Mainos
Mainos
VuosiaNuoremmaksi_ryhma_001
Mainos

Hammaslääkäripelko ei ole leikin asia – näin siitä voi päästä eroon

Moni saapuu hammaslääkäriin pala kurkussa. Vaikka syytä hammaslääkäripelkoon ei aina tiedetä, sitä pystytään helpottamaan ammattitaitoisen hammaslääkärin vastaanotolla.

Suun terveys on tärkeä osa ihmisen yleisterveyttä. Erilaiset suun tulehdukset voivat pahimmillaan edesauttaa erilaisten sairauksien puhkeamista. Suun terveyden ylläpitämiseksi hampaita on tärkeää hoitaa huolellisesti kotona ja hammaslääkärissä olisi hyvä käydä vähintään kerran vuodessa.

Hammaslääkäripelko on hammaslääkäreille hyvin tuttua. Hammaslääkäri Karri Åberg muistuttaa, että lääkärikäynteihin liittyviä ikäviä pelkotiloja voidaan helpottaa, kun hammaslääkäripelkoisen potilaan tukena on asialle omistautunut, ammattitaitoinen hammaslääkäri. Ensimmäinen askel kohti miellyttävämpiä hammaslääkärikäyntejä on omasta pelosta mainitseminen jo siinä vaiheessa, kun varaa aikaa vastaanotolle.

– Pyrin tietysti aina kohtaamaan potilaan ihmisenä. Jos erikseen mainitsee pelkäävänsä, niin pyrin antamaan potilaalle sellaista erityishuomiota, jolla saamme pelon pysymään hallinnassa, Åberg toteaa.

Hyvä kivunhallinta on kaiken A ja O

Yksi syy siihen, miksi hammaslääkäriä pelätään, on pelko siitä, että toimenpiteet aiheuttavat kipua. Asiantuntija peräänkuuluttaa tässä asiassa nykyisten hammaslääkärien ammattitaitoa ja nykyaikaista lääketiedettä. Tänä päivänä hammaslääkärikäynnit ovat huomattavasti kivuttomampia kuin entisaikoihin.

Tärkeä keino hammaslääkäripelon kitkemiseksi ja estämiseksi on yllätyksellisten hammaslääkärikäyntien minimointi. Tähän tähdätään muun muassa pyrkimällä kestäviin pitkän tähtäimen ratkaisuihin kuten erityisen kestävien posliinitäytteiden käyttämiseen. Kun hoito on mahdollisimman laadukasta ja suunnitelmallista, hammaslääkärikäynteihin liittyvä ikävä dramatiikka vähenee ja hammaslääkärikäyntejä tulee pitkässä juoksussa vähemmän.

– Keskeinen kivunhallintamenetelmä on hyvä puudutus. Jos potilas pelkää jo puudutuspiikkiäkin, niin puudutettava kohta on mahdollista tehdä tunnottomaksi puudutusvoiteella niin, että itse puudutuspiikkiäkään ei käytännössä tunne, Åberg kertoo.

Kouluaikojen hammaslääkärit elävät muistoissa

Toinen yleinen syy hammaslääkäripelon taustalla on hallitsemattomuuden tunne, joka syntyy, kun tehdään operaatioita suun alueella. Suu on ihmiselle erityisen intiimiä aluetta, ja tästä syystä nimenomaan suun alueella tehtävät toimenpiteet herkistävät erityisen monia.

Myös legendaariset tarinat takavuosien kovakouraisista hammaslääkäreistä elävät vielä tänäkin päivänä ihmisten mielissä valitettavan kirkkaina. Asiantuntija muistuttaa, että vuosikymmeniä vanhat kauhutarinat kouluhammaslääkärin penkistä ovat historiaa.

– Monen vanhemman hammaslääkäripelko perustuu siihen, että on huonoja kokemuksia lapsuuden kouluhammaslääkäristä, Åberg toteaa.

– Nykypäivänä meidän alamme on kehittynyt niin paljon menetelmineen ja tekijöineen, että potilaita ei ajatella enää pelkästään hammasriveinä. Potilas otetaan tänä päivänä hammaslääkärissä vastaan ihmisenä, Åberg jatkaa.

Hammaslääkäripelko rapisee askel askeleelta

Asiantuntija peräänkuuluttaa hammaslääkärin ammattitaitoa etenkin pelosta kärsivän potilaan käsittelyssä. Ensisijaisen tärkeää hammaslääkärin vastaanotolla on se, että potilaan ja lääkärin välille muodostuu luottamussuhde.

– Kun uusi potilas tulee vastaanotolle ensimmäistä kertaa, niin ensimmäinen vaihe pelon voittamiseksi on luottamuksen luominen. Kun ihminen luottaa hammaslääkäriinsä ja kokee olevansa hyvissä käsissä, niin ollaan hyvällä tiellä, Åberg kertoo.

Pelkäävälle potilaalle on erittäin palkitsevaa, kun suu on saatu tutkittua ja hoidettua. Kun kaikki sujuu hyvin, pelko alkaa vähitellen hälvenemään. Ja se on hyvin palkitsevaa myös hammaslääkärille.

– Optimitilanne on se, että pikkuhiljaa potilas saa hyviä kokemuksia hammaslääkärikäynnistä toiseen ja sen myötä pelko katoaa vähitellen, Åberg tiivistää.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme