Mainos
Mainos

Jakso 13: Bircher-mysli, banaaniletut, sämpylät, munakas ja ankankoipi-rillette

Vappu Pimiä ja Lilli Paasikivi valmistivat Vapun valtakunta -ohjelmassa 28.11. herkullisen brunssin.

Sämpylät

5 dl vettä
50 gtuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2–3 tlsuolaa
2 rklsiirappia
pari loraustaKeijun rypsi- tai auringonkukkaöljyä
12–14 dlMyllyn paras -sämpyläjauhoja tai sekoitus eri jauhoja ja hiutaleita tai leseitä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen (jos käytät kuivahiivaa, veden tulee olla 42-asteista).
Sekoita joukkoon suola ja siirappi. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan ja ala vaivaamaan, kun taikina paksunee.
Kun olet lisännyt noin 10 desilitraa jauhoja, lorauta öljy sekaan ja jatka vaivaamista. Lisää jauhoja vähän kerrallaan niin kauan, että taikina on kimmoisan pehmeää, mutta käsistä irtoavaa.
Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla, kunnes taikina on kaksinkertainen.
Levitä noussut taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa ilmakuplat pois.
Leivo taikinasta tanko ja leikkaa se sopiviin paloihin.
Pyöritä paloista pyöreitä sämpylöitä ja asettele pellille leivinpaperin päälle.
Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
Anna sämpylöiden vielä nousta, kunnes uuni on tarpeeksi kuuma.
Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat saaneet väriä.

Juusto-tomaatti-annosmunakkaat

4 annosta

5–6kananmunaa
noin 1/2 dlkuohukermaa
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
pari kourallistavahvaa juustoraastetta
2tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaatteja
Öljyävuokien voiteluun

Vispaa munat, kerma ja mausteet kevyesti keskenään.
Kaada massa voideltuihin kohokasvuokiin.
Ripottele vuokiin kuutioidut tomaatit ja juustoraaste.
Paista munakkaita 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, niin että ne kohoavat reilusti ja saavat vähän väriä.

Ankankoipi-rillette

3–4kypsää ankankoipea (ankankoipi-confitia myydään säilykepurkeissa)
1pieni punasipuli
salviaa, persiljaa (tuoretta)
2–3 rklrakeista sinappia
1–2 rkl hunajaa
1–2 loraustasherryviinietikkaa
mustapippuria
(suolaa)

Lämmitä ankankoivet uunissa, niin että ankanrasva sulaa kokonaan.
Riivi ankankoipien liha pieneksi silpuksi.
Lisää joukkoon pieneksi hakattu sipuli ja yrtit sekä muut ainekset.
Sekoita massaksi ja tarjoile osana brunssia.

Terveelliset banaaniletut

1 annos, josta riittää 1–2 hlölle, helppo moninkertaistaa

1kypsä banaani
2kananmunaa
kookosöljyä
(vanilja-aromia)

Lisäksi:

marjoja
Kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

Sekoita ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa, esim. sauvasekoittimella tai pienellä ns. cutterilla.
Laita kookosöljyä pannuun ja paista taikina pieniksi pannukakuiksi öljyssä.

Bircher-mysli

2,5 dlMyllyn Paras KARU-hiutaleita
2,5 dlluonnonjogurttia
2 dlomenamehua
1–2omenaa raastettuna, koosta riippuen
2–3 tlhunajaa (tai oman maun mukaan, voit käyttää myös sokeria tai siirappia)
½tlkanelia
kourallinen manteleita tai pähkinöitä rouhittuna

Lisäksi:
rusinoita, pähkinöitä, banaaniviipaleita tai mitä haluat

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita vetäytymään yöksi jääkaappin.
Jos seos on liian paksua aamulla, lisää sekaan vähän jogurttia tai maitoa.
Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme