Mainos
Mainos

Jakso 14, Elina ja Lauri Kottonen: Pikkujouluherkkuja

Vapun valtakunta -ohjelmassa loihdittiin tällä kertaa pikkujouluherkuja Elina ja Lauri Kottosen kanssa.

Lohitartar leivällä

- Tätä tarjosin ensimmäistä kertaa appivanhemmille ja lankomiehelle perheineen, kun vietimme pikkujouluja. Sittemmin olen tarjonnut tätä jo monessa seurueessa ja aina on tehnyt kauppansa. Tämä sopii loistavasti alkupalaksi tai osaksi noutopöytää. Toimii erinomaisesti vaikka uudenvuoden ruokahalun herättäjänä kera samppanjalasin, Vappu vinkkaa

Ainekset:
150g graavilohta

150g kylmäsavustettua lohta
 (voit käyttää myös vain yhtä sorttia kalaa , jolloin määrä on 300g)
1 sitruunan mehu

1 ruukku ruohosipulia

1 pieni tai ½ iso punasipuli


1 prk smetanaa
mustapippuria

(suolaa)


Tarjoiluun: saaristolaisleipää



Silppua sipuli pieneksi hakkeeksi. Leikka myös lohet pieneksi silpuksi, mutta ei niin pieneksi kuin sipuli. Silppua myös ruohosipuli ja sekoita kaikki aineet keskenään. Anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluun asti ja tarkista maku. Itse en lisännyt suolaa, mutta se riippuu tietenkin kalan suolaisuudesta eli lisää suolaa, jos tarvis. Levitä tartaria saaristolaisleivälle ja tarjoile.

Kinkkuhyrrät

200G palvikinkkua
1 prk tuorejuustoa (ruohosipuli tai mustapippuri)
½ prk creme fraichea
1 ps juustoaraastetta
1 pkt Myllyn Paras torttutaikinalevyjä

Sulata torttutaikinalevyt huoneenlämmössä. Sekoita kinkku, tuorejuusto ja creme fraiche tahnaksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Kauli taikinalevyjä vähän ohuemmaksi. Levitä levylle kinkkutahnaa ja ripottele pinnalle vähän juustoraastetta. Kääri levy rullalle kuten kääretorttu, sulje taittokohta nyppimällä se kiinni. Leikkaa tangot sentin levyisiksi siivuiksi ja levitä pellille. Paista 200 asteisessa uunissa 5-7 minuuttia, nauti!

Vietnamilaiset kevätrullat kahdella täytteellä

Vietnamilaisia riisipapereita (saa etnisistä kaupoista)

Täyte:
1 punasipuli
vajaa litra kantarelleja
tuoretta chiliä
suolaa
pippuria
öljyä
2rkl sherryviinietikkaa
porkkanaa
avokadoa
suolapähkinöitä
mung-pavun ituja
Tuoretta thaibasilikaa
Tuoretta minttua
Tuoretta korianteria

Täyte 2:
Ravun pyrstöjä kevyesti paistettuna suolalla maustettuna
Avokadoa
Mung-pavun ituja
Porkkanaa
Keitettyjä riisinuudeleita
Tuoretta thaibasilikaa
Tuoretta minttua
Tuoretta korianteria

Kastike:
½ -1 tuore punainen chili
½-1 valkosipulinkynsi
1 limen mehu
½ dl kalakastiketta
1 tl fariinisokeria
2 tl riisiviinietikkaa
½ dl vettä

Paista täytteisiin ravut ja sienitäytteeseen silputtu sipuli, chili ja sienet lorauksessa öljyä. Mausta suolalla , pippurilla ja sherryviinietikalla.

Pilko porkkanat ja avokadot ohuiksi suikaleiksi. Keitä riisinuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Aseta vadille tai laakealle lautaselle lämmintä tai kuumaa vettä. Upota riisipaperi siihen ja pidä sitä vedessä, kunnes paperi pehmenee. Nosta pehmennyt riisipaperi työalustalle, käsittele varoen.  Asettele täytteet paperille, mutta älä laita liikaa, ettei rullista tule liian suuria ja niitä on vaikea rullata. Kasaa täytteet itseäsi lähimmälle laidalle paperia, niin että reunaan jää noin4cm tilaa. Käännä jäänyt paperi täytteen päälle, jonka jälkeen käännä sivut täytteen päälle. Rullaa rullalle, paperi liimautuu itsestään kiinni, kun se on kosteaa. Tee kastike: silppua chili ja valkosipuli pieneksi ja sekoita kaikki aineet kulhossa. Dippaa rullia kastikkeeseen.

Mausteinen omenasiideriglögi

2dl omenasosetta ja 3dl vettä tai 6dl omenamehua
½ litraa kuivaa omenasiideriä
7-10 neilikkaa
2 kanelitankoa
4 tähtianista
1tl kardemummaa
2-3 rkl fariinisokeria
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä viipaloituna
rusinoita ja manteleita tarjoiluun

Keitä omenamehua tai sosetta ja vettä sekä mausteita kattilassa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Kun tarjoilet glögin, kaada joukkoon siideri, mutta älä anna enää kiehahtaa. Kaada glögi laseihin ja lisää sekaan manteleita ja rusinoita.

Taateli-banaanimuffinit/kakku

1 pkt prässättyjä kivettömiä taateleita
1 ½ dl vettä
2 dl sokeria
150g voita tai margariinia
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1-2 banaania
1-2tl raastettua inkivääriä
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl appelsiininmehua
1 appelsiinin kuori
1dl tomusokeria

Pilko taatelit ja lisää ne veden sekä sokerin kanssa kattilaan. Anna kiehua noin 5min, niin että taatelit hajoaa ja siirrä sivuun. Lisää joukkoon rasva ja kun se on sulanut, sekoita joukkoon puuhaarukalla kananmunat, vaniljasokeri, muussatut banaanit ja raastettu inkivääri. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina muffinivuokiin, älä kuitenkaan täytä vuokia kokonaan, sillä ne kohoavat uunissa. Paista muffineiksi 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, jos teet kakun, niin kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista kakkua 170 asteessa noin tunti.

Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja levitä kuorrute muffineiden pinnalle. Voit koristella kakun tai muffinit myös pelkällä tomusokerilla.

Salamitahna

noin 100 g metwurstia
1 prk creme fraichea

1 prk tuorejuustoa (valkosipuli, pippuri, tms.)
1 prk kaprismarjoja liemineen
1 valkosipulinkynsi silputtuna
mustapippuria
palttonappeja tarjoiluun



Sekoita kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella. Tarjoa palttoonnappien tai hapankorpun kera. Toimii myös loistavasti kolmioleipien tai voileipäkakun täytteenä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme