Mainos
Mainos

Jakso 15, Nasima Razmyar: Pitaleivät, hummus ja karitsapullat

Tällä kertaa Vappu kokkasi Nasima Razmyarin kanssa hummusta, pitaleipää, tsatsikia, baba ganoushia sekä karitsapullia.

Hummus

1 prk valmiiksi keitettyjä kikherneitä valutettuna
2 rkl tahinia
½-1 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi silputtuna
ripaus cayennepippuria
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
suolaa, mustapippuria
n. ½ -1 dl oliiviöljyä
( tarvittaessa loraus vettä)

Aja kaikki hummuksen ainekset tahnaksi blenderissä tai sauvasekoittimella.

Baba Ganoush

2 munakoisoa
n. 1 rkl tahinia
½ valkosipulinkynsi
1 sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria
pari lorausta oliiviöljyä
lehtipersiljaa koristeluun

Töki haarukalla reilusti reikiä munakoisoihin ja kypsennä niitä uunivuoassa 200 asteisessa uunissa noin tunti.  Avaa munakoisot ja kaavi sisus kulhoon. Silppua valkosipuli ja lisää kaikki aineet joukkoon, lehtipersiljaa lukuunottamatta.  Viimeistele baba ganoush silputulla lehtipersiljalla juuri ennen tarjoilua.

Pitaleivät

Eka vaihe:
20g hiivaa
5dl vettä
ripaus sokeria
pari-kolme desiä vehnäjauhoja

Seuraavana päivänä:
2tl suolaa
n. 8-10 dl vehnäjauhoja
pari lorausta öljyä

Liota hiiva ensin kädenlämpöiseen tai viileään veteen ja lisää ripaus sokeria sekä pari desiä vehnäjauhoja. Jätä juuri pulputtamaan liinan alle seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä lisää taikinajuureen suola ja vehnäjauhoja desi kerrallaan. Ja ala vaivaamaan taikinaa, kun olet lisännyt jauhoja niin, ettei taikina ole enää ihan löysää. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa taikinaan pari lorausta öljyä.  Taikina on sopivaa, kun se irtoaa käsistä ja on kimmoisaa. Anna taikinan vielä nousta kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut, alusta se vaivaamalla sitä jauhotetulla alustalla. Leikkaa taikina pieniin paloihin ja taputtele käsin pitaleiviksi. Paista pitaleipiä grillissä tai leivinuunissa 250-300 asteessa tai sähköuunissa, mutta silloin uunin tulee olla todella kuuma noin 10minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja leipä kuulostaa ontolta pohjaan koputtaessa.

Tzatsiki

1 pieni tai ½ isosta kurkusta
Suolaa
2,5 dl turkkilaista jogurttia
1 pieni valkosipulinkynsi
kourallinen tuoretta tai 1 tl kuivattua minttua
1 rkl sitruunan mehua
4-6 hyppysellistä suolaa
mustapippuria

Raasta kurkku ja laita raaste valumaan kahvin suodatinpussiin vähintään vartiksi. Ripota vähän suolaa kurkkuraasteen pinnalle, niin neste irtoaa siitä helpommin. Silppua minttu ja valkosipuli pieneksi. Purista kurkusta ylimääräinen neste pois, sekoita joukkoon jogurtti, silputut valkosipuli ja minttu.

Sekoita joukkoon sitruunan mehu, suola ja pippuri ja tarkista maku.

Karitsapullat Pohjois-Afrikan sävyin

– Viime aikoina olen ollut ihan hulluna sekä Lähi-Idän että Pohjois-Afrikan makuihin. Minttu, harissa, jeera sekä ras-al hanout mausteseos ovat olleet ahkerassa käytössä keittiössäni. Kehittelin nämä karitsapullat vähän paremmaksi viikonloppuruoaksi, sillä aikaa ne hieman ottavat, mutta valmistuvat uunissa kuin itsessään ja lopputulos on taatusti odottelun väärti! Lisäkkeeksi sopii keitetty couscous tai riisi, Vappu kertoo.

Pullat:
500-600g karitsan jauhelihaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa jauhettuna
2tl kuivattua tai kourallinen tuoretta minttua
1 sitruunan mehu ja kuori
2 tl ras- al hanout mausteseosta (saa hyvin varustelluista marketeista)
1 tl harissa tahnaa (löytyy myös isommista marketeista)
1 kananmuna
1dl korppukauhoja
1 tl suolaa
mustapippuria

Kastike:

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kanelitanko
1 tlk (500g) paseerattua tomaattia
1-2 dl punaviiniä
vettä
loraus oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
ripaus sokeria

Sekoita pullien mausteet, muna ja korppujauhot keskenään kulhossa. Kun raastat sitruunankuoren, muista pestä sitruuna ensin kuumalla vedellä vaikka vihannesharjaa käyttäen. Lisää joukkoon jauheliha ja sekoita taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä ja laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Silppua sipulit pieneksi ja kuullota ne tilkassa oliiviöljyä uunin kestävässä kannellisessa padassa tai kattilassa. Kaada joukkoon viini ja lisää sekaan paseerattu tomaatti, kanelitanko ja vähän vettä. Lisää myös vähän suolaa ja pippuria sekä ripaus sokeria. Kun kastike alkaa porisemaan, pyörittele taikinasta pieneen kämmeneen sopivia pullia. Heitä pullat yksitellen kiehuvaan kastikkeeseen. Kun olet pyöritellyt koko taikinan pulliksi, kääntele kastiketta varoen vähän pulien päälle ja jos kastiketta on todella vähän, niin ettei pullat lähestulkoon peity, lisää vettä. Hämmennä varoen ja laita kansi päälle. Laita pata uuniin ja anna hautua vähintään tunti, mieluusti kaksi. Tarkista välillä, ettei pullat pääse kuivumaan ja kääntele niitä varoen. Nauti couscousin tai riisin kera.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme