Mainos
Mainos

Jakso 9, Kristiina Komulainen ja Heidi Sohlberg: Kurpitsakeitto, kinkkupiirakka ja tiramisu Vapun tapaan

Vapun valtakunta -ohjelman yhdeksännessä jaksossa järjestettiin blodien rapujuhlat. Rapujen lisäksi herkuteltiin muun muassa kurpitsakeitolla ja tiramisulla.

Kurpitsakeitto

n. 1kg kurpitsaa
2 pientä tai 1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chili
n. 2dl ruokakermaa
1 kanaliemikuutio tai fondikuutio tai itse tehtyä kanalientä
vettä
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Silppua sipulit ja chili pieneksi. Ole varovainen chilin kanssa, jos et halua liian tulisia, älä käytä siemeniä. Pilko kurpitsa isoiksi palasiksi. Kuullota sipulit ja chili öljyssä. Lisää kurpitsat ja pyörittele vielä hetki. Kaada päälle kanalientä tai vettä niin, että kurpitsat juuri peittyvät. Jos käytät vettä, lisää sekaan liemikuutio. Lisää suolaa ja rouhi mustapippuria. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, niin että kurpitsat alkavat hajoamaan ja soseutumaan, lisää lopuksi kerma. Sekoita keitto sauvasekoittimella tai blenderissä sileäksi. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Kinkku-(sieni)piirakka

1 pkt Myllyn Paras pyöreä suolainen piirakkataikina
300-400 g hyvää kinkkua (esim. rasvaton saunapalvi)
1 purjo
tilkka öljyä
( 2dl metsäsieniä paistettuna, lampaankääpää, suppilovahveroita, ym)
1–1,5 dl voimakasta juustoraastetta (esim. mustaleima emmental)
2,5 dl kermaa
2 -3 kananmunaa
mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
suolaa

Sulata taikina ohjeiden mukaan. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kauli taikinaa hieman ohuemmaksi ja painele se pyöreään piirakkavuokaan. Jos ostat kinkun siivuina tai palana, suikaloi se pieneksi. Puhdista purjo ja leikkaa pieneksi. Kuullota purjosilppu öljyssä pannulla, jos käytät sieniä, lisää puhdistetut, vähän pienemmäksi leikatut sienet pannulle. Paista niin, että sienistä on nesteet haihtuneet. Levitä kinkkusilppu piirakkapohjan päälle. Kaada päälle purjot ja sienet. Lisää vielä juustoraaste. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki, lisää joukkoon kerma. mustapippuri,paprikajauhe ja halutessasi suolaa. (Piirakka ei välttämättä tarvitse suolaa, jos kinkku ja juusto ovat kovin suolaisia. Kaada muna-kermaseos piirakan päälle ja paista uunin keskitasossa noin 30-35 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Vapun misu eli tiramisu

Reseptistä tulee vuoallinen, joten tästä riittää helposti 8-10 henkilölle

Pohja:
3 kananmunaa lasiin/kuppiin mitattuna
saman verran sokeria
saman verran vehnäjauhoja
voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Vatkaa kananmunat sokerin kanssa vaahdoksi. Kääntele joukkoon vehnäjauhot. Voitele ja koppujauhota pyöreä irtopohja- tai piirakkavuoka ja kaada taikina siihen. Paista 180 asteessa 15-20 minuttia. Voit kokeilla kypsyyden hammastikulla. Kun mitään ei tartu tikkuun, pohja on kypsä. Voit tehdä pohjan valmiiksi myös edellisenä päivänä jos haluat.

Täyte:
3 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
6 rkl sokeria
5-6 rkl marsalaviiniä
1 prk mascarponejuustoa
2 dl vahvaa kahvia
tummaa kaakaojauhetta koristeluun

Ota mascarpone huoneen lämpöön. Vuoraa reilu pyöreä tai neliön mallinen vuoka kakkupohjalla, voit helposti repiä pohjan osiin tai painaa sen kokonaisena vuoan pohjalle. Kostuta pohja kahvilla. Vatkaa keltuaiset ja 3rkl sokeria vaahdoksi omassa kulhossaan ja valkuaiset ja 3 rkl sokeria kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Valkuaisvaahdon pitää olla niin, kovaa, että voit kaataa kulhon ylösalaisin, eikä mitään tipu. Sekoita keltuaisvaahtoon vähän lämmennyt mascarpone (näin vältyt paakuilta) sekä marsalaviini. Kääntele joukkoon myös valkuaisvaahto, älä enää vatkaa. Levitä vaahtoseos kostutetun kakkupohjan päälle. Laita tiramisu tekeytymään ainakin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua, mielellään useammaksi tai vaikka yön yli. Ripottele pinnalle kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme