Mainos
Mainos

Jakso 10, Jani Sievinen: Hapolla kypsytettyä lohta ja yrttisipulidressing, pihvit ja yrttivoi ja puolukkajäädyke

Vapun valtakunnan kymmenennessä jaksossa Vappu valmistaa isänpäiväherkkuja yhdessä Jani Sievisen kanssa.

Hapolla kypsytettyä lohta yrttisipulidressing

500 g pala tuoretta lohifilettä
2-3 sitruunaa
3 rkl oliiviöljyä
1 chilipaprika
1 ruukku persiljaa
1 pieni tai ½ isosta punasipuli
2 rkl kaprismarjoja
Suolaa
Mustapippuria

Leikkaa lohi mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, kuten leikkaisit graavikalaa eli nahka jää pois. Lado lohiviipaleet kannelliseen kulhoon. Ripottele kalalle vähän suolaa ja purista päälle 1–2 sitruunan mehu, niin että kalat peittyvät mehulla lähes kokonaan.

Anna kalojen maustua jääkaapissa vähintään tunnin verran. Valmista kastike, silppua persilja ja sipuli pieneksi silpuksi. Hienonna myös chili, jos haluat tulisempaa, käytä myös siemenet. Sekoita silput yhdessä sitruunanmehun, oliiviöljyn ja kapriksien kanssa.

Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele lohiviipaleet lautasille tai tarjoiluvadille. Pirskottele kastike kalan päälle ja tarjoile!

Pihvit ja yrttivoi

1 naudan marmoroitunut ulkofilee pihvi per syöjä
3–5 valkosipulinkynttä
ruukku tuoretta timjamia
ruukku tai pari oksaa tuoretta rosmariinia
(persiljaa)
75 g voita
loraus öljyä
suolaa
mustapippuria

Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, parikin tuntia ennen. Valmista yrttivoi. Pehmitä 50 g voista, silppua sekaan 1–2 valkosipulin kynttä, timjamia, vähän rosmariinia ja halutessasi persiljaa. Voit lisätä voihin myös vähän suolaa ja rouhia sekaan mustapippuria.

Kääri voi voipaperiin ja laita pakkaseen jähmettymään, josta voit helposti leikata siivuja. Tai lisää nokare suoraan kulhosta pihvin päälle. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Laita pannu kuumenemaan. Lisää pannulle nokare voita ja loraus öljyä. Kun voi lopettaa tirisemisen, pannu on tarpeeksi kuuma.

Lisää pannuun pari timjamin ja rosmariinin oksaa, sekä pari puolitettua valkosipulinkynttä. Aseta pannut pihville, paista pihviä noin 1–1,5 minuuttia per puoli, jos pidät medium-miinuksesta. Hieman kauemmin, jos suosit mediumia. Nosta pihvit paiston jälkeen vadille, jonka peität foliolla. Anna pihvien levätä hetki ennen tarjoilua.

Kyssäkaaligratiini

2 reilun kokoista kyssäkaalia huolellisesti kuorittuna ja paloiteltuna ohuiksi viipaleiksi
2,5 dl kuohukermaa
reilusti tuoretta timjamia
2-3 laakerilehteä
2 valkosipulinkynttä
merisuolaa
mustapippuria

Kuori ja paloittele kyssäkaalit ja lado ne voideltuun uunivuokaan niin, että vuoka on lähes täysi.

Keitä kattilassa kuohukerma ja mausteet niin, että kerma kiehahtaa kerran ylös.

Siivilöi kerma ja kaada se kyssäkaalien päälle, niin että ne peittyvät. Kypsennä uunissa n. 200 asteessa, kunnes kaalit ovat pehmenneet. Anna tekeytyä ja tarjoa lisukkeena esim. pihville.

Puolukkajäädyke

3 munaa
1 dl tomusokeria
4 dl kuohukermaa
2 dl kevyesti sokeroitua puolukkasurvosta

Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri keskenään vaahdoksi. Vatkaa kerma omassa astiassaan vaahdoksi. Vatkaa vielä valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan.

Sekoita lastalla puolukkasurvos keltuais-sokerivaahtoon. Sekoita joukkoon myös kermavaahto. Viimeisenä kääntele joukkoon varoen valkuaisvaahto. Kaada jäädykemassa vuokaan (esim. kakkuvuokaan) Peitä foliolla ja anna jäähtyä pakastimessa vähintään 5–6 tuntia.

Kun asetat jäädykkeen tarjolle, pyyhi vuoan ulkopintaa kuumalla vedellä kostutetulla rätillä tai keittiöpyyhkellä. Näin saat jäädykkeen helpommin irtoamaan vuoasta.

Suola-karamellikastike

2 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
pari hyppysellistä suolakiteitä

Sulata fariinisokeri liedellä teflonpinnoitetussa kattilassa. Kun sokeria on sulanut, lisää joukkoon kerma ja sekoita tasaiseksi. Keitä muutama minuutti hiljaa kuplien, kunnes kastike sakenee.

Ota kastike liedeltä ja lisää joukkoon pari hyppysellistä suolakiteitä. Tarjoile puolukkajäädykkeen kera.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme