Mainos
 • Live

  ATP Tennis 1000: Cincinnati / 1. ja 2. kierros

  Ti 14.8. 18:00 - 05:28
 • Live

  Ravit: Toto5

  Ti 14.8. 19:00 - 20:50
 • Live

  Tulosruutu

  Ti 14.8. 19:25 - 19:30
 • Live

  Tulosruutu

  Ti 14.8. 22:25 - 22:35
 • Live

  Ravit: Toto65 Vermo

  Ke 15.8. 18:00 - 21:00
Mainos

Kommentti: Paljastusvideo Therese Johaugista puistattaa – herätti inhoa, ei sympatiaa

Norjan televion kakkoskanavan julkaisema video Therese Johaugin musertavasta hetkestä kertoo oleellisen tavasta, jolla tähtihiihtäjän dopingkäryä on länsinaapurissa käsitelty.

Norjan TV2 esitti maanantaina dokumentin, jossa näytettiin myös hetki, kun Johaug sai elokuussa kuulla joutuneensa 18 kuukauden kilpailukieltoon. Anabolisen steroidin käytöstä tullut panna oli alkujaan 13 kuukauden mittainen, mikä olisi mahdollistanut Johaugin osallistumisen helmikuun olympialaisiin. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS valitti kuitenkin norjalaisten antamasta rangaistuksesta urheilun vetoomustuomioistuimen CASiin, joka pidensi kilpailukieltoa viidellä kuukaudella.

Tämä oli musertava isku Johaugille, joka kyynelehtii ja voihkii voimakkaasti dokumentin dramaattisessa kohtauksessa.

– Oletko tosissasi? 18 kuukautta? Vuolaasti itkevä Johaug saa sanotuksi managerilleen Jörn Ernstille kuullessaan uutisen.

– Täyttä roskaa, Ernst toteaa.

Kaksiminuuttinen pätkä päättyy siihen, kun Johaug pääsee paikalle olleiden vanhempiensa luokse. Kuva loittonee idyllisestä sveitsiläishotellista ja äänimaailman valtaavat selkäpiitä karmivat huudot ja kiljahdukset.

– Ai ai, Therese, itkuiset äänet voihkivat.

Kun videon katsoo, tulee väkisin ajatelleeksi, että siinä esiintyy viaton nainen, joka on joutunut kokemaan suuren vääryyden. Mutta kun tietää tapauksen taustat – Johaug jäi kiinni anabolisen steroidin käytöstä, mistä saa yleensä 2-4 vuoden dopingpannan, mutta hänen hatarat selityksensä leikkasivat kilpailukieltoa – niin video on nähtävä tunteisiin vetoavana manipulaationa.

Norjassa Johaugia on pidetty viattomana uhrina. Hänen ainoa virheensä oli luottaa maajoukkuelääkäriin, joka suositteli kiellettyä ainetta sisältänyttä voidetta rohtuneiden huulien hoitoon. Johaugin ensisijainen tehtävä ammattiurheilijana ei siis ole huolehtia siitä, ettei hänen kehoonsa eksy mitään kiellettyä.

Fanit, maajoukkueen johto ja hiihtäjät, paikalliset sponsorit – käytännössä kaikki – ovat pysyneet hänen tukenaan.

Se, että Johaugilla on turvanaan vahva tukiverkko uransa vaikeimmalla hetkellä, on ehdottomasti hyvä asia. Mutta sitä, ettei Johaug ole tehnyt norjalaisten mielestä urheilijana mitään väärää, on vaikea ymmärtää.

Kommentoi

Uusimmat uutiset

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme