Mainos
Mainos

Tiesitkö? Tästä syystä useimmat farkut ovat sinisiä

Ihmiset ovat pukeutuneet jo vuosisatojen ajan sinisiin farkkuihin. Mutta miksi juuri tämän värisiin?

Sininen väri päätyi farkkujen väriksi aikoinaan sen helppouden, edullisuuden ja käytännöllisyyden vuoksi, kertoo Business Insider. 

Alun perin farkkujen värjäykseen käytettiin kasviperäistä, luonnosta helposti ja edullisesti saatavaa indigo-väriainetta. Tämä väriaine valittiin siitä syystä, että se sopi erityisen hyvin puuvillan värjäykseen. Kuumennettaessa useimmat väriaineet tunkeutuvat puuvillakuituihin, mutta indigo-väriaine kiinnittyy sen sijaan kuidun pinnalle.

Lopputulos? Sininen väriaine pysyi kankaan pinnalla, eikä värjännyt käyttäjänsä jalkoja. Väri pysyi housuissa pesuista huolimatta, ja vaikka haalistumista tapahtuikin, se ei estänyt housujen käyttämistä millään tavalla. 

Farkut eivät ole enää kauttaaltaan siniset

Vaikka nykypäivänä farkut värjätään luonnollisen aineen sijaan synteettisellä värillä, tahrat hyvin peittävästä sinisestä väristä ei ole luovuttu. Keinotekoisesti valmistettava väriaine on kuitenkin tuonut mukanaan farkuille uuden piirteen; erivärisen sisä-ja ulkopinnan.

Nykyisin vain farkkujen ulkopinnalla näkyvä loimilanka värjätään, mikä vähentää käytettävän väriaineen määrää. Väriaineen vähentäminen on siis syy siihen, että nykypäivänä niin monet farkut ovat sinisiä ulkopuolelta, mutta valkoisia sisäpinnalta.

Väriainetta yhteen farkkupariin tarvitaan 3–12 grammaa, mistä seuraa se, että joka vuosi synteettistä väriainetta joudutaan tuottamaan useita satoja tonneja. Ehkä siis hyvä niin, että farkut värjätään nykyisin vain ulkopuolelta.

***


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme