Mainos
Mainos

Vapun vinkki: Makoisa Välimeren leipä – sopii myös vieraslahjaksi

Tämä leipä toimii osana juhlapöytää tai esimerkiksi keiton kaverina. Leipä on siitä mahtava, että sen kanssa ei tarvitse tarjota levitettä tai muuta, sillä kaikki on leivässä jo mukana. Tämä toimii myös erinomaisena vieraslahjana. Ja unohtamatta sitä faktaa, että leipominen on erittäin terapeuttista, joten kokeile!

Ainekset:

50 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa

5 dl kädenlämpöistä vettä

2 tl suolaa

2 rkl siirappia

½ dl öljyä

11-13 dl jauhoja (voit sekoittaa vehnäjauhoja, sämpyläjauhoja, grahamjauhoja tai mitä ikinä mielesi tekee. Osan jauhoista on kuitenkin hyvä olla vehnäjauhoja oikeanlaisen sitkon saavuttamiseksi)

Vapun reseptit: Välimeren leipä

1 pss juustoraastetta (emmental)

1 pallo mozzarellajuustoa

1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja

1 prk pestoa

n. 15 kirsikka-tai pisaratomaattia

Tee näin:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, niin lisää se vasta jauhojen kanssa. Sekoita joukkoon suola ja siirappi. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan. Sekoita aluksi puuhaarukalla, mutta kun jauhoja on hieman enemmän, niin ota käsi avuksi. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. Kun massa alkaa olla taikinamaista, lorauta sekaan öljyä ja vaivaa taas. Lisää jauhoja niin kauan jauhoja, että taikina tuntuun edelleen kimmoisalta. Se ei saa kuitenkaan tuntua liian kovalta. On myös tärkeää, että taikina irtoaa käsistä helposti.

Nosta taikina kohoamaan leivinliinan alle, anna kohota noin 40-60 minuuttia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Laita uuni hyvissä ajoin lämpenemään 220 asteeseen.

Alusta taikina jauhotetulla alustalla eli pyörittele, taputtele ja vaivaa vielä vähän. Kauli taikina isoksi noin 1cm paksuiseksi levyksi. Levitä levylle pestoa, jätä kuitenkin yläosasta pieni noin 5-8 senttimetrin kaistale täyttämättä. Ripottele peston päälle juustoraaste, kuutioitu mozzarella, aurinkokuivatut tomaatit ja puolitetut kirsikkatomaatit. Lähde varovasti rullaamaan levyä, kuten kääretorttua, sulje taikinan reuna nyppimällä se kiinni.

Nosta rulla leivinpaperille pellin päälle ja muotoile siitä kranssi. Vedä veitsellä muutamia viiltoja leivän pintaa, voit halutessasi ripotella jauhoja leivän pinnalle.

Paista leipää uunissa 35-45 minuuttia uunin keskitasossa. Aika riippuu aina uunista, sillä niissä on eroja. Leipä on kypsää, kun pinta ja pohja ovat saavuttaneen kauniin ruskean värin. Anna leivän levähtää hetki liinan alla, leikkaa siivuiksi ja nauti!

Vappu jakaa paljon reseptejä myös Radio Nova -sivustolla.

Vapun valtakunta -ohjelma nähdään MTV3-kanavalla perjantaisin klo 18.30.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme