Mainos
Mainos

Jakso 6, Manuela Bosco: Caldo verde, kasvispastasalaatti ja marinoitu hedelmäsalaatti

Vapun valtakunta -ohjelman viidennessä jaksossa vieraaksi saapui Manuela Bosco.

Kokeile jakson reseptejä:

Caldo Verde

– Portugalilla on aina oma paikka sydämessäni! Ollessani lapsi matkustimme sinne perheeni kanssa vuosittain isäni työn takia. Rakastan portugalilaista ruokaa! Kalaa, juustoa, vihanneksia ja tietysti viiniä, johon olen tutustunut vasta myöhemmällä iällä. Yksi ehdottomista portugalin ruokahelmistä on caldo verde, joka tarkoittaa suoraan käännettynä vihreää lientä. Tämä on vanha portugalilainen ruoka, joka monesti aloittaa illallisen, Vappu kertoo.

–Minä tykkään syödä tätä niin alku- kuin pääruokanakin. Tällä hetkellä lehtikaali on todellinen trendiruoka, mutta portugalilaiset ovat upottaneet sitä keittoonsa iät ja ajat. Toisissa versioissa käytetään chorizo-makkaraa, mutta minun paikallisissa ravintoloissa syömäni versiot ovat olleet poikkeuksetta kasvisversioita ja tästä syystä on tämä reseptikin. Minä myös soseutan oman keittoni. Tuoksu, joka tätä keittoa tehdessä leviää keittiöön, vie minut aina muistoihin Lissabonin ja Cascaisin kalaravintoloihin. Tämä käy myös vegaanille ja maitotuotteita välttäville, sillä keiton täyteläisyys syntyy oliiviöljyllä, Vappu jatkaa.

3-4 jauhoista perunaa
1 pss tuoretta lehtikaalia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 7-9 dl kasvis- tai kanalientä (kuutiosta käy)
1/2-1 dl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Silppua sipulit ja leikkaa perunat vähän pienemmiksi (kuutioiksi). Kaada kattilaan loraus oliiviöljyä ja lisää joukkoon sipulit. Anna kuullottua hetki ja lisää joukkoon perunat. Leikkaa samalla lehtikaaleista keskiruoti irti. Kun perunat ja sipulit ovat kuullottuneet, lisää joukkoon vähän pienemmäksi silputut lehtikaalit ja pyörittele hetki, niin että lehtikaalit alkavat kutistua. Kaada päälle lientä, niin että kaalit ja  perunat peittyvät, lisää vähän suolaa ja pippuria. Anna porista miedolla lämmöllä noin 20minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Jos lientä on paljon, kaada ylimääräinen liemi talteen mahdollista ohentamista varten. Lisää kunnon loraus oliiviöljyä. Aja keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Maista ja lisää lientä, öljyä tai mausteita tarvittaessa, tarjoile.

Kasvispastasalaatti

n. 2dl Myllyn Paras jyväpastaa raakana
3-5 tomaattia
puoiikas kerä jäävuorisalaattia
kourallinen kivellisiä mustia oliiveja
1 valkosipulinkynsi
1 punasipuli
1 ruukku tuoretta basilikaa
1-2 sitruunan mehu
n. ½ dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Keitä pasta ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä, mutta ole tarkkana, ettet keitä pasta ylikypsäksi.  Pastan kiehuessa pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja silppua sipulit hakkelukseksi.  Valuta pasta ja huuhtele kylmällä vedellä . Poista oliiveista kivet painamalla oliivia kämmenselällä niin, että kivi tulee ulos. Silppua myös oliivit, jäävuorisalaatti ja basilika. Sekoita kaikki aineet sekaisin kulhossa. Lisää joukkoon sitruunan mehu, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Tämä salaatti vaatii jonkun verran suolaa, jotta maut pääsevät oikeuksiinsa. Anna tekeytyä hetki ja tarjoile.

Marinoitu hedelmäsalaatti

3-5 eri  hedelmää makusi mukaan (banaania, omenaa, päärynää, kiiviä, appelsiinia, nektariinia, persikkaa, ananasta…)

Marinadi:
2 dl vettä
4-6 rkl sokeria
2 kanelitankoa
2-3 tähtianista

Aloita kiehauttamalla marinadin ainekset kattilassa ja jätä jäähtymään. Pilko hedelmät suuhun sopiviksi paloiksi.  Kaada marinadin ainekset hedelmien päälle ja sekoita. Anna tekeytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua, mieluusti pidempäänkin. Tarjoile sellaisenaan tai kermavaahdon kera.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme