Mainos
Mainos

Jakso 12, Antti Ruuskanen: Vatruskat, karjalanpaisti ja pulla

Vappu Pimiä ja Antti Ruuskanen valmistivat Vapun valtakunta -ohjelmassa 20.11. lohturuokaa, joka piti sisällään vatruskat, karjalanpaistin ja pullan.

Vatruskat

noin 800g–1 kgperunoita
1 dlvehnäjauhoja
1kananmuna
1 tl suolaa


Täyte:

noin 4 dlMyllyn Paras riisi-ohraa keitettynä
noin 25 gvoita
pari ripaustasuolaa
voisulaavoiteluun

Keitä perunat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
Survo perunat vähän jäähtyneinä ja lisää joukkoon muut taikinan aineet.
Sekoita taikinaksi.

Sekoita täytteen aineet keskenään.
Taputtele tai kauli taikinasta hyvin jauhotetuin käsin n. 10–12cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä.
Lisää noin vajaa rkl täytettä toiselle puolelle pohjaa ja käännä pohja ns. puolikuuksi.
Sulje vatruskan reuna painelemalla.
Nosta vatruskat pellille ja paista 250 asteisessa uunissa n. 10–15 minuuttia, kunnes vatruskat ovat saaneet väriä.
Voitele uunista tulleet vatruskat kevyesti voisulalla ja nauti munavoin kanssa.

Munavoi

3–4 kovaksi keitettyä munaa
50–75 g Keiju-margariinia tai voita
(suolaa)

Karjalanpaisti

noin 800 gkarjalanpaistilihoja
2–3

sipulia

2–3porkkanaa
suolaa
noin 10maustepippuria
2 laakerinlehteä
noin 2–3 dl vettä

Leikkaa sipulit ja porkkanat isoiksi paloiksi.
Lado lihat, vihannekset ja mausteet uunivuokaan.
Lisää vettä, niin että lihat peittyvät.
Kypsennä uunissa 170 asteessa 2–3 tuntia.
Tarkkaile välillä, ettei neste haihdu liikaa ja liha pääse kuivumaan. Lisää vettä tarvittaessa. Nauti itsetehdyn perunamuusin kera.

Pulla

5 dlmaitoa
50 ghiivaa
1kananmuna
1 rklkardemummaa
2 tlsuolaa
1,5 dlsokeria
200 gvoita
10–15 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi: omenasosetta, kanelia, sokeria, voita
Voiteluun: kananmunaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola.
Lisää vehnäjauhoja dl kerrallaan.
Kun taikina alkaa paksuuntua, ota kädet käyttöön ja rupea vaivaamaan.
Kun olet lisännyt taikinaan noin 10 dl jauhoja, rupea vaivaamaan sekaan huoneenlämpöistä voita.
Kun olet vaivannut voin sekaan, tunnunstele tarvitseeko taikina vielä vähän jauhoja.
Kun taikinaa on kimmoisaa, mutta ei kovaa ja irtoaa käsistä, on se valmis kohoamaan. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa 40–60min.
Leivo taikinasta mieluisiasi pullia ja voitele ne kananmunalla.
Paista pienempiä pullia 220 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin värisiä. Nauti kylmän maidon kera!

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme