Mainos
 • Live

  Ravit: Toto5

  Ti 18.9. 19:00 - 20:50
 • Live

  Tulosruutu

  Ti 18.9. 19:25 - 19:30
 • Live

  Jalkapallostudio

  Ti 18.9. 19:30 - 19:50
 • Live

  UEFA Champions League: Barcelona - PSV Eindhoven

  Ti 18.9. 19:40 - 21:50
 • Live

  UEFA Champions League: Internazionale - Tottenham

  Ti 18.9. 19:50 - 21:50
Mainos

Tulosruutu tutki: Mistä on kyse kannattajien väkivaltaisissa yhteenotoissa?

Kotimaisten jalkapallo- ja jääkiekkoseurojen kannattajien alakulttuuriin on rantautunut viime vuosina ulkomailta tuttu, vaarallinen ja hämmentävä ilmiö. Osa tiettyjen seurojen kannattajista kokoontuu väkivaltaisiin yhteenottoihin syrjäseuduilla. Tulosruutu tutki, mistä mystisessä alakulttuurissa oikein on kyse.

Tulosruutu tapasi inserttiä varten tappeluihin ajoittain osallistuvan kannattajan sekä Palloliiton pitkäaikaisen turvallisuuspäällikön Juha Karjalaisen. Kannattajan mielestä media on luonut alakulttuurista tapansa mukaan turhan ison numeron.

- Kohina on noussut pintaan Stadin derbyjen vuoksi, vaikka ei sielläkään ole edes tapahtunut juuri mitään, kannattaja vähättelee ilmiötä.

Kesällä Helsingin IFK:n kannattajien, tai pikemminkin huligaanien, riveissä Kirkkonummella tapellut puolalaiskannattaja joutui pahoinpitelyn jäljiltä sairaalaan. Jääkiekkokannattajien väkivaltaisuuksista on raportoitu yhtä lailla viime vuosina.

Mikä toiminnassa viehättää?

- Kaikki osallistujat ovat mukana vapaaehtoisesti. Jokainen saa kiksejä jostain, ei siinä sen kummallisempaa, kannattaja väittää.

Etkö pelkää turvallisuutesi puolesta?

- En ole ainakaan henkilökohtaisesti pelännyt. Niissä jutuissa missä olen ollut mukana, ei ole ollut ikinä kättä pidempää, kannattaja painottaa.

Palloliiton turvallisuuspäällikkö Juha Karjalainen on äärimmäisen huolissaan ilmiöstä. Karjalainen pitää mahdollisena, että väkivaltaisuudet lisääntyvät tulevaisuudessa.

- Viime vuosien aikana nämä väkivaltaiset yhteenotot ovat vain yleistyneet. Poliisit eivät saa tietoa keneltäkään asianosaiselta, joten niihin on käytännössä mahdotonta puuttua. Kun kaverit lyövät toisiaan metsässä, niin mitä vain voi vielä tapahtua, hän näkee.

Miksi koet kannattajien haluavan järjestää tappeluita?

- Kannattajaryhmissä on näitä alajaostoja, jotka haluavat aina ottaa mittaa toisistaan. Siellä on jännitteitä ja voimiensa tunnossa olevia miehiä, jotka haluavat katsoa, kuka on kukkulan kuningas, Karjalainen sanoo.

Lisää ilmiöstä ylälaidan videolla.

Tulospalvelu

Uusimmat uutiset

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme