Mainos
Mainos
VuosiaNuoremmaksi_ryhma_001
Mainos

Operaatio, joka voi pelastaa itseluottamuksen: Hörökorvista pääsee eroon leikkauksella

Luonnostaan tavallista ulkonevammat korvat eri hörökorvat voidaan korjata plastiikkakirurgin toimesta. Parhaimmillaan ulkonäköön voimakkaasti vaikuttava leikkaus voi kohentaa potilaan mielialaa merkittävästi.

Hörökorvat ovat kohtuullisen yleinen vaiva, josta kärsii noin viisi prosenttia suomalaisista. Tavallista ulkonevammat korvat voidaan kutenkin korjata helposti kirurgisella toimenpiteellä, jossa korvan malli rakennetaan uudelleen. Parhaimmillaan leikkaus tuo mukanaan takaisin kadonneen itseluottamuksen.

Hörökorvat johtuvat tavallisesti siitä, että korvalehden rusto kasvaa varhaislapsuudessa poikkeavan muotoiseksi. Ominaisuus on jossain määrin perinnöllinen. Tarkka uskoo, että syy siihen, miksi hörökorvia leikataan niin paljon on yksinkertaisesti se, että piirre poikkeaa niin paljon valtavirrasta.

– Ihmiset pitävät hörökorvia tietyllä tavalla poikkeamana ja siksi ne häiritsevät monia, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Tatu Tarkka kertoo.

Hörökorvaleikkauksessa korvan taakse tehdään haava, jonka kautta paljastetaan korvalehden rusto. Mikäli korvien ulkonevuus johtuu siitä, että rusto korvan takana on erityisen kookas, rustoa pienennetään kirurgisesti. Tämän jälkeen rusto ommellaan halutun muotoiseksi. Toipuminen leikkauksesta vie tavallisesti muutaman viikon.

– Pari viikkoa kannattaa olla vähän rauhallisemmin, mutta kouluun ja kevyeen toimistotyöhön voi palata ihan muutamassa päivässä. Koko paranemisprosessi vie muutaman viikon. Tikit poistetaan tavallisesti viikon kuluttua toimenpiteestä, Tarkka kertoo.

Leikkaus voi parantaa itseluottamusta

Asiantuntijan mukaan hörökorvaleikkauksen vaikutukset mieleen voivat olla merkittävät. Moni hörökorvista kärsivä tottuu nopeasti peittelemään korviaan ja korjausleikkauksen myötä omaan kehoon ollaan entistä tyytyväisempiä.

– Hörökorvista kärsivät naiset kokevat muun muassa, että ulkonevat korvat rajoittavat kampausten tekemistä. Moni yrittää myös peittää ulkonevat korvat ja ne koetaan helposti siksi rajoitteena, Tarkka kertoo.

– Olen saanut operaatiossa käyneiltä naisilta palautetta siitä, että he ovat oollet tosi onnellisia leikkauksessa käytyään. Moni kokee, että heillä on vihdoin lupa näyttää korvansa, joita on jouduttu vuosikausia peittelemään. Jo se, että voi pitää korvakoruja, on monelle iso juttu, Tarkka jatkaa.

Lasten kohdalla hakeutuminen hörökorvien korjausleikkaukseen voi perustua siihen, että ulkonevat korvat ovat tehneet lapsesta silmätikun. Operaation avulla poikkeuksellinen piirre voidaan korjata ja parhaimmillaan esimerkiksi koulukiusaaminen saadaan loppumaan.

– Suomalaiset ovat aika suvaitsevaisia tämän suhteen, ja aika vähän ulkopuoliset huomauttelevat korvista toisilleen, mutta pienillä koululaisilla hörökorvat voivat johtaa kiusaamiseen. Parhaimmillaan leikkaus parantaa heidän itseluottamustaan ja kiusaaminen jää pois, Tarkka kertoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme