Mainos
Mainos

Vapun vinkki: Maailman paras pizza

Tällä viikolla paistetaan pizzaa grillissä! Grillin voi laittaa lämpenemään muulloinkin kuin kesähelteellä ja Vappu Pimiä suosittelee grillaamaan muutakin kuin makkaraa.

– Saatavilla on erityisiä grilliin ostettavia pizzakiviä, joka jokaisen pizzanrakastajan kannattaa ehdottomasti hankkia! Vappu vinkkaa.

– Jos et omista kiveä, voit toki tehdä pizzan ilman kiveäkin, mutta silloin suosittelen kokeilemaan miedompaa lämpöä. Grillissä valmistuvan pizzan salaisuus piilee nimenomaan lämmössä. Grillissä lämpötila nousee 350 asteeseen, jolloin lopputulos on ihan kuin italialaisessa pizzeriassa, Vappu jatkaa.

Vappu muistuttaa, että hyvä pizza vaatii myös hyvän pohjan ja myös kastikkeen, joka kannattaa ehdottomasti keittää itse, sillä se valmistuu helposti. Grillipizzan sääntönä Vappu pitää sitä, ettei yhteen pizzaan kannata laittaa yli kolmea täytettä.

– Ja nämä pizzathan eivät ole mitään roskaruokaa, vaan todellista herkkuruokaa, joka ei ole myöskään epäterveellistä! Raaka-aineet ovat hyviä, eikä juustoa laiteta kilotolkulla, Vappu toteaa.

Maailman paras pizza grillissä

(Ohjeesta tulee 3 pizzakiven kokoista pizzaa)
Pohja:
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
3/4 tl suolaa
ripaus sokeria
25g hiivaa
3rkl oliiviöljyä

7–8dl vehnäjauhoja (Vappu suosii durumjauhoja tai erityisiä pizzajauhoja, joita saa herkkukaupoista, mutta tavalliset vehnäjauhotkin käyvät. Durumjauhoja saa myös tavallisista marketeista)

Tomaattikastike:
1prk tomaattipyreetä
1tlk eli 500g paseerattua tomaattia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
loraus oliiviöljyä
ripaus sokeria
n. 1tl suolaa
mustapippuria
kuivattua chiliä
oreganoa

Täytteeksi:
juustoraastetta
mozzarellaa
kinkkua
salamia
tomaattia
sieniä
paprikaa
tai mitä ikinä mielesi tekee!

Valmista ensin taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja dl kerrallaan, ensin sekoittaen, sitten vaivaten. Kun olet lisännyt 5dl jauhoja, vaivaa joukkoon oliiviöljy. Taikinaa pitää vaivata, jotta sitko tulee hyväksi. Taikina ei saa olla kovaa, muttei liian löysääkään.

Laita pyyheellä peitetty taikina kohoamaan lämpimään paikkaan, esim kaapin päälle.

Taikinan noustessa valmista tomaattikastike. Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää sekaan pyree ja pyörittele vielä hetki. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja lisää mausteet. Kiehauta, jonka jälkeen anna hautua pienellä lämmöllä siihen asti, kunnes alat leipomaan.

Kun taikina on kohonnut vähintään 45 minuuttia, jaa se kolmeen osaan ja alusta sitä vaivaamalla vähän jauhotetulla alustalla. Laita grilli tässä vaiheessa päälle ja aseta pizzakivi grilliin, sen pitää olla kuuma.

Kauli taikina pyöreään muotoon leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi. Tee näin kahdelle muulle taikinan osalle. Levitä tomaattikastiketta ohuesti pohjalle ja ripottele päälle juustorastetta tai juustoraasteen ja mozzarella yhdistelmää. Levitä päälle haluamiasi täytteitä, kuitenkin 2 tai max 3 eri täytettä per pizza, jotta se säilyttää rapean ja ohuen koostumuksensa.

Leikkaa ylimääräiset leivinpaperin jämät pois pizzan ympäriltä ja siirrä pizza pellille. Toiset tykkää ottaa leivinpaperin pois paiston ajaksi, itse paistan mielummin paperin kanssa. Aseta pelti kiven päälle grilliin. Grillissä on usein lämpöä 350 astetta, joten älä anna pizzan olla liian kauaa grillissä. Kypsennysaika on noin 6–8min. Nauti heti!

Vappu jakaa paljon reseptejä myös Radio Nova -sivustolla.

Katso Vapun valtakunta perjantaina MTV3-kanavalla klo 18.30.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme