Mainos
 • Live

  Mäkihypyn maailmancup: Wisla

  Su 19.11. 17:10 - 18:00
 • Live

  ATP Tennis: World Tour Finals / Finaali, nelinpeli

  Su 19.11. 17:30 - 19:30
 • Live

  Tulosruutu

  Su 19.11. 19:10 - 19:20
 • Live

  ATP Tennis: World Tour Finals / Finaali, kaksinpeli

  Su 19.11. 20:00 - 23:00
 • Live

  Tulosruutu

  Su 19.11. 22:25 - 22:35

Kommentti: Leijonapomo Uraman verkosto pitää – yksi on edelleen hiljaa

Suomen jääkiekkoliiton valjun onnettomuusraportin ja Suomen ammattivalmentajien puheenjohtajan Erkka Westerlundin ulostulon jälkeen Nuorten Leijonien pieleen menneen MM-turnauksen perkaaminen kaipaa yhä rehellistä tosiasioiden kohtaamista, jotta liittoon piiloutuneet etäpesäkkeet pystyttäisiin torjumaan. Siinä ollaan valitettavasti jo melko pahasti myöhässä.

Westerlund antoi maanantaina vahvan tukensa erotetun Jukka Rautakorven valmennusryhmälle ottamatta sen kummemmin kantaa ryhmän pelilliseen onnistumiseen. Viesti Jääkiekkoliiton suuntaan oli kuitenkin selvä: tämä ei ole ollut, eikä sen pitäisi olla, suomalaisen jääkiekon tapa toimi.

Tiedä sitten olisiko Westerlund tullut asian kanssa ulos ilman häneen kohdistunutta painetta. Nyt oli pakko reagoida.

Erkka on ollut liiton kulisseissa merkittävä tekijä jo vuosien ajan, mutta on vierinyt lyhyessä ajassa varsin eri linjoille uusiutuneen johtoportaan kanssa. Useampi pitkän uran suomalaisessa huippukiekossa tehnyt ammattilainen on yhtä lailla huuli pyöreänä nykytilanteesta. Kuka tai ketkä Jääkiekkoliitossa pitävät valtaa ja millä motiivein?

* * *

Westerlundin valmennusjohdolle osoittamasta tuesta huolimatta on silti edelleen eri asia, olisiko Rautakorpea pitänyt lainkaan istuttaa pestiin hakemaan jännitystä Olympiakomitean lokoisan mutta virikkeettömän viran ohessa. Tähän nimitykseen ei nykyisellä Jääkiekkoliiton puheenjohtajalla Harri Nummelalla ollut osaa eikä arpaa, kuten edellisen puheenjohtajan Kalervo Kummolan Ylelle antamasta haastattelusta hyvin tuli esiin.

Rautakorpi epäonnistui, mutta hän nuolkoot haavojaan. Hän palaa paremmin itselleen sopiviin hommiin pienen tuumaustauon jälkeen.

Yksi avainhenkilö on kuitenkin edelleen hiljaa, vaikka olisi pitänyt jo ajat sitten hoitaa likainen työ pois alta. Liiton huippu-urheilujohtajana jo pian viisi vuotta työskennellyt Rauli Urama meni sotkemaan oman tilanteensa pahanpäiväisesti tunkemalla/suostumalla mukaan nuorten maajoukkueen valmennukseen. Turnauksen täydellinen epäonnistuminen vei uskottavuuden myös sen varsinaisen viran hoitamisesta, vaikka viime vuosien tulokset ovatkin olleet arvokisamenestyksellä mitattuna erinomaisia. Urama on kyllä astunut ensimmäisten joukossa kierimään menestyksen kultahipuissa, mutta epäonnistumisen hetkellä hän painaa pään pusikkoon.

"Urama on kyllä astunut ensimmäisten joukossa kierimään menestyksen kultahipuissa, mutta epäonnistumisen hetkellä hän painaa pään pusikkoon."

Nummelan lisäksi toisena miehenä valmentajien potkuista vastannut Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen ilmoitti blogissaan, että Urama nauttii edelleen hänen luottamustaan. Liitto ei kuulemma voi pakottaa miestä puolustamaan asemaansa. Selvä. Johtoporras ei saa otetta mieheen, jonka se juuri erotti valmennustehtävistä aivan poikkeuksellisella väliintulolla.

Liitto on onnistunut antamaan tapahtumasarjasta monia lausuntoja sanomatta silti oikeastaan yhtään mitään. Nurminen, joka oli itse puuhaamassa Rautakorpea tähän sivutoimiseen hälläväliätehtävään, kertoi liiton Leijonat-sivustolla kirjoittamassaan blogissa, ettei potkuja annettu kevyin perustein. Tämän enempää asiaa vieläkään valottamatta. Rautakorpi ja Urama ovat edelleen liiton silmissä huippu-osaajia, mutta siitä huolimatta heitä voitiin nöyryyttää tällä tavalla? Täytyy muistaa, että kokeneet valmentajat olivat muutenkin vain siirtymäajan väliratkaisu ennen Jussi Ahokkaan aikaan siirtymistä.

* * *

Uraman nauttiman luottamuksen ymmärtää paremmin, kun tietää, millaisen verkoston hän on onnistunut omana aikanaan luomaan nuorisomaajoukkueiden ja liiton rattaisiin. Hänellä on omia miehiään jokaisessa ikäkausimaajoukkueessa, jotka nuorimmasta polvesta lähtien pönkittävät hänen asemaansa. Kukaan ei tunnu täysin tietävän, millä Rale on tämän koskemattoman aseman itselleen vuosien saatossa hankkinut.

Uraman johtaminen pohjautuu loputtomaan video-, tilasto- ja raporttivyöryyn. Kaikki koostetaan, raportoidaan ja esitellään Uramalle yhteisissä istunnoissa. Harjoitusturnauksissa valmennusjohdolta on odotettu jokaiselle pelaajalle omaa videokoostettaan, jossa on heidän jokainen pelaamansa vaihto. Kokonaisuutena tämä kuulostaa juuri siltä, mitä isoksi paisuneessa organisaatiossa huippu-urheilujohtajalta odotetaankin. Ongelma on kuitenkin siinä, että terabittien datamerestä ei ole mitään hyötyä, kun tietoa kerätään keräämisen takia ja sen analysointi tehdään yksisilmäisesti.

Näennäisen suunnitelmallisuuden vastapainoksi onnistutaan kuitenkin epäonnistumaan täydellisesti, kun lähdetään jälleen kerran hakkaamaan päätä kanadalaiseen ikimetsään. Pohjois-Amerikan pienissä kaukaloissa pelatut turnaukset ovat menneet viime vuosien Euroopan turnausten menestyksestä huolimatta järjestäen pieleen, koska tätä asiaa ei onnistuta edelleenkään ratkaisemaan. Ruotsissa mestaruudesta haaveileminen on ollut aina realismia myös pienessä kaukalossa. Nyt turnaukseen valmistautuminen tehtiin vieläpä erittäin vajavaisin tiedoin oman joukkueen pelaajista ja istuttamalla heidät pelitapaan, josta he ovat jo vieraantuneet ison maailman juniorisarjoihin siirryttyään.

Tämä, jos mikä, on huippu-urheilujohtajan vastuualueeseen kuuluva kokonaisuus.

Tulospalvelu

Uusimmat uutiset

Jääkiekon livelähetykset

 • To 23.11.

 • SHL: Skellefteå - Luulaja

  SHL: Skellefteå - Luulaja

  To 23.11. 20:00-22:20
  SHL: Skellefteå - Luulaja ( 23.11.2017 ). Selostajana Teppo Laaksonen. Suora lähetys.
  To 23.11. 20:00-22:20
 • La 25.11.

 • SHL: Örebro - Brynäs

  SHL: Örebro - Brynäs

  La 25.11. 19:00-21:20
  SHL: Örebro - Brynäs ( 25.11.2017 ). Selostajana Teppo Laaksonen. Suora lähetys.
  La 25.11. 19:00-21:20
 • To 30.11.

 • SHL: Växjö - Luulaja

  SHL: Växjö - Luulaja

  To 30.11. 19:50-22:10
  SHL: Växjö - Luulaja ( 30.11.2017 ). Selostajana Teppo Laaksonen. Suora lähetys.
  To 30.11. 19:50-22:10
 • La 02.12.

 • SHL

  SHL

  La 02.12. 19:00-21:20
  Suora lähetys.
  La 02.12. 19:00-21:20
 • Ti 05.12.

 • CHL Playoffs: Trinec - Brynäs

  CHL Playoffs: Trinec - Brynäs

  Ti 05.12. 17:50-20:20
  Suora lähetys.
  Ti 05.12. 17:50-20:20
 • CHL Playoffs: JYP - Brno

  CHL Playoffs: JYP - Brno

  Ti 05.12. 18:50-21:20
  Suora lähetys.
  Ti 05.12. 18:50-21:20
 • CHL Playoffs: Liberec - Zürich

  CHL Playoffs: Liberec - Zürich

  Ti 05.12. 20:05-23:30
  Suora lähetys.
  Ti 05.12. 20:05-23:30
 • Lisää TV-lähetyksiä
Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot