Mainos
Mainos

Jakso 4, Janne Kataja: Lastenjuhlien herkkuja nakkipiiloista grillipizzaan

Vapun valtakunta -ohjelman neljännessä jaksossa järjestettiin lastenjuhlat ja vieraaksi saapui Janne Kataja.

Kokeile herkullisia reseptejä!

Nakkipiilot

1-2 pktnakkeja
1 pktMyllyn Paras -voitaikinalevyjä
kananmunaa voiteluun

Sulata voitaikinalevyt huoneenlämmössä. Laita uuni 200 asteeseen. Leikkaa levyt 2-3 osaan pitkittäissuunnaassa, riippuen nakkien pituudesta. Kääri yksi nakki yhteen palaseen taikinaa ja nypi taitoskohta kiinni. Riko kananmunan rakenne vispilällä tai haarukalla ja voitele pinta. Paista uunissa niin, että pinta saa vähän väriä, samoin pohja, noin 7-12 minuuttia uunista riippuen.

Ihana kermakakku

4kananmunaa mitattuna lasiin
saman verran sokeria
saman verran Myllyn Paras vehnäjauhoja

Keiju margariinia ja Myllyn Paras korppujauhoja vuoan leivitykseen

1 psspakastemansikoita
2-5 rklsokeria
1 tlvaniljasokeria
2-3banaania
3,3 dlkuohukermaa
2,5 dlmaitoa

Koristeluun suklaarouhetta, makeisia, marjoja, mitä vaan makusi mukaan.

Laita uuni 180 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon vehnäjauhot varoen. Leivitä pyöreä irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 25-35 minuuttia, riippuen uunista. Kakku on kypsä, kun kokeilet työntää hammastikkua kakun keskelle, eikä siihen jää taikinaa. 

Anna pohjn jäähtyä. Sulata mansikat ja muussaa ne. Lisää sokeria halutessasi. Muussaa banaanit haarukalla omassa kulhossaan. Vatkaa kerma ja mausta se 1-2 rkl sokeria ja vaniljasokerilla. Leikkaa kakkupohja terävällä veitsellä kolmeen osaan. Kostuta alin pohja 1/3 osalla maidosta, levitä pohjan päälle banaanisose. Lado päälle seuraava kerros pohjaa ja kostuta 1/3 osalla maidosta ja levitä päälle survotut mansikat. Laita päälle vielä viimenen kakkukerros ja kostuta se jäljelle jääneellä maidolla. Levitä kermavaahto tasaisesti kakun päälle ja ympärille lastaa apuna käyttäen. Koristele haluamallasi tavalla. Voit hyvin täyttää kakun jo edeltävänä päivänä, mutta lisää kermavaahto vasta ennen tarjoilua.

Jauheliha-grillipizza

(Ohjeesta tulee 3 pizzakiven kokoista pizzaa)

Pohja:

2,5 dlkädenlämpöistä vettä
3/4 tlsuolaa
ripaussokeria
25 ghiivaa
3 rkloliiviöljyä
7-8 dlvehnäjauhoja (Vapun kommentti: Itse suosin durumjauhoja tai erityisiä pizzajauhoja, joita saa herkkukaupoista, mutta tavalliset vehnäjauhotkin käyvät. Durumjauhoja saa myös ihan marketeista)

Kastike:

400 gnaudan jauhelihaa
1 prktomaattipyrettä
1 prk 500gpaseerattua tomaattia
1sipuli
1valkosipulinkynsi
lorausoliiviöljyä
ripaussokeria
n. 1 tlsuolaa
mustapippuria
kuivattua chiliä
oreganoa

Lisäksi: juustoraastetta, mozzarellaa, tomaattia ja basilikaa tai oreganoa

Valmista ensin taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja dl kerrallaan, ensin sekoittaen, sitten vaivaten. Kun olet lisännyt 5dl jauhoja, vaivaa joukkoon oliiviöljy. Taikinaa pitää vaivata, jotta sitko tulee hyväksi. Taikina ei saa olla kovaa, muttei liian löysääkään. 

Laita pyyheellä peitetty taikina kohoamaan lämpimään paikkaan, esim kaapin päälle. 

Taikinan noustessa valmista tomaattikastike. Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää sekaan pyree ja pyörittele vielä hetki. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja lisää mausteet. Kiehauta, jonka jälkeen anna hautua pienellä lämmöllä siihen asti, kunnes alat leipomaan. 

Kun taikina on kohonnut vähintään 45min, jaa se kolmeen osaan ja alusta sitä vaivaamalla vähän jauhotetulla alustalla. Laita grilli tässä vaiheessa päälle ja aseta pizzakivi grilliin, sen pitää olla kuuma. 

Kauli taikina pyöreään muotoon leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi. Tee näin kahdelle muulle taikinan osalle. Levitä kastiketta pohjalle ja ripottele päälle juustorastetta tai juustoraasteen ja mozzarella yhdistelmää. Levitä päälle vielä tomaattiviipaleita.

Leikkaa ylimääräiset leivinpaperin jämät pois pizzan ympäriltä ja siirrä pizza pellille. Toiset tykkää ottaa leivinpaperin pois paiston ajaksi, itse paistan mielummin paperin kanssa. Aseta pelti kiven päälle grilliin. Grillissä on usein lämpöä 350 astetta, joten älä anna pizzan olla liian kauaa grillissä. Kypsennysaika on noin 6-8min. Revi pinnalle basilikan lehtiä tai oreganoa Nauti heti!

Dippivihannekset

Erilaisia vihanneksia makusi mukaan tikuiksi tai käteen sopiviksi paloiksi leikattuina. (kurkkua, kirsikkatomaatteja, kukkakaalia, porkkanaa, retiisejä, paprikaa, ym)

Dippi:

1 prkkermaviiliä
100 gmaustamatonta tuorejuustoa
3 rkltomaattipyreetä
1 rklsinappia
1/2sitruunan mehu
0,5-1valkosipulinkynsi
ruohosipulia ja persiljaa silputtuna makusi mukaan
suolaa
mustapippuria

Silppua valkosipuli pieneksi hakkelukseksi. Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja anna makujen tasaantua ainakin puoli tuntia.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme