Mainos
Mainos

Jakso 11, Saimi Hoyer: Sienipasta, uunikana ja omenahyve

Vapun valtakunta -ohjelman kymmenennessä jaksossa herkuteltiin Saimi Hoyerin seurassa sienipastalla, uunikanalla ja omenahyveellä.

Sienipasta

1–1,5 litraametsäsieniä putsattuna
25 gvoita
kunnon lorausoliiviöljyä
1sipuli
1valkosipulinkynsi
vähän kuivattua chiliä tai ½ punainen chili
½sitruunan mehu
pari oksaatimjamia tai kourallinen tuoretta persiljaa silputtuna tai molempia
1–2 dlparmesaaniraastetta (palasta raastettu)
spagettia

Laita spagetin kypsymisvesi kiehumaan ja kypsennä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

Puhdista sienet ja pilko isommat vähän pienemmiksi.

Silppua sipulit ja chili, jos käytät tuoretta.

Kaada loraus oliiviöljyä pannuun, lisää joukkoon sipulit ja chili, freesaa hetki.

Heitä sekaan sienet ja paista niin, että sienistä haihtuu nesteet ja ne ottavat hieman väriä.

Lisää sitruunanmehu, yrtit ja mausteet.

Kaada sekaan kypsä spaghetti ja kääntele. Lisää joukkoon voi ja parmesaanijuusto.

Sekoita ja tarjoa heti.

Sieni-bulgur

1sipuli
1valkosipulinkynsi
2,5–3dlkypsää bulguria
1 pieni tai 1/2isosta kesäkurpitsasta
1/2–1 lmetsäsieniä putsattuna (esim. lampaankääpä erinomainen)
1/2–1sitruunan mehu
kunnon lorausoliiviöljyä
ripaus chiliä tai 1/2 tuore chili
suolaa ja pippuria

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Silppua sipulit ja jos käytät tuoretta chili, niin myös se pieneksi.

Leikkaa kesäkurpitsa kuutioiksi ja pieni sieniä, riippuen sienistä.

Lorauta pannulle kunnon loraus öljyä.

Freesaa siinä sipuleita ja chiliä hetki. Lisää joukkoon sienet ja pyörittele niin, että nesteet haihtuvat. Heitä pannulle myös kesäkurpitsat ja anna ottaa hieman väriä. Lisää pannulle kypsä bulgur. Sekoittela ja purista joukkoon sitruunamehu sekä mausteet.

Paista muutama minuutti niin, että maut pyöristyvät, tarkista maku ja tarjoile.

Voit lorauttaa vielä lopuksi sekään hieman oliiviöljyä.

Kokonainen uunikana

Tuore kokonainen kana tai broileri (jos käytät pakastettua, sulata huolellisesti ennen käyttöä.)
tuoreita yrttejä (salviaa, rosmariinia,timjamia, persiljaa….muutamaa eri sorttia maun mukaan)
suolaa ja mustapippuria
2–3sipulia
2–3valkosipulinkynttä
2–3porkkanaa
1sitruuna
n. 1 dlvalkoviiniä
öljyä

Ripottele kanan sisälle vatsaonteloon reilusti suolaa ja pippuria.

Tunge sinne pari kourallista yrttejä ja puolitettu sitruuna.

Venytä kanan nahkaa rintafileiden kohdalta, niin että saat ripoteltua nahan ja lihan väliin suolaa ja pippuria. Voit laittaa nahan alle myös vähän yrttejä.

Kuori sipulit ja porkkanat ja jätä ne isoisin paloihin.

Levittele ne kanan ympärille uunivuokaan.

Ripottele vielä vihannesten ja kanan päälle suolaa ja mustapippuria sekä muutama loraus öljyä.

Tee kanaan muutama viilto veitsellä.

Kaada valkoviini uunivuoan pohjalle.

Paista kanaa 200 asteisessa uunissa n. 50–60 minuuttia, riippuen kuinka mehevää kanasta haluat.

Itse pidän kananlihasta kuivempana ja siksi paista kanaa pidempään.

Omenahyve

5–7kotimaista omenaa
4 rklvoita
4 rklfariinisokeria
1 tlvaniljasokeria
1 tlkanelia
tilkkavettä
1 levy eli ½ pktMyllyn Paras -kauramurotaikinaa

Ota taikina sulamaan hyvissä ajoin.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori ja poista siemenkoda omenoista. Leikkaa omenat lohkoiksi.

Sulata voi paistinpannussa tai kasarissa, kun voi alkaa kuplia, lisää joukkoon fariini- ja vaniljasokeri sekä kaneli. Anna sokerien hieman sulaa voin sekaan.

Lisää omenalohkot ja paista sen aikaa, että ne vähän pehmenevät, muutamia minuutteja. Kaada omenaseos uunivuokaan.

Lisää pannuun tilkka vettä, joka irrottaa vielä viimeiset maut pannusta ja kaada se uunivuokaan omenien päälle. Murustele kauramurotaikina sormin omenoiden päälle.

Paista paistosta 200 asteisessa uunissa 15–18minuuttia.

Nauti sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme