Mainos
Mainos

Yleisempää kuin luullaan – moni vaikenee tästä seksin jälkeisestä vaivasta

Seksin jälkeinen alakulo on ilmiö, joka koskettaa yllättävän monia. 

Kuinka usein? Missä? Milloin? Nämä ovat asioita, jotka herättävät aina mielenkiintoa seksistä puhuttaessa. Harvemmin kuulee kuitenkin puhuttavan siitä, millainen mieliala seksin jälkeen tulisi oikein vallita. 

Yllättävän moni kärsii nimittäin seksin jälkeisestä epämiellyttävästä olosta, joka ilmenee muun muassa surullisuutensa, pelokkuutena tai yksinäisyyden tunteena. Näistä oireista käytetään myös nimitystä yhdynnän jälkeinen dysforia.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeuttina työskentelevän Denise Knowlesin mukaan ei ole lainkaan epätavallista tuntea alakuloisuutta seksin jälkeen. Siihen ei terapeutin mukaan tarvitse liittyä traumaa tai katumusta, vaan nämä tunteet voivat ilmaantua kenelle tahansa ilman näkyvää syytä. 

Hormonien aikaansaama tunnepiikki laskee nopeasti

Seksin jälkeisestä mielialan laskusta voidaan terapeutin mukaan syyttää hormoneita, kuten endorfiineja, oksytosiineja ja prolaktiineja.

– Seksin harrastaminen on valtavan intiimi kokemus ja orgasmi vapauttaa suuren joukon hyvän olon hormoneja. Tämä hormonipiikki laskee nopeasti seksin jälkeen, ja kun erkaannut sen saavuttamasta läheisyydestä, siitä voi seurata surua, Knowles selittää.

Hormonit voivat siis saada tunteesi vaihtelemaan lyhyessäkin ajassa äärimmäisestä ilosta suruun ja tyhjyyden tunteeseen.

Erään vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 46 prosenttia tutkimukseen osallistuneista 230 naisesta oli kokenut yhdynnän jälkeisen dysforian oireita muutamaan otteeseen edellisen kuukauden aikana. Tutkijoille selvisi myös, että parisuhteen laadulla ei ollut vaikutusta asiaan. Ilmiö voi siis olla paljon yleisempi kuin uskotaankaan.

Vaikka seksin jälkeinen alakulo on yleistä, Knowles muistuttaa, että se voi olla myös merkki jostain suuremmasta ongelmasta. Jos alakulo ei tunnu normaalilta, asiasta kannattaa käydä juttelemassa asiantuntijan kanssa. 

Lähde: Independent

***


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme