairaudessa paino olisi voinut nousta kymmenillä kiloilla ja vaa’assa voisi nyt olla vastassa isommat lukemat kuin Suurimman pudottajan alussa.

Vaikka viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet raskaat, Monica toteaa, että suurimmat haavat ovat tulleet muiden ihmiset sanoista.

– Kommenteilla on satutettu niin, että olen joutunut nielemään kyyneleitä. Ihmiset katsoivat minua ja kysyivät ivallisesti, että ”mikäs sinulle tuli?” Moni ajatteli, että olin epäonnistunut ja siitä iloittiin. Miksi iloita toisen epäonnistumisesta? Miksei mene ja auta toista ihmistä jaloilleen? Monica kysyy.

– Sanoin heille vain, ettei kannata tuomita ketään, ellei tiedä. Asiat eivät ole mustavalkoisia, hän kertoo.

– Minä en tule ikinä repsahtamaan. Minulla on todella kova tahdonvoima. Haluan olla terve ja normaalipainoinen. En ole halunnut selittää kaikille, että olen kamppaillut kolmen vaikean sairauden kanssa peräjälkeen. Itselläni on ollut taistelu selvitä niistä ja saada itsensä avaamaan silmät aamulla. Vahingonilon kohtaaminen siinä tilanteessa on tuntunut kohtuuttomalta.

Kohti normaalipainoa, yöunia ja kuvauksia

Samana päivänä, kun hänen toinen sairautensa diagnosoitiin, loppuivat vaa'asta paristot. Monica ei ostanut uusia paristoja, joten hän ei tiedä, paljonko paino on viimeisimmän sairauden myötä noussut.

Nyt Monica haluaa näyttää, ettei mikään estä häntä pääsemästä päämääräänsä. Pian hän saa taas mennä salille ja lääkityksen loppuessa sen keräämä neste alkaa putoamaan, minkä jälkeen Monica lähtee tavoittelemaan normaalipainoa ja haluaa päästä uudelleen 81 kiloon.

– Tiedän, että pääsen siihen, kun otetaan tämä kaikki ylimääräinen murhe ja stopparit pois. Olen paininut tuulimyllyjä vastaan puolitoista vuotta. Nyt latu on auki, hän toteaa.

Hän toivoo, että tervehtymisen myötä myös stressi laukeaisi ja uni alkaisi maittaa.

Vaikka viime vuodet ovat olleet raskaat ja vähäuniset ja kuolemakin on käynyt mielessä, laskee Monica leikkiä läpi puhelinhaastattelun. Hän puhkeaa usein nauruun ja hänen naurunsa on tarttuva.

– Minulla on paljon ilon aiheita elämässäni. Voimavarani on hienoissa ihmisissä. Ja huumorissa. Se on pitänyt minut järjissäni, hän sanoo ja repeää nauruun.

Suurimmasta pudottajastakin hän kertoo saaneensa ystäviä, esimerkiksi valmentaja Jenni Levävaaran. He ovat tukeneet myös sairastelun aikana.

Painonpudotuksen lisäksi kesä tuo mukanaan uusia tuulia. Monica kertoo osallistuvansa kuvauksiin, muttei vielä paljasta sen tarkemmin mistä on kyse.

Hän kertoo nauttivansa esiintymisestä. Suurimman pudottajan jälkeen hän palkitsi itsensä osallistumalla Ylen Lomamatka 80-luvulle -ohjelmaan. Se oli ensimmäinen lahja, jonka neljän lapsen äiti oli antanut itsellensä vuosiin.

Hän toteaa, että 130-kiloisena hän oli tottunut laittamaan itsensä viimeiseksi. Perhe ja muiden tarpeet menivät aina ohi. Nyt hän seuraa omia kiinnostuksen kohteitaan.

– En ole enää pelkkä kuori ja varjo itsestäni. Olen saanut itseni takaisin.

Vain muutama minuutti päivässä! Näin treenaat itsesi kuntoon Janni Hussin pikatreenillä:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme