Mainos
 • Live

  Yleisurheilua: Skolimowska Memorial, Chorzow

  Ke 22.8. 17:30 - 21:00
 • Live

  Ravit: Toto65 Vermo

  Ke 22.8. 18:00 - 21:00
 • Live

  Tulosruutu

  Ke 22.8. 19:25 - 19:30
 • Live

  UEFA Champions League Play-offs: Ajax - Dynamo Kiova

  Ke 22.8. 21:45 - 00:15
 • Live

  UEFA Champions League Play-offs: Young Boys - Dinamo Zagreb

  Ke 22.8. 21:45 - 00:00
Mainos
PyeongChang 2018 kansi

Sihvonen: Tähän virheeseen Leijonat ei saa syyllistyä myös Pyeongchangissa

Leijonat avaa olympiaturnauksensa Pyeongchangissa ottelulla Saksaa vastaan. MTV Sportin jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvosen mukaan Saksa on siinä määrin riittävän haasteellinen vastustaja, ettei Leijonien pidä itse kasaamalla kasata lisäongelmia itselleen. Leijonien valmennusjohto ei saa toistaa viime keväänä tehtyä virhettä.

Leijonat on olympialaisten avauspelissä Saksaa vastaan kiistaton ennakkosuosikki. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että luvassa olisi suomalaisten puolelta helppo vastustajan ylikävely.

Tärkeä pointti on siinä, että Leijonien tulee alusta asti pelata paitsi kulloistakin vastustajaa vastaan, myös keskittyä samalla koko turnauksen läpivientiin. Tämä on asia, josta päävalmentaja Lauri Marjamäki sai kovan kautta oppia viime kevään Kölnin ja Pariisin MM-turnauksessa. Toivottavasti Marjamäki on tässä suhteessa ehtonsa ja läksynsä tenttinyt.

MM-kisoissa Leijonat varioi aivan liikaa pelisuunnitelmiaan per vastustaja. Surkein näytelmä nähtiin Ranska-pelissä, kun Leijonat lähti ranskalaisia vastaan pelaamaan kategorista pystysuunnan jääkiekkoa. Kyse oli Marjamäeltä ja apuvalmentaja Mikko Mannerilta ylivalmentamisesta. Ranska-matsi ei palvellut mitenkään muuta turnausta Leijonien osalta.

Nyt Saksaa vastaan olympia-avauksessa peliä ei pidä pakottaa johonkin suuntaan liian mustavalkoisella pelisuunnitelmalla. Tulee Saksan puolelta sitten voittopuolisesti trapia tai prässiä, Marjamäen on saatava Leijonansa pelaamaan pelitilanteisiin reagoimalla, ei ennalta pakotetusti ja suunnitellusti. Saksan trap kyllä murtuu maltillisin ja kiihtyvin viivelähdöin; prässin alta Leijonat pääsee pois tiiviin viisikon lyhytsyöttöpelillä. On mielenkiintoista nähdä, viljeleekö Leijonat kuinka paljon ja missä pelitilanteissa niin sanotusti repivää laitahyökkääjää, joka pyrkii tekemään tilaa vastustajan pakkien ja hyökkääjien väliin.

Marjamäen, Mannerin ja Jussi Tapolan on ymmärrettävä se periaate, jolla Jukka Jalonen on luotsannut Leijonat ja Nuoret Leijonat maailmanmestaruuksiin. Kyse on turnausvalmentamisen siitä lohkosta, jossa joka ikinen pelattu peli kehittää ja edistää kokonaisvaltaisesti Leijonien pelaamista, eikä niin, että pelaaminen edistyy kussakin matsissa pelikirjan äärilaitojen osalta. Etenkin lyhyehkössä olympiaturnauksessa on koko ajan saatava kunnostettua omaa peruspelaamista ja saatava sen tiimoilta toistoja pelaajille. Jokainen hetki on kullan kallis.

Pelisuunnitelman ylivalmentaminen pois; pakkien kiekon kuskaamiset vähiin; erikoistilannepelien voittamien pelin sisällä; luotettava maalivahtipeli; ja yksilöiden rento suorittaminen osaamisalueidensa voittavalla puolella. Näin Saksa kaatuu niukasti mutta varmasti.

Oikeastaan koko takana oleva Leijonien valmistautumisjakso syyskaudelta kera noiden pienten tarkistusten saa tuntemaan luottamusta Leijoniin. Jääkiekkoilun osalta suomalaisten miesten olympiaturnaus on valmis alkamaan.

Kommentoi

Uusimmat uutiset

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme