SuomiAreena

MTV ja Porin kaupunki järjestävät 12.–16.7.2021 SuomiAreenan hybriditapahtumana, jonka teemat ovat yhteisöllisyys, digitaalisuus sekä luonto. Keskustelutilaisuuksia järjestetään neljällä eri lavalla Porissa ja Helsingissä. Lavoista yksi on Porin torilla, kaksi Pöllölaakson studioilla ja yksi Allas Sea Poolilla Helsingissä. Pori-lavalle ja Allas Sea Poolin lavalle yleisö on tervetullut seuraamaan keskusteluita. Kaikki keskustelut näet suorana mtv-palvelussa. Keskustelua ovat herättelemässä pääyhteistyökumppaneina Metsähallitus, Telia ja TietoEVRY. SuomiAreenan ohjelmisto ja sen aikataulu julkaistaan 22.6.
Kategoria
Vuosi
2021
Katsottavissa ulkomailla
SuomiAreena: Politiikan puheet kesäillassa
Nina Rahkola ja Eeva Lehtimäki käyvät kiinni politiikan kovaan ytimeen, kun puheenjohtajat pitävät puheensa ja vastaavat sanoistaan. Illan mittaan myös muuta ajankohtaista asiaa.
Yksin vai yhdessä? – yhteisöllisyys politiikassa ja demokratiassa
Onko politiikka yhteispeliä vai yksilölaji? Keskustelijoina eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (Kesk.) ja kansanedustaja Merja Kyllönen (Vas). Tilaisuuden juontaa MTV Uutisten toimittaja Jaakko Loikkanen. Tilaisuuden järjestää Eduskunta.
Kestävä asuminen on kaunista – millaisia rakentamisen valintoja pitäisi nyt tehdä?
Kestävä asuminen on paljon muutakin kuin energiapihiä rakentamista ja vähähiilisiä materiaaleja. Kestävyys syntyy muunneltavuudesta, pitkäikäisyydestä ja halusta pitää huolta siitä, mikä on kerran jo rakennettu. Mutta mitä kauneus on asumisessa? Millaiset arvot ja toiveet ohjaavat tulevaisuuden rakentamista? Asumisesta ja kauneudesta keskustelemassa arkkitehti Kivi Sotamaa, taidekasvatuksen professori Pauline von Bonsdorff, kiinteistöjohtaja Ilkka Tomperi ja ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman vetäjä Petri Heino. Juontajana Katja Lindroos. Tilaisuuden järjestää ympäristöministeriö.
Millainen on uusi hyvinvointiyhteiskunta?
Paneelissa arvioidaan Suomen hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyttä. Näkökulmia on neljä: taloudellinen, sosiaalinen, ekologinen sekä nuorten edustamana sukupolvinäkökulma. Keskustelemassa Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva, toimitusjohtaja Karina Jutila (e2Tutkimus), toimitusjohtaja Aki Kangasharju (ETLA) ja toimittaja Annina Vainio (Helsingin Sanomat). Keskustelun juontaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. Tilaisuuden järjestää Akava.
Luonto, luovuus ja musiikki
Keskustelemassa muusikko, musiikin tohtori Jari Perkiömäki, Taideyliopiston vararehtori Jaana Erkkilä-Hill, Metsähallituksen viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist sekä Saimi Hoyer. Musiikkia: Pori Jazz Combo by Jari Perkiömäki. Tilaisuuden järjestää Pori Jazz.
Mitä kuuluu Pori?! – Loppuyllätys
Metsähallituksen Mitä kuuluu Pori?! -lavaohjelman loppuhuipennuksena vetävä yllätys! Tilaisuuden juontaa Metsähallituksen kansallispuistokummi, yrittäjä Saimi Hoyer.
Kestävä tulevaisuus arkkitehtuurikilpailuilla
Monet hyvät arjen ympäristöt sekä rakkaimmat maamerkkirakennuksemme ovat syntyneet suomalaisen 150-vuotisen arkkitehtuurikilpailuperinteen pohjalta. Arkkitehtuurikilpailu on paras väline tulevaisuuden monimutkaisten, ilmaston, terveyden, osallisuuden ja rakennusperinnön huomioivien suunnitteluhaasteiden ratkaisemisessa. Arkkitehtuurin alan toimijoiden tarjoamassa lavaohjelmassa kilpailuja tarkastellaan tilaajan, käyttäjän ja suunnittelijan näkökulmista. Keskustelemassa arkkitehdit Asmo Jaaksi (JKMM Arkkitehdit) ja Maija Parviainen (TREA Arkkitehdit) sekä toimitusjohtaja Jaana Närö (Helsingin kaupungin asunnot Heka Oy) ja Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi. Tilaisuuden juontaa näyttelijä, kirjailija Jani Toivola. Tilaisuuden järjestävät Archinfo, SAFA ry ja ATL.
Puolueet yhdessä: Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat lavalla
Mitä kuuluu Pori?! – Mitä kuuluu Suomi?
Metsähallituksen Mitä kuuluu Pori?! -lavaohjelmassa kerromme Mitä kuuluu Suomi? -projektistamme, jossa on mukana 21 erilaista kohdetta ympäri Suomen. Näemme kuvia ja kuulemme tarinoita kohteiden erityispiirteistä. Käyttöliittymänä projektissa on Retkikompassi, jonka mahdollisuuksista kuulemme tarkemmin Jere Rauhalalta. Mukana menossa on myös paikallisia partiolaisia, jotka esittelevät taitojaan Metsähallituslaisten kanssa leikkimielisesti kisaillen. Keskustelemassa myös Metsähallituksen tuottaja Touko Heikkinen ja Lounais-Suomen Partiopiirin piirinjohtaja Eero Kivistö. Tilaisuuden juontaa Metsähallituksen kansallispuistokummi, yrittäjä Saimi Hoyer.
Huomio – Yhdessä – Tulta! Puolustusvoimat yhteisessä taistelussa
Maavoimien suorituskykyjä on vahvistettu. Merivoimien uusia aluksia suunnitellaan. Edessä on Ilmavoimien hävittäjähankinta. Usein pyritään laittamaan eri puolustushaarojen tarpeet toisiaan vastaan, vaikka kaikki puolustushaarat ovat osa puolustusvoimallista kokonaisuutta. Merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju, Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko, Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen ja Puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraalimajuri Pasi Välimäki pohtivat sitä, miten eri puolustushaarojen suorituskyvyt tukevat toistensa taistelua. Tilaisuuden juontaa MTV Uutisten uutissuunnittelun vastaava tuottaja Heli Uusimaa. Tilaisuuden järjestää Puolustusvoimat.
Miten demokratiaa suojellaan?
Demokratia on heikentynyt jo usean vuoden ajan kaikkialla maailmassa, ja sitä haastetaan sekä sisältä päin että ulkoa. Kiinan ja muiden epädemokraattisten valtioiden vaikutusvalta kasvaa, ja vakiintuneissakin demokratioissa puolueet kulkevat kohti autoritaarisempaa suuntaa ja oikeusvaltio on koetuksella. Onko Suomi turvassa autoritarisoitumiselta, ja mitä voimme tehdä demokratian edellytysten vahvistamiseksi? Poliitikot eri puolueista keskustelevat demokratian turvaamisen keinoista. Tilaisuuden juontaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki. Tilaisuuden järjestää Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo Finland.
Puurakentamisesta vihreän talouden veturi
Asukkaat ja luonto tykkäävät, kun rakennukset tehdään puusta. Puurakentamisen hyödyt ovat hyvin tiedossa, mutta edelleenkään puusta rakentaminen ei ole ykkösvaihtoehto edes julkisessa rakentamisessa. Miten Suomi saisi puurakentamisen lentoon ja alasta vihreä talouden veturin? Keskustelemassa Arkkitehtiliiton puheenjohtaja Henna Helander, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (Vihr.), Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä, Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi ja hallituksen puheenjohtaja Jussi Vaara (Veljekset Vaara Oy). Keskustelun juontaa Suomen kuntaliiton kehittämispäällikkö, Anne Jarva. Tilaisuuden järjestää Metsähallitus
Mitä kuuluu Pori?! – Eräherkkuja suolta
Metsähallituksen Mitä kuuluu Pori?! -lavaohjelmassa valmistamme eräherkkuja suolta löytyvistä aineksista. Vuosi 2021 on Kalojen vuosi ja esittelemme erityisesti kalojen käsittelyä sekä kokkausta. Kerromme virtavesien sekä valuma-alueiden kunnostuksesta ja näytämme mitä herkkuja suolla kasvaa. Tätä kaikkea saadaan, kun palautetaan suoalueita kalastajien ja metsästäjien maksamilla lupatuloilla luonnontilaisiksi. Keskustelemassa yrittäjä, eräkokki, eräopas Tero Pullinen (Touch Wild) sekä Metsähallitukselta ylitarkastaja Mikko Malin ja viestintäpäällikkö Aku Ahlholm. Tilaisuuden juontaa Metsähallituksen kansallispuistokummi, yrittäjä Saimi Hoyer.
Kestävän kehityksen hyvät ja huonot uutiset
Koronauutiset ovat dominoineet uutisotsikoita viimeiset puolitoista vuotta, mutta mitä kuuluu muille uutisaiheille? Nuoret asiantuntijat pureutuvat kestävän kehityksen sivuutettuihin hyviin ja huonoihin uutisaiheisiin. Keskustelemassa kansalaisjournalisti Adina Nivukoski, ilmastoaktivisti Teemu Vaarakallio sekä tutkija ja tietokirjailija Silja Uusikangas. Keskustelun juontaa Roosa Laakso (Nuorten Agenda2030-ryhmä). Tilaisuuden järjestää Nuorten Agenda2030 -ryhmä.
Eurooppa kasvuun luontoa tuhoamatta
Kun selviämme pandemiasta ja talous alkaa kasvaa, niin miten varmistamme, että luonto ei tuhoudu. Mitä meistä jokainen voi tehdä itse ja mitä voimme tehdä yhdessä, että luonto ei tuhoudu? Päättäjät vastaamassa eri somekanavilta etukäteen kerättyihin kysymyksiin. Keskustelemassa europarlamentaarikko Heidi Hautala (Virh.), kansanedustaja Ville Kaunisto, kansanedustaja (Kok.), europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP), puheenjohtaja Risto Rajala (Eurooppanuoret ry) ja komissaari Jutta Urpilainen (Euroopan komissio). Keskustelun juontaa Ninni Norra, Suomen kansalaisedustaja Euroopan tulevaisuuskonferenssissa. Tilaisuuden järjestävät: EU-komission Suomen-edustusto, EU-parlamentin Suomen-toimisto, Eurooppalainen Suomi ry ja Eurooppanuoret ry.
Digitaalisuus – ilmastohyvis vai -pahis?
Kuinka monta hylättyä puhelinta kodistasi löytyy? Tiedätkö mihin E-jätteesi menevät? Miten saamme datakeskusten hukkalämmöt talteen? Energian säästäminen ja kiertotalousratkaisut tulevat yhä tärkeämmiksi. Vappu Pimiän kanssa digitaalisuuden ilmastovaikutuksista ja päästöjen vähentämisestä keskustelevat Telian yritysvastuujohtaja Eija Pitkänen, liikenne- ja viestintäministeriöstä Pilvi Torsti, Sitran kiertotalousasiantuntija Lotta Toivonen ja #IlmastoOtsikoihin-kampanjan perustaja Elsa Kivinen.

Oletko SuomiAreena-tietäjä?

Kaikki uutiset MTV Uutiset -palvelusta

Metsähallitus on SuomiAreenan pääyhteistyökumppani

Telia on SuomiAreenan pääyhteistyökumppani

TietoEVRY on SuomiAreenan pääyhteistyökumppani