Mainos
 • Live

  Formula 1: Vapaat harjoitukset 2 / Australia

  Pe 23.3. 06:55 - 08:40
 • Live

  Mäkihypyn maailmancup: Planica

  Pe 23.3. 15:55 - 17:10
 • Live

  PGA TOUR Golf: Corales Puntacana Championship

  Pe 23.3. 16:30 - 19:30
 • Live

  Mäkihypyn maailmancup: Planica

  Pe 23.3. 17:10 - 18:00
 • Live

  Ravit: Toto4

  Pe 23.3. 19:00 - 20:35
Mainos

Kokaiini hämmentää dopingtapauksissa – viihdekäyttöä vai suorituksen parantamista?

Kokaiini on noussut viime vuosina yhä useammin esiin huippu-urheilun dopingkäryissä. Kokaiinin käytöstä kiinnijääneet urheilijat ovat lähes poikkeuksetta kertoneet kyseen olleen viihdekäytöstä.

Tulosruudun saamien tietojen mukaan viihdekäytöstä puhuminen jokaisen yksittäisen kokaiinikäryn kohdalla on harhaanjohtavaa. Osa kärynneistä on tavoitellut käytöllä myös urheilullista hyötyä.

Erityisesti terävyyttä ja räjähtävyyttä vaativissa lajeissa käryjä on käynyt ilmi viime vuosien aikana yllättävän paljon. Tulosruudun tekemät selvitykset kokaiinikäryistä viittaavat siihen, että aineen suosio on levinnyt kymmenen viime vuoden aikana entistä useamman urheilumuodon keskuuteen.

Kansainvälisen antidopingtoimiston WADA:n lääketieteellinen johtaja Alan Vernec suhtautuu tietoihin hämmentyneen varauksellisesti.

– En ole tästä tietoinen. Olisin yllättynyt, jos näin olisi. Kokaiini on ollut kiellettyjen aineiden listalla jo pitkään. Jos sitä löytyy urheilijan elimistöstä, se on rangaistava teko, Vernec sanoo.

Maantiepyöräilyssä rangaistukset ovat olleet hämmentävän lieviä - tai niitä ei ole annettu ollenkaan. Vernec ei usko kokaiinin olevan pinnan alla kytevä niin sanottu "muotidoping" huippu-urheiljoiden keskuudessa. Silti Wada on viime vuosina vähitellen koventanut kokaiinista annettavia dopingtuomioita.

Ylälaidan videolla Tulosruudun selvitys kokaiinin roolista dopingtapauksissa.

Kommentoi

Uusimmat uutiset

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot