Mainos
 • Live

  Ravit: Toto65 Vermo

  Ke 17.10. 18:00 - 21:00
 • Live

  Champions Hockey League: Mountfield HK - Kärpät

  Ke 17.10. 18:50 - 21:20
 • Live

  Champions Hockey League: Yunost Minsk - TPS

  Ke 17.10. 18:50 - 21:20
 • Live

  Tulosruutu

  Ke 17.10. 19:25 - 19:30
 • Live

  Tulosruutu

  Ke 17.10. 22:25 - 22:35
Mainos

"Eihän siihen kukaan uskonut" – Räikkösen upea mestaruus ravisteli todennäköisyyksiä

Kimi Räikkösen maailmanmestaruuden MTV:lle selostanut Oskari Saari myöntää, että jopa suomalaisten toiveikkuus oli koetuksella kauden 2007 ratkaisuhetkien lähestyessä.

Tasan 10 vuotta sitten kisattiin kauden päättänyt Brasilian GP, jonka dramaattisten vaiheiden jälkeen Räikkönen kruunattiin maailmanmestariksi. Asetelma ei ollut suomalaisen puolella: ennen kahta viimeistä kisaa hän oli 17 pistettä Lewis Hamiltonia perässä ja välissä oli vielä Fernando Alonso. Tuohon aikaan voitosta sai 10 pistettä, joten käytännössä Räikköseltä vaadittiin kahdesta viimeisestä kisasta voittoa ja muiden epäonnea.

– Eihän siihen kukaan uskonut, että Kimi sen mestaruuden voittaa, Saari muistelee asetelmista ennen Kiinan ja Brasilian kisoja.

– Se kuvastaa hyvin, että silloinen kommentaattori Keke Rosberg sanoi jo hyvissä ajoin kesällä, että "Kimi on out", näillä sanoilla. Silloin vielä itse sanoin, että Kimillä on mahdollisuus ja uskoin kesällä itse siihen. Rehellisyyden nimissä, kun vielä Brasiliaa ennenkin sanoin näin, en ihan sataprosenttisesti itsekään siihen uskonut. Olisi mielenkiintoista tietää, uskoiko Kimi oikeasti itse, Saari pohtii kymmenen vuotta myöhemmin.


Jotain uskomatonta kuitenkin tapahtui. Hamilton keskeytti käsittämättömän varikkosuoran ulosajon takia Kiinassa ja Räikkönen ajoi voittoon. Ero viimeiseen kisaan seitsemän pistettä ja peli oli uudella tavalla auki Brasilian päätöskisaan. Räikkösen voittaessa Alonso sai olla korkeintaan kolmas ja Hamilton kuudes. Tuolloin Kimi olisi vienyt mestaruuden suuremman voittosaaliin turvin.

Haastatteluita tehnyt Timo Pulkkinen muistelee, ettei Räikkösestä tuolloin – kuten ei koskaan muulloinkaan – voinut lukea mitään suuntaan tai toiseen.

– Ei Kimistä ole jäänyt ylipäänsä koskaan oloa, että hän olisi jotenkin poikkeuksellisen iloinen tai innoissaan jostain. En sanoisi, että hän missään vaiheessa olisi ollut, että "vitsi nyt voitetaan mestaruus, siihen on vielä mahdollisuuksia". Hän oli vain Jäämies, Pulkkinen naurahtaa.

– Ei Kimi luovuttanut missään vaiheessa. Kyllä hän jaksoi joka viikonloppu haastatteluissa sanoa – kun ainahan sitä samaa piti kysyä – että niin kauan kuin se on paperilla mahdollista, se on mahdollista. Ei hän luovuttanut, hän tiesi, että alla on auto, jolla kisoja pystyy voittamaan. Ehkä se Kiinan homma käänsi vähän kuitenkin tilannetta siihen, että se voisi sittenkin onnistua, Pulkkinen muistelee.

"Se oli mission impossible"

Brasilian GP:n lähtö räväytti tilanteen päälaelleen. Ferrarin Felipe Massa porhalsi kärkeen ja tallikaveri Räikkönen nousi Hamiltonin ohi kakkoseksi. Myös Alonso pääsi Hamiltonin edelle ja britti käväisi radan ulkopuolella tippuen kahdeksanneksi. Muutaman mutkan jälkeen Räikkösen maailmanmestaruus näyttikin yhtäkkiä todennäköiseltä.

– Kyllä siitä tuli heti ihan erilainen tilanne. Olimme käyneet moneen kertaan ennakkoon läpi, että mitä Kimin mestaruus vaatisi. Oli sovittu, että niin kauan kuin mahdollisuus on olemassa, sitä lasketaan. Loimme sitä ennakkoasetelmaa ja kun kisa lähti ensimmäisestä kierroksesta tuolla tavalla, olihan se uskomaton juttu. Varmaan pääosa kisasta meni Mustakarin Erkin kanssa selostamossa seisten. Siinä kohdassa se tuli ensi kerran realistisesti kasvoille, että tämä voi oikeasti tapahtua, eikä se olekaan pelkkää utopiaa, Saari muistelee.

Hamilton koki kisassa vielä vaihdelaatikko-ongelmia ja kun Räikkönen ajoi kisan voittoon, Alonso oli kolmas ja Hamilton seitsemäs, niin Kimi Räikkösestä tuli pisteen erolla historian kolmas suomalainen maailmanmestari. Saari selosti Räikkösen maaliintulon ääni väristen.

– Siihen tarvittiin täysin kummallisiakin tapahtumia, mutta niinhän urheilussa aina on, että jollain käy huono tuuri ja jonkun onnettomuus on toisen onni. Sinänsä se ei ole mitään poikkeuksellista, mutta kyllähän siihen vaadittiin muutakin kuin Kimin loistavat suoritukset loppukaudesta. Ja nykypäivän pistelaskulla, kun voitosta saa 25 pistettä, on vaikea käsittää paljonko se 17 pistettä eroa oli. Sehän oli ihan mission impossible.

"Paljon paskaa joka suunnasta"

Oskari Saari esitti Räikköselle mestaruuden varmistumisen jälkeen perinteisen urheilukysymyksen: "Miltä tämä tuntuu?"

– Aika voittajaolo on nyt. Ei moni varmaan uskonut, että me pystymme vielä voittamaan ja aika paljon paskaa on saatu joka suunnasta. Mutta me ollaan uskottu koko ajan, että pystymme tulemaan takaisin ja olemme taistelleet niin kauan kuin on ollut mahdollista. Tänään sen näki, että kannattaa tehdä aina parhaansa niin kauan kuin pystyy, ei ikinä tiedä, mitä tapahtuu, Räikkönen vastasi.

Kisan jälkeen painetta ulos

Kausi 2007 jäi mieleen ennennäkemättömän tasaisena; 12 kisan jälkeen Räikkösellä, Hamiltonilla, Alonsolla ja Massalla oli kaikilla kolme voittoa. Värinää toi McLarenin spygate, kun Ferrarilta siirtynyt insinööri vuosi tietoja uudelle tallilleen sekä tulokaskuski Hamiltonin ja Alonson lähes sodankäyntiin äitynyt tallikaveruus.

Räikkösen nousu viimeisessä kisassa kolmossijalta mestariksi oli temppu, joka oli nähty vain vuonna 1950. Saarikaan ei muista tulkinneensa Räikkösestä mitään tunteita mestaruustaiston aikana.

– Ainoa poikkeus oli Brasilian kisan jälkeen, silloin Kimi vähän antoi tulla painetta pihalle. Hän käytti ilmaisua, että "ollaan saatu paljon paskaa" ja niin edelleen. Mutta etukäteen ei ollut mitään, en ainakaan kymmenen vuoden taakse muista.


Saari ja Pulkkinen olivat molemmat todistamassa upeaa suomalaista urheiluhistoriaa. Tuossa hetkessä tunnelmoinnille ei pahemmin ollut aikaa.

– Kaikki tapahtui loppujen lopuksi niin nopeasti. Ei siinä kukaan ehtinyt tekemään kuin sitä, mitä sillä hetkellä pitää tehdä, eli lähteä fiilikseen mukaan. Kun tällaista tapahtuu, niin tiimin tyypit panikoivat ja kaikki panikoivat ja siinä pitää vain keskittyä, ettei Kimi pääse livahtamaan. Pitää varmuuden vuoksi olla monessa paikassa yhtä aikaa ja saada paljon tavaraa lyhyessä ajassa, Pulkkinen nauraa.

Juhlatkin jäävät rata-alueella lyhyeen. Haastattelut hoidetaan, ensihöyryt päästetään ja sitten tallit ja muu väki alkaa pakkaamaan kamppeitaan. Näin oli myös MTV:n F1-tiimillä, lennot kotia kohti lähtivät jo sunnuntai-iltana.

– Ihmiset kysyvät aina, että millaiset olivat mestaruusjuhlat, niin lasi punaviiniä Lufthansan turistiluokassa, Saari naurahtaa.

– Me teimme hommamme ja lähdimme pois. Se toimittajan homma on, että pääsee nimenomaan seuraamaan asioita siitä nauhan takaa. Siinä mielessä viikonloppu oli tavallinen, tulos vain sattui olemaan aika mukava. Vettä satoi, eikä Sao Paulo kuulu lempipaikkoihini ja hirveällä kiireellä ehdimme lennolle. Nämä asiat ovat jääneet yhtä hyvin mieleen. Suomalaisen urheiluhistorian kannalta oli kyllä hieno viikonloppu, Saari päättää muistelonsa.

Räikkönen voitti mestaruuskautensa 17 kilpailusta kuusi. Puolet voitoista tulivat kauden neljässä viimeisessä kisassa. Kaikkiaan Räikkönen nousi palkintopallille vuoden 2007 aikana 12 kertaa.

Uusimmat uutiset

Formulat MTV:n kanavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme