Mainos
Mainos
VuosiaNuoremmaksi_ryhma_001

Teri Niitti varoittaa suomalaisten yleisimmästä vaatemokasta – syyllistytkö sinäkin tähän?

Stylisti Teri Niitti laittaa Vuosia nuoremmaksi -muuttujien vaatekaapit uuteen uskoon.

Vuosia nuoremmaksi -ohjelmassa onnekkaat itsensä kadottaneet suomalaiset pääsevät ammattilaisten käsiin muuttumisleikkiin. Juontaja Anne Kukkohovi toimii tukena, kun stylisti Teri Niitti, hiustaitelija Piatu Puhakka ja meikkitaiteilija Piia Hiltunen loihtivat muuttujille uuden tyylin.

Vaatteiden valinnasta vastaavaa Teri Niittiä huvittaa, että moni ohjelman henkilöistä on etukäteen jännittänyt juuri hänen kohtaamistaan.

– Vaikka omasta mielestänihän olen tosi hurmaava, ihana, vastaanottavainen ja lempeä! Niitti nauraa.

Vaikka Niitti tunnetaan suorasanaisuudestaan, mies vakuuttaa, ettei muuttujia tavatessaan lähde etsimään virheitä – päinvastoin. 

– Siinä vaiheessa en tunne näiden ihmisten elämää. Perusoletukseni ei ole, että heitä lainkaan kiinnostaa ulkonäkö. Vertaan muotia usein musiikkiin: osaa se kiinnostaa, osaa se ei kiinnosta. Osa kuuntelee sitä tosi paljon, osa ostaa levyn vuodessa. 

Vanhojen vaatteiden läpikäynti on osio, josta Niitti on saanut palautetta ylivoimaisesti eniten. Siinä Niitti tutkii muuttujien vanhoja vaatteita ja heittää surutta roskiin ne, joihin ei toivo osallistujien enää pukeutuvan. Vaatekaupassa muuttujatkin saavat kuitenkin joskus olla mukana valinnoissa.

– Joidenkin kanssa olen tehnyt esimerkiksi niin, että he ovat saaneet valita yhden vaatekappaleen, jonka minä stailaan loppuun. Joillain on valmiiksi toiveita vaatteiden suhteen, toiset taas tulevat tilanteeseen täysin takki auki. 

Vääränkokoiset vaatteet monen sudenkuoppana

Moni suomalainen luottaa edelleen mustaan, vaikka kesäaikaan ihmiset rohkaistuvat käyttämään myös värejä. Yksi suomalaisten yleisimmistä vaatemokista on kuitenkin yllättävän yksinkertainen.

– Vääränkokoiset vaatteet – yleensä liian pienet! Ihmisillä on maaginen 16–19 vuoden ikä, jolloin määritellään oma kehokuva. Rakastutaan vaatenumeroon, eikä peilikuvaan. Eläminen kuitenkin näkyy, ja sen pitääkin näkyä, joten jos haluaa 37-vuotiaana olla samaa kokoa kuin oli 17-vuotiaana, kyllä siinä saa jo jumpalla käydä! 

Niitin mukaan ilmiö on niin yleinen, että osa vaatebrändeistä on jopa muuttanut kokojaan sen vuoksi.

– Kansainvälisesti koot ovat suurentuneet. Faktisia kokoja ovat ainoastaan senttimittoihin perustuvat koot, kuten kengänkoot, farkkujen tuumakoot ja miesten kauluspaidat. Mutta esimerkiksi koko 38 ei perustu mihinkään, Niitti selittää.

– Monet 15–20 vuotta alalla olleet vaatebrändit ovat vuosien saatossa suurentaneet kokojaan niin, että se vanha, vaikkapa kokoon 36 mieltynyt asiakas voi edelleen ostaa saman koon ja saada sen onnistumisen tunteen, että hän mahtuu yhä siihen. Farkut ovat sitten se totuuden torvi, mies naurahtaa.

Oman vaatekaapin hallinnassa Niitti painottaa säännöllistä läpikäyntiä, jottei tule jatkuvasti ostaneeksi samoja vaatteita. Näin säästyvät sekä luonnonvarat että oma lompakko.

– Muutto on aina hyvä syy käydä vaatteet läpi, itse olen antanut paljon myös hyväntekeväisyyteen tai myynyt vähälle käytölle jääneitä vaatteita kirpputorilla. Ennen ostoksille suuntaamista kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä jo omistaa. Yhden puuvillaisen t-paidan tekemiseen menee 1 400 litraa vettä, joten on hyvä seurata, ettei osta jotain, mitä kaapista jo löytyy.

Vuosia nuoremmaksi -sarjan toinen kausi starttaa 10.1. AVAlla!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme