Mainos
 • Live

  Jääkiekkostudio

  Ti 16.10. 18:30 - 18:55
 • Live

  Champions Hockey League: Tappara - Djurgården

  Ti 16.10. 18:50 - 21:20
 • Live

  Champions Hockey League: JYP - HC Lugano

  Ti 16.10. 18:55 - 21:20
 • Live

  Champions Hockey League: Skellefteå - HIFK

  Ti 16.10. 19:20 - 21:50
 • Live

  Tulosruutu

  Ti 16.10. 19:25 - 19:30
Mainos

Raju riita joukkuevoimistelun kulisseissa: Maailmanmestarijoukkue Minetit valmentajineen jättämässä seuransa

Suomen menestyneimpiin voimisteluseuroihin kuuluvassa Tampereen voimistelijoissa on ilmennyt vakavia erimielisyyksiä. Syksyn aikana kärjistyneet riidat ovat johtamassa joukkuevoimistelun moninkertaisen arvokisamestariryhmän Minettien lähtöön seurasta ja siirtymiseen paikalliskilpailijan leiriin. Erimielisyydet koskevat erityisesti seuran panostusta joukkuevoimistelun juniorivalmennukseen.

Tampereen voimistelijoiden aikuisten joukkuevoimisteluvalmentajat Titta Heikkilä, Teija Kukkala ja Minna Karhu lähettivät tänään Tampereen voimistelijoiden johtoryhmälle avoimen kirjeen, jossa he kritisoivat kovin sanoin seuraa huonosta johtamisesta, joukkuevoimistelun juniorivalmennuksen laiminlyömisestä ja välinpitämättömyydestä joukkuevoimistelua kohtaan. Seuran johto ei ole kritiikistä samaa mieltä, mutta toivoisi vielä sopuratkaisua erimielisyyksiin.

Ei ammattimaista lasten valmentajaa

Tampereen voimistelijoiden Minetit on voittanut joukkuevoimistelun maailmanmestaruuden vuosina 2015 ja 2017 sekä Euroopan mestaruuden vuonna 2016. Minetit on kuitenkin joukkueen vastuuvalmentaja Titta Heikkilän mukaan joutunut seuran sisällä epäoikeudenmukaisen kohtelun uhriksi. Heikkilän mukaan joukkuevoimistelun juniorivalmennukseen ei ole osoitettu sen tarvitsemia resursseja ja satsauksia.

– Tämä tekee meidän toiminnastamme huipputasolla kohta ihan turhaa, koska meille ei tule huipputasolle kohta ketään voimistelijoita, koska Tampereen voimistelijat eivät ole valmis satsaamaan lapsuusvaiheeseen, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan nimenomaan lapsivoimistelijoiden valmennukseen satsaaminen olisi kaikista tärkeintä.

– Tämä on varhaisen erikoistumisen laji. Suurin ammattitaito tulisi olla lasten laadukkaassa valmennuksessa. Tämän asian järjestämisestä emme ole päässeet seurassa yksimielisyyteen.

Heikkilän mukaan Tampereen voimistelijat on linjannut, että hän ja muut aikuisten joukkuevoimistelun valmentajat saavat työskennellä vain aikuisvoimistelun parissa.

– Meillä ei ole mitään näkymiä siitä, että meille jatkossa tulisi aikuisia voimistelijoita. Meillä ei ole joukkuevoimistelussa yhtään lasten ammattivalmentajaa.

Tampereen voimistelijoiden toiminnanjohtaja Riitta Taipale myöntää, että seuran joukkuevoimistelun lapsivalmennuksessa on ollut hetkellistä aliresursointia ja että lasten valmennuksessa ei tällä hetkellä ole yhtään ammattivalmentajaa.

– Varmasti hetkellisesti on ollutkin aliresursoitua viimeisen vuoden ajan, mutta ei sitä ennen. Meillä oli pitkään hyvä valmentaja, joka teki tosi hyvää pohjatyötä. Hän vaihtoi toiseen lajiin ja emme ole saaneet sellaista henkilöä tilalle, joka olisi hyvä valmentaja nimenomaan 5-8 -vuotiaille. Hänen pitää olla sellainen jolla on voimistelutaustaa ja erityisesti ymmärtää lapsen kehitystä. Olemme aktiivisesti etsineet siihen henkilöä, joka voisi paikan täyttää, mutta se ei ole helppo tehtävä, jos halutaan, että hänellä on osaamista lasten kanssa toimimisesta, Taipale sanoo.

Taipale ei Tampereen voimistelijoiden joukkuevoimistelun tilannetta yhtä synkkänä kuin avoimen kirjeen allekirjoittajat. Hän uskoo, että joukkuevoimistelu on jatkossakin Tampereen voimistelijoissa hyvissä kantimissa.

– Meillä on tällä hetkellä noin 190 joukkuevoimistelijaa. Osa heistä on mahdollisesti lähdössä, mutta kyllä silti panostamme jatkossakin joukkuevoimisteluun. Meillä on kuitenkin hyvä pohja. Meillä on kaikkiaan noin 650 harrastajaa. Uskon, että sieltä löytyy joukkuevoimistelijoitakin. Me panostamme jatkossakin joukkuevoimisteluun, Taipale sanoo.

Maailmanmestaruudesta palkkioksi 10 000 euroa - rahat unohtuivat väärälle tillille

Minetit voitti viimeisimmän aikuisten maailmanmestaruutensa tämän vuoden kotikisoissa Helsingissä. Voittoa todisti Helsingin jäähallissa toukokuun lopulla yli 7 600 katsojaa. Maailmanmestaruus kotiyleisön edessä on ehdolla Suomen urheilugaalassa vuoden sykähdyttävimmän urheiluhetken yleisöäänestyksessä. Gaala järjestetään 18.1.2018.

Tampereen kaupunki palkitsi Minetit maailmanmestaruudesta 10 000 euron stipendillä, joka on ollut tarkoitus käyttää Minettien toimintaan kuten uusien kilpailupukujen hankintaan ja harjoitusleiriin.

Heikkilä sanoo, että Tampereen voimistelijat pyrki pimittämään Mineteiltä stipendin saapumisen seuran tilille.

– Se on varmaan nyt tullut ainakin osittain Minettien käyttöön, mutta silloin kun joukkue olisi tarvinnut sen, sitä ei ollut joukkueelle maksaa, vaan se raha oli käytetty johonkin muuhun. Seura hieman suivaantui, kuin kysyin tätä urheilijoiden rahaa. Oli menoja, jotka piti kattaa sillä stipendillä, Heikkilä sanoo.

Toiminnanjohtaja Taipale myöntää, että rahan käsittelyssä tapahtui alkuun virhe, mutta kiistää, että mitään olisi pimitetty.

– Siinä kävi työtapaturma. Virhe sattui. Stipendi tuli tilille ja siinä ei ollut viittausta siitä, kenelle raha on tarkoitettu. Laskutusta, joka siirtää rahaa seuran emotililtä muille tileille, ei oltu informoitu asiasta. Olimme kaikki lomalla, kun raha tuli tilille heinäkuussa. Mitään ei ole pimitetty. Kun lähdimme asiasta kysymään, niin laskutuksen ihminen ei edes tiennyt asiasta, koska hänelle ei oltu siitä kerrottu. Tässä kävi inhottava informaatiokatkos.

Taipaleen mukaan Minetit ovat sittemmin saaneet stipendirahansa.

– Ilman muuta. Heille ne kuuluvatkin. He ovat työn tehneet, Taipale sanoo.

Minetit siirtymässä kilpailevaan seuraan

Tilanne Tampereen voimistelijoissa on päässyt tulehtumaan niin pahaksi, että Minetit on jättämässä seuran. Titta Heikkilä kertoo, että Minettien aikuisten ryhmä sekä juniorien ja tyttöjoukkueiden ryhmät valmentajineen ovat siirtymässä ensi vuoden alusta siirtymässä kilpailevan seuran Tampereen Sisun osaksi.

Toiminnanjohtaja Taipale pitää välirikkoa surullisena asiana.

– Olen tietenkin surullisin mielin. He ovat meidän tärkeitä voimistelijoitamme ja valmentajiamme ja he ovat tehneet hienoa työtä. Olemme erityisen ylpeitä, että he ovat meillä valmentaneet. Paljon on ollut hyvää. Välillä tulee erimielisyyksiä ja jos niistä ei päästä yli, niin täytyy pohtia, mitä tehdään, Taipale miettii.

Tampereen voimistelijoiden puheenjohtaja Aleksi Jäntti vahvistaa, että Minettien voimistelijat ovat suurella todennäköisyydellä vaihtamassa seuraa. Tilanne on hänen mukaansa kuitenkin vielä osin epäselvä.

– Tilanne on eskaloitunut aika nopeasti. Tieto seuran vaihdosta tuli meille vanhempien kautta. Valmentajat vetosivat vanhempiin, että voisivat saada urheilijat mukaansa naapuriseuraan Sisuun, Jäntti sanoo.

Jäntti uskoo vahvasti Tampereen voimistelijoiden menestykseen joukkuevoimistelussa ja on vakuuttunut siitä, että seura jatkaa huipulla.

– Tampereen voimistelijoiden tulevaisuus näyttää ihan hyvältä. Meillä on hyvä junioripohja ja hyvä valmennusjärjestelmä. Joukkuevoimistelu tulee säilymään Tampereen voimistelijoiden painopistelajina riippumatta siitä, missä Mineteissä nyt voimistelevat voimistelijat voimistelevat jatkossa. Meillä on rekrytointi jo auki ja haemme huippuvalmentajia kehittämään joukkuevoimistelua. Varmasti tässä tulee muutaman vuoden lovi siihen, että meillä ei ole ehkä kansainväliselle huipulle ketään.

Jäntti pitää valmentajien avointa kirjettä erikoisena ratkaisuna.

– Ehkä tämä kertoo vähän heidänkin toimintatavoistaan. Tämä avoin kirje oli heidän ensimmäinen yhteydenottonsa minuun. He tekevät omat ratkaisunsa. Valmentajat huipputasolla ovat omanlaisiaan taiteilijoita ja he eivät toimi ehkä tyyppilisten työelämän toimintatapojen mukaan kaikissa tilanteissa, Jäntti sanoo.

Jäntti arvioi, että avoimen kirjeen allekirjoittaneet valmentajat eivät voi luottamuspulan takia enää jatkaa Tampereen voimistelijoissa.

– Työnantajana en näe, että näillä valmentajilla olisi tämän ulostulon jälkeen edellytyksiä toimia Tampereen voimistelijoissa. Odotan tietynlaista lojaalisuutta. Kritisoida saa, mutta tässä on selkeästi lähdetty sille tielle, että on vahingoitettu työnantajaa ja työnantajan intressejä. En näe mahdollisena, että he jatkaisivat Tampereen voimistelijoiden palkkalistoilla. Sen näen mahdollisena, että voimme ostaa heiltä tietyille joukkueille järkevillä ehdoilla valmennusta. Siihen meiltä ei ainakaan puutu tahtotilaa, Jäntti sanoo.

Heikkilän mielestä seuran vaihto on tehtävä, koska seura ei panosta joukkuevoimisteluun riittävästi.

– Tampereen voimistelijoiden toiminta on jo pitkään mennyt niin, että siellä ei ajeta tamperelaisen eikä suomalaisen voimistelun etua, vaan johdon tasolla hyvin henkilökohtaisia ambitioita. Kukaan johtoryhmän jäsenistä ei ole joukkuevoimistelun tai rytmisen voimistelun ihminen, joten näitä lajeja on ajettu alas tietoisesti. Ei puheen tasolla mutta kaikissa toiminoissa kyllä. Puheen tasolla sanotaan aina, että joukkuevoimistelu on painopistelaji, mutta ne satsaukset, joita joukkuevoimisteluun tehdään, puhuvat ihan toista kieltä, Heikkilä sanoo.

Puheenjohtaja Jäntti toivoo Minettien joukkuevoimistelijoille menestystä riippumatta siitä, mitä seuraa he jatkossa edustavat.

– Minulla on vain hyvää ja kiittävää sanottavaa näistä urheilijoista, joille tämän on elämäntapa ja he ovat tehneet valtavia uhrauksia.  Toivon urheilijoille vilpittömästi mitä parhainta menestystä jatkossa riippumatta siitä, missä seurassa he tulevat toimimaan. Pidän valitettavana, että tällaiseen tilanteeseen on ajauduttu. Johdon tahtotilasta se ei ole nähdäkseni ollut kiinni, enemmänkin siitä, että resursseja ei ole määrättömästi ja kaikkiin haaveisiin ei voida vastata, Jäntti sanoo.

Kommentoi

Uusimmat uutiset

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme