Mainos
Mainos
VuosiaNuoremmaksi_ryhma_001
Mainos

Luonnollinen vaihtoehto täyteaineille – tiesitkö, että kasvoihin voidaan tehdä rasvansiirtoja?

Tänä päivänä erilaisista täyteainehoidoista puhutaan paljon, mutta esimerkiksi kasvojen ilmettä on mahdollista muuttaa myös luonnollisemmalla keinolla, rasvansiirrolla.

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi on tehnyt uransa aikana liki tuhat rasvansiirtoa. Peltoniemi on ollut enemmän kuin tyytyväinen nykyaikaisissa rasvansiirto-operaatioissa saavutettuihin tuloksiin.

– Kasvojen rasvansiirron avulla kasvot muuttuvat huomaamattomalla tavalla nuorekkaammiksi. Muutos ei ole tällä menetelmällä silmiinpistävä, eikä operaatiossa käyneiden kasvoilta tajua, että mikä on muuttunut – lopputulos näyttää yksinkertaisesti raikkaammalta, Peltoniemi kertoo.

– Kasvojen kadonneen volyymin palauttamisessa tai litteiden, laihojen kasvojen muodon korjaamisessa rasvansiirto on kauniimpi, luonnollisempi ja pitkällä tähtäimellä myös halvempi tapa korjata kasvoja kuin täyteainekierre, Peltoniemi jatkaa.

TIESITKÖ? Rasvakudos käyttäytyy eri tavalla ihmisen kasvoissa ja vartalossa. Kasvoissa tapahtuu ihmisen vanhetessa erityisen paljon rasvakudoksen surkastumista ja kuihtumista – tämän vuoksi esimerkiksi huulet ohenevat. Iän myötä myös ohimot painuvat vähitellen lommolle ja poskien alueen kudos ohenee. Niin ikään kasvojen luusto muuttuu usein vuosien kuluessa, kun esimerkiksi luiset silmäkuopat laajenevat ja litistyvät.

Iän myötä kasvonpiirteet muuttuvat

Vuosien kuluessa kasvojen kimmoisuus usein kärsii ja harvojen kasvoilla säilyy pehmeä ilme. Kasvojen rasvansiirrossa tavoitteena on palauttaa kasvoille terve ja nuorekas muoto, joka on vuosien saatossa saattanut vähitellen kadota.

– Suurin osa asiakkaistani on sellaisia, jotka eivät halua perinteistä kasvojenkohotusta, vaan he haluaisivat palauttaa hienovaraisesti ja arvettomasti ne piirteet, jotka heidän kasvoistaan ovat iän myötä kadonneet, Peltoniemi kertoo.

Tavanomainen kasvojen rasvansiirtoon tuleva potilas on yli 35-vuotias nainen tai mies, joka toivoo saavansa nuoruudesta tuttua pehmeyttä omille kasvoilleen. Rasvansiirrossa on täyteaineisiin verrattuna se etu, että yhdellä kertaa rasvaa voidaan siirtää haluttaessa paljonkin ja käsitellä koko kasvojen alue – ja tällöin lopputulos on erityisen tasapainoinen.

Peltoniemi puhuu sen puolesta, että kasvojen rasvansiirrosta kannattaa ottaa siinä suhteessa kaikki irti, että rasvaa lisätään kaikkiin niihin osiin kasvoja, joista kudos on jo ohentunut: ohimoille, kulmaluihin, silmien alle, poskipäihin, poskien lommoihin, suun ympäristöön, huuliin, leukaan, leukakulmiin ja korvannipukoihin. Tämän lisäksi rasvaa voidaan siirtää esimerkiksi häiritseviin ryppyihin. Yksinomaan kasvojen volyymin korjaaminen korjaa usein myös rypyt ja laskokset.

– Potilaillani on usein kasvoissaan volyymipuutoksia, joiden vuoksi kaikkein parhaimman tuloksen saa aikaan, kun rasvaa siirtää koko kasvojen alueelle, eikä täyttämällä pelkkiä juonteita ja ryppyjä, Peltoniemi toteaa.

Rasvasolut siirretään kasvoihin elävinä

Rasvalla on täyteaineista poiketen yksi erityispiirre: Kun sitä siirtää muualta kehosta uuteen paikkaan, henkiin jääneet rasvasolut jatkavat toimintaansa ja tulokset ovat pysyviä. Operaation keskeisenä tavoitteena kirurgin näkökulmasta on se, että mahdollisimman suuri osa rasvasoluista säilyisi elävänä, jotta ne jäisivät paikoilleen uuteen sijoituspaikkaansa, kasvoihin. Kaikki rasvasolut eivät koskaan selviä siirrosta ja siirteen elävistä soluista henkiin jäävät ne, jotka onnistuvat luomaan itselleen verenkierron.

Tekniikalla on ensisijainen merkitys, kun tavoitteena on onnistunut rasvansiirto, mutta myös siirtoon käytettyjen välineiden laadulla on merkitystä lopputuloksen kannalta. Peltoniemi käyttää rasvansiirroissa pelkän ruiskun sijasta injektoria, jolla varmistetaan, että rasvaa siirtyy tasaisesti, mikä on erityisen tärkeää ohuilla alueilla kuten silmien ympäristössä.

– Tutkitusti paras tapa on kerätä rasvaa ilman paikallispuudutteita, vesisuihkurasvaimulla. Tällä tekniikalla rasvasoluja huuhdellaan kudoksesta kontrolloidun, lempeän alipaineen avulla. Vesisuihkurasvaimu on hyvin hellävarainen kudoksille ja sillä saa rasvaa kerättyä hyvin ohuemmiltakin alueilta, Peltoniemi kertoo.

Rasva kerätään potilaan kehosta

Kasvojen rasvansiirtoa varten "täyteaineena" käytetään potilaan omaa rasvaa, jota kerätään rasvaimun avulla. Se, mistä kultakin potilaalta kerätään rasvaa, riippuu jokaisen kehon yksilöllisistä piirteistä. Usein rasvaa otetaan rasvansiirtoa varten talteen esimerkiksi polvien sisäsyrjistä tai reisistä.

– Olennaista on, että rasvakudos otetaan paikasta, jossa rasvakudos on stabiilia, eli paikasta, josta potilas ei laihdu ensimmäisenä. Jos kilot karisevat esimerkiksi vatsasta erityisen nopeasti, ei rasvaa kannata kerätä rasvansiirtoa varten vatsasta, sillä rasvasolut kasvavat ja pienenevät samaan tapaan myös rasvansiirron jälkeen kasvoissa, Peltoniemi selventää.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme