Mainos

Mitä enemmän yhdyntöjä, sitä onnellisempi parisuhde?

Suomalaisten yhdyntämäärät ovat laskeneet rajusti. Tällä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös parisuhteiden hyvinvointiin. Seksi kun tekee onnelliseksi.

Viime viikolla suomalaisten seksielämää kartoittaneessa FINSEX-tutkimuksessa paljastui, että suomalaisten yhdyntämäärät ovat vähentyneet dramaattisesti viimeisen 50 vuoden aikana.

Toisin sanoen seksiä harrastetaan huomattavasti vähemmän kuin ennen – eikä laskusuhdanteelle näytä tulevan loppua.

Mutta miksi meidän pitää olla huolissaan siitä, että suomalaisten yhdyntöjen määrä vähenee, tutkimusprofessori Osmo Kontula?

– Ei siitä suoranaisesti tarvitse olla huolissaan, mutta se on valitettavaa. Valitettavaa siitäkin perspektiivistä, että parisuhteissa, joissa rakastellaan aktiivisemmin tai joissa on enemmän yhdyntöjä, ollaan myös onnellisempia ja tyytyväisempiä, Kontula kuvailee.

Entistä harvemmat suomalaiset ovat olleet yhdynnässä viimeisen viikon aikana. 45 vuotta sitten yhdyntöjä oli jopa 20 prosenttia enemmän.

Asiantuntijan mukaan aktiivinen seksielämä kulkee käsikädessä hyvän, onnelliseksi koetun parisuhteen kanssa.

– Vastaavasti kun yhdyntöjä tai rakastelukertoja on harvemmin, tyytymättömyyden aiheita sekä kiistoja on parisuhteessa enemmän.

Vaikkei suoralta kädeltä yleispätevänä totuutena voikaan sanoa, että itse yhdynnät tekisivät parisuhteen onnelliseksi, ne tuntuvat linkittyvän vahvasti toisiinsa. 

– Rakasteluaktiivisuus on hyvä mittari siihen, miten parisuhteella yleensä menee, Kontula summaa.

Suomalaiset eivät ole tyytyväisiä seksielämäänsä

Yhdyntöjen vähenemisen lisäksi suomalaiset kokevat seksin laadun huonommaksi sekä määrän haluttua pienemmäksi.

– Yleinen tyytyväisyys omaa seksielämää kohtaan on selvästi vähentynyt, mitä selittää kaikkein eniten se, että yhdyntöjen määrä on pienempi – silloin ollaan myös tyytymättömämpiä. Yhdyntöjen määrän merkitys on loppujen lopuksi yhtä vahva sekä miehillä että naisilla, Kontula kertoo.


Seksittömyys tai vähäiset yhdyntämäärät antavat sijaa myös tulkinnoille: sekä miehet että naiset kokevat, että jotain on vialla, jos seksi kumppanin kanssa ei maistu.

– Sitä rupeaa miettimään, että onko minussa jotain vikaa vai onko meidän  suhteessamme joku vika. Tulee tunne, ettei suhteessa mene nyt hyvin, tutkimusprofessori kertoo.

Miksi seksi sitten tekee ”onnellisemmaksi”?

– Seksiin liittyvät vahvasti läheisyyden ja intimiteetin tunteet: se, että nauttii ja on motivoitunut koskettelemaan kumppania ja tykkää olla toisen lähellä, Kontula kuvailee.

– Se kertoo myöskin, että tunnetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Fyysiseen läheisyyteen liittyvät hyvät asiat liittyvät myöskin henkiseen tunteeseen: kumppanini hyväksyy minut, voin olla avoimesti häntä lähellä, voin keskustella hänen kanssaan, ja niin edelleen.

Mikä on pitkän parisuhteen salaisuus? Asiantuntijat antavat vinkkinsä:

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot