Mainos
Mainos

Jakso 2, Elina Knihtilä: Gazpacho, valkoviinikalaa ja suklaakakku

Vapun valtakunta -ohjelman toisessa jaksossa syötiin Elina Knihtilän seurassa. Poimi jakson reseptit!

Gazpacho

3 dltomaattimehua
5–6

kypsää tomaattia

15 cmpätkä kurkkua
0,5–1paprika

kourallinen tuoretta basilikaa

2–3palaa kuivahtanutta vaaleaa leipää
(1kevät- tai kesäsipulin varsi)
1 pieni tai ½ normaalikokoinenvalkosipulinkynsi
n. 1dloliiviöljyä
3 rklpunaviinietikkaa
1 tlsuolaa

hyppysellinen sokeria

20–30tippaa tabascoa

mustapippuria

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta keitoksi. Anna mielellään tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasaantua ja keitto viilentyä.

Valkoviinikala

1-2kokonaista kalaa (kuhaa,siikaa, nieriää), yhdestä keskikokoisesta riittää kahdelle. Pyydä myyjää suomustamaan kala, jos tarvitsee.
1sitruuna
2-3 kourallistatuoreita yrttejä mielen mukaan, voit käyttä yhtä tai useampaa, itse suosin vähintään kahta. (tilliä,ruohosipulia, timjamia,sitruunamelissaa,basilikaa)
suolaa
pippuria
2 dlvalkoviiniä
30 gvoita tai margariinia
n. 1 dlvettä
(1-2fenkolia)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuivaa kala talouspyyhkeellä ja ripottele suolaa kalan vatsaan. Tämän jälkeen laita kalan vatsaan valitsemiasi yrttiä/yrttejä.
Viipaloi sitruuna, ja laita pari viipaletta myös vatsaan. Ei haittaa vaikka ne tursuilevat myös uunivuokaan. Tee kalan pintaan muutama viilto ja ripottele reilusti suolaa pinnalle, sekä viiltoihin ja rouhi vähän mustapippuria.

Peitä kala sitruunaviipaleilla.

Jos käytät fenkolia, (ei pakollinen)
viipaloi se ohuiksi siivuiksi ja ripottele ne kalan ympärille uunivuokaan. Kaada vuokaan valkoviiniä ja vettä. Ripottele voinokareet kalan pintaan ja vuokaan. Laita kala uuniin noin 20-25 minuutiksi, riippuen kalan koosta. Näet viiltojen kohdalta, koska kala on kypsää. Tunnistat myös kalan kypsäksi, kun selkäruoto irtoaa helposti. Valele kalaa vuoan liemellä pari kertaa kypsennyksen aikana, jottei kala kuivu.

Ranskalainen suklaakakku

200gvoita tai margariinia
200gtummaa suklaata (taloussuklaa käy loistavasti)
2 dlsokeria
4kananmunaa
3,5 dlvehnäjauhoja
korppujauhoja ja rasvaa vuoan leivitykseen

Laita uuni lämpeämään 220 asteeseen. Voitele ja leivitä pyöreä irtopohjavuoka. Sulata suklaa ja voi joko vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa kananmunat ja sokeri valkeaksi vaahdoksi. Sekoita vähän jäähtynyt suklaa-voiseos muna-sokeriseokseen. Sekoita vehnäjauhot varoen joukkoon, älä käytä tässä vaiheessa enää sähkövatkainta. Kaada taikina leivitettyyn vuokaan ja laita uunin keskitasolle. Paista kakkua 12-15 minuuttia, riippuen vuoan koosta.Kakun kuuluu jäädä löysäksi keskeltä. Kumoa kakku vadille, halutessasi voit koristella jäähtyneen kakun tomusokerilla. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon tai ranskankerman kanssa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme