Mainos
 • Live

  ATP Tennis: Basel

  Ti 23.10. 16:00 - 19:40
 • Live

  Ravit: Toto5

  Ti 23.10. 19:00 - 20:50
 • Live

  Tulosruutu

  Ti 23.10. 19:25 - 19:30
 • Live

  Jalkapallostudio

  Ti 23.10. 19:30 - 19:50
 • Live

  UEFA Champions League: Young Boys - Valencia

  Ti 23.10. 19:40 - 21:50
Mainos

Kommentti: Parta kasvoi, kunto ei – viimekeväinen haastattelu kertoo nolosti Robert Heleniuksen alamäestä

Robert Heleniuksen surkea esitys ottelussa Dillian Whytea vastaan nosti mieleeni suomalaisjätin MTV Sportille viime keväänä antaman haastattelun.

Helenius vastaili MTV Sportin toimittajan Matti Nyrhisen kysymyksiin lehdistötilaisuudessa Helsingissä 31. maaliskuuta (video yllä). Heleniuksen oli tuolloin tarkoitus kohdata brittiläinen Dereck Chisora toukokuun lopulla, joulukuussa 2011 käydyn ottelun uusinnassa. Odotettu taisto kuitenkin peruuntui heikon lipunmyynnin takia.

Mutta palataan tuohon haastatteluun.

Miten sinä olet kasvanut ja kehittynyt viimeisen reilun viiden vuoden aikana?

– Ainakin Chisora sanoi äsken, että olen tullut pidemmäksi (naureskelee)...en tiedä. Ainakin tämä skägä on kasvanut, ja toivottavasti on tullut vähän viisautta, hieman hämmentynyt Helenius vastasi ja osoitteli tuuheaa partaansa.

Niin, mutta miten olet kehittynyt ottelijana?

– Kyllä psyykemielessä olen ainakin omasta mielestäni vahvistunut, parantunut hirveästi. Olen saanut treenata paljon omillaan ja (valmentaja) Johan Lindströmin kanssa. Olemme tehneet paljon meditaatio- ja mentaaliharjoitusta. Luulen, että se tekee hyvää. 

Muistan kuunnelleeni haastattelua tuoreeltaan ja ihmetelleeni: parta on kasvanut ja on tehty mentaaliharjoituksia. Mutta mites tuo kuntopuoli?

Kaikilla nyrkkeilyn seuraajilla oli tuolloin hyvässä muistissa Heleniuksen tyly tappio Johann Duhaupas'lle. Ranskalainen aiheutti Heleniuksen uran ensimmäisen pettymyksen rajulla nukutusiskulla huhtikuussa 2016. Ottelu alkoi pirteästi ja lupaavasti, mutta pian suomalainen piiputti jo rajusti ja vastustaja pamautti hänet kanveesille kuudennessa erässä. 

On selvää, että tyly tappio kotiyleisön edessä oli Heleniukselle kova pala henkisesti. Mentaaliharjoitukset siis ymmärtää. Mutta sisäistikö Helenius ottelusta sen tärkeimmän opetuksen, fysiikan kuntoon laittamisen?

– Olen vahvempi nyt. Olin ehkä liian itsevarma siinä mielessä, etten ottanut sitä (Duhaupas-)matsia tarpeeksi tosissaan. Tällä kertaa en tee samaa virhettä, virheistä oppii, Helenius totesi yllä mainitussa haastattelussa suunnitellun Chisora-matsin alla.

Kuukautta myöhemmin, viime huhtikuussa, Helenius vahvisti olevansa elämänsä kunnossa.

– Painoa on lähtenyt kahdeksan kiloa ja kuntopuoli on parantunut huikeasti. Olemme keskittyneet enemmän nyrkkeilyyn ja kuntopuoleen. Fysiikkaa ollaan tehty monta vuotta ja se on nykyään lähinnä vain ylläpitävää. 

Chisora-ottelu peruuntui, vastaan tuli sen sijaan Jevgeni Orlov kesäkuussa ja Whyte neljä kuukautta myöhemmin. Puheet elämän kunnosta oli helppo sivuuttaa nopeasti. Heikon Orlovin Helenius kukisti vasta 6. erässä ja esitys Whytea vastaan oli täysin toista maata kuin ne ottelut, jotka Helenius kävi Sauerlandin suojattina ennen riitaantumistaan saksalaisen nyrkkeilytallin kanssa. Helenius jaksoi painaa 12 erää Chisoraa vastaan vuonna 2011, mutta Whytea vastaan kunto kesti kolme erää. Se oli tavallaan uusinta Duhaupas-ottelusta, jopa vielä heikompi suoritus. Mitään ei siis oltu opittu. 

Helenius tunnusti itsekin MTV Sportille lauantaisen tappionsa jälkeen, että kunto petti. Helenius tunnusti siis nyt suurimman puutteensa, mutta hän on jo 33-vuotias. On selvää, että loukkaantumiset ja Sauerland-riita ovat häirinneet Heleniuksen uraa, mutta on yhtä lailla selvää, että hän on myös laiminlyönyt harjoittelua. 

Helenius sanoi lauantaina tulevansa vielä takaisin, mutta huipulla häntä on vaikea tulevaisuudessa nähdä – vaikka hän aloittaisi armottoman harjoittelurääkin. Se on nyt kuitenkin nähty, ettei huipulle riitä pelkkä hurjaksi mainostettu oikean käden pommi. Sillä nukutetaan Gonzalo Omar Basilen ja Konstantin Airichin kaltaisia lahossa katossa roikkuvia nyrkkeilysäkkejä. Mutta Duhaupas'n ja Whyten kaltaiset rutinoituneet ja kestävät iskijät vaativat huomattavasti enemmän – puhumattakaan MM-ottelusta esimerkiksi Anthony Joshuaa vastaan. 

Kommentoi

Uusimmat uutiset

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme