Mainos
Mainos

Välipäivä dieetissä – tiesitkö, mitä cheat day todella tarkoittaa?

Moni tiukkaa ruokavaliota noudattava on omaksunut cheat dayn eli ennalta suunnitellun viikoittaisen yhden päivän mittaisen tauon tarkoista ruokailutottumuksista osaksi arkeaan. Cheat dayn aikana moni antaa itselleen luvan herkutella ihan mitä tahansa ja ihan kuinka paljon tahansa. Tämä ei kuitenkaan ole cheat dayn alkuperäinen tarkoitus.

Alunperin cheat dayn idea on peräisin fitness- ja kehonrakennusmaailmasta. Personal trainer Mikko Nummenmaa kertoo, että fitness-buumin kasvaessa moni on omaksunut tavan "pettää" omaa diettiään tavoitteellisesti treenavien tavoin.

Hiilihydraattien tankkauspäivä

Fitness-urheilijoille tai kehonrakentajille cheat day ei perinteisesti merkitse päivää, jolloin herkutellaan koko päivä rasvaisia ja sokerisia herkkuja. Sen sijaan alunperin omaa diettiä on petetty siksi, että hiilihydraatit saisivat elimistön glykogeenivarastot täyttymään.

– Tavoitteellisesti treenaavat lähtevät usein vaiheittain pudottamaan päivittäistä energiansaantia dieetillä. Kaloreita nautitaan tietyssä vaiheessa mahdollisimman vähän siten, että harjoittelulla pyritään kuitenkin samalla ylläpitämään lihasmassaa. Silloin kroppa on kuivassa tilassa, eikä energiaa saada ihan riittävästi ja silloin lihasten glykogeenivarastot tyhjenevät, Mikko kertoo.

– Ensisijaisesti cheat dayn tarkoitus on ollut hiililihydraattien tankkaus, jolloin täydennetään lihasten glykogeenivarastot ja jaksetaan taas harjoitella tehokkaammin, Mikko jatkaa.

Glykogeenivarastojen täydentämisen rinnalla cheat day on perinteisesti ollut tavoittellisesti treenaaville mahdollisuus höllätä hetkeksi otetta.

– Siinä on ollut taka-ajatuksena myös psykologinen puoli: Koetaan, että jos saa kerran viikkoon tai pari kertaa kuukaudessa syödä, niin sitten on helpompi jaksaa henkisesti kovaa dieettikautta, Mikko kertoo.

Ajatusmalli cheat daystä murenee

Vähitellen cheat dayn ideologia on rantautunut osaksi myös tavallisten treenaajien rutiineja – usein hieman liioitellussa muodossa.

– Käsite on lähtenyt laajentumaan ja siitä on tullut tällainen mässypäivä: Peruskuluttaja, joka imee tiedonmurusia sieltä täältä on tottunut siihen, että silloin mennään pizzalle ja syödään karkkia. Siinä mielessä cheat dayn ajatusmalli on murenemassa, Mikko toteaa.

Mikko muistuttaa, että tieteellisiä todisteita cheat dayn vaikutuksista ei ole saatu. Tästä syystä Mikko ei suosittele ketään pettämään räikeästi terveellisiä ruokailutottumuksiaan.

– Kestävässä elämäntapamuutoksessa siitä ei ole mitään hyötyä eikä sitä ole tieteellisesti todistettukaan, Mikko toteaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme