Mainos
 • Live

  Jääkiekkostudio

  Ti 12.12. 18:00 - 18:25
 • Live

  CHL Playoffs: Brno - JYP

  Ti 12.12. 18:25 - 20:50
 • Live

  Ravit: Toto5

  Ti 12.12. 19:00 - 20:50
 • Live

  CHL Playoffs: Växjö - Bern

  Ti 12.12. 19:20 - 21:50
 • Live

  Tulosruutu

  Ti 12.12. 19:25 - 19:30

Ravikommentti: Black Friday & Magic Monday

Siinä missä markkinavoimat ajoivat ihmiset viime perjantaina ympäri maailmaa hulvattomaan osteluhulluuteen, ravi-Suomi sai toisenlaisen Black Fridayn. Menneenä perjantaina tuli nimittäin tietoon kaksi lääkeainerikkomusta.

Tapauksissa löytyy yhdistäviä tekijöitä. Kummatkin kärähtäneet hevoset kortteeraavat Kouvolan seudulla. Molemmissa tapauksissa viisarin sai värähtämään beetametasoni.

Kortisoneihin kuuluva beetametasoni ei ole kielletty aine, joten kyseessä olivat varoaikojen ja lääkityskirjanpitojen laiminlyönnit. Testeissä löytyneet pitoisuudet olivat kuitenkin sen verran korkeat, että kumpikin valmentaja sai sanktiona doping-rikkomuksen mukaisen vuoden kilpailukiellon.

Kotimaisissa ravikilpailuissa otetaan vuosittain yli 1 200 testiä. Niistä 99,5 prosenttia on puhtaita. Positiivisia näytteitä on annettu keskimäärin vain kolme-viisi.

On masentavan selvää, että doping ja sinänsä sallittujen lääkeaineiden kanssa harmaalla alueella huseeraus kuuluvat kaikkeen huippu-urheiluun. Se, kuinka yleistä fuskaaminen ravien piirissä on, jakaa mielipiteitä. Olisi naiivia uskoa, ettei ongelma kosketa lajiamme.

Vippaskonsteihin sortuneet urheilijat saavat yhteiskunnalta otsaansa poltinmerkin. He ovat päätyneet vilppiin vapaasta tahdostaan ja omasta valinnastaan, vaikka monet langenneet urheilijat toisin yrittävätkin väittää. Hevoselle ei sen sijaan anneta valinnanvaraa siihen, otetaanko kepulikeinot käyttöön vai ei. Sen päätöksen sinetöi ihminen eläimen puolesta, mikä tekee rikkeistä sivullisten silmissä vielä tuomittavampia.

Perjantaina pidettiin myös Hippoksen hallitusvaalit. Erovuorossa ollut troikka Kari Eriksson, Markku J. Jääskeläinen ja Kari Lähdekorpi sai luottamuksen jatkokaudelle.

Äänestyksen jälkeen MTV Raveille antamassaan haastattelussa Lähdekorpi kiteytti osuvasti hevosen parhaan olevan raviurheilun lähtökohta.

- Jokainenhan sen ymmärtää, että kaikki lähtee hevosen hyvinvoinnista. Se on ihan yhtä luonnollista ja itsestäänselvää kuin kävelemään oppiminen. Miten kukaan muka haluaisi hevoselleen muuta kuin parasta?

Tähän taatusti tahdomme kaikki raviurheilun ystävät uskoa.

* * *

Mustan perjantain jälkeen ravivaltakunta heräsi toiveikkaana uuteen päivään. Lauantaina saatiinkin Turun Toto76-raveista urheilullista ilotulitusta Hotshot Lucan, T.Rexin, Köppisen, Jeppas Pointerin ja Callela Lisbethin huippusuoritusten myötä.

Hienoon ravipäivään antoi harmaan säväyksen laiskasti pyörinyt peli. Selväpiirteisellä kierroksella Toto76-vaihto lopahti alle 300 000 euroon ja kokonaisvaihto alle 700 000 euroon. Luvut ovat viikon pääpäivälle harvinaisen heikkoja.

Kokonaiskuva ei ole aivan näin synkkä. Hevospitkäveto vetää nimittäin tehokkaalla tahdilla. Veikkaus Oy:n Toto-pelien tuotepäällikkö Juha Ahjolinna kertoo, että ravien Pitkävedon liikevaihto per viikko on luokkaa 150 000 euroa. Lauantaisin saatetaan yltää siis jopa sadantuhannen euron vaihtoon. Lukuihin ollaan Veikkauksessa tyytyväisiä.

Kun Pitkävedon viikottainen 150 000 ja Kaviovakion parikymmentätuhatta euroa jyvitetään Toto65- ja Toto76-ravien vaihtolukemien päälle, päästään kotimaan osalta oikeisiin summiin. Silti vaikka miten ynnäilisi, Suomen vaihdot eivät ilonkiljahduksia kirvoita.

Ahjolinna kommentoi, että meiltä ulkomaille suuntautuva totopeli on maltillisessa kasvussa. Tämä ja ravien Pitkävedon mellevät vaihtolukemat vahvistavat sen, että suomalaisen hevospelaamisen painopiste on liukumassa – tai on liukunut jo - vanhasta ja totutusta toisaalle. Kotimaisten ravien ilmoitettuja pelivaihtoja tutkimalla ja niitä aiempiin vuosiin vertaamalla ei pääse totuudenmukaiseen lopputulokseen hevospelien kokonaiskuvasta.

Ahjolinna antaa myös ilahduttavan luvun. Hän kertoo, että totopelaajien viikkoasiakasmäärät ovat viime vuoteen verrattuna noin 40 prosentin kasvussa. Vaikka tämä ei vaihtoihin toivotulla tavalla vielä realisoidukaan, painottuu uusien asiakkaiden kiinnostus nimenomaan kotimaan kohteisiin.

Luku valaa uskoa tulevaan. Ravipelaajien populaatio on tällä hetkellä pieni. Tuoretta verta tarvitaan kipeästi ja ripeästi. Uudet pelaajat pitää sitouttaa lajiin tarjoamalla mielenkiintoisia kotimaisia pelikohteita ja hyvää urheilua. Tähän voi jokainen ratakin vaikuttaa jo yksistään lähtöjen sijoittelulla ja sarjatarjonnalla.

* * *

Peliyhtiössä tehdään kyllä töitä kotimaan ravien laskevan vaihtokäyrän korjaamiseksi ja uusien asiakkaiden hankkimiseksi. Heti uudenvuodenpäivänä ensi-iltansa saava Magic Monday on Veikkauksen, Hippoksen ja raviratojen yhteinen voimainponnistus. Raveja ajetaan kahdella paikkakunnalla limittäin. Tapahtuma juonnetaan visuaalisesti näyttävästä virtuaalistudiosta.

Magic Monday tulee tarjoamaan tutun tuotteen uudenlaisessa käärepaperissa. Perinteiseen ravitapahtumaan lujasti yhdistettyjä elementtejä katoaa ja uusia tulee tilalle. Tahti on tiivis: Toto65-kohteissa edellisen lähdön maaliintulosta seuraavaan starttiin on aikaa alle kymmenen minuuttia. Koko peli ravataan läpi noin tunnissa.

Esikuvana on Ruotsin keskiviikkoinen V86 Xpress. Se on lyömätön tv-tuote, mutta radoilla lehterit kumajavat autioina.

Magic Monday -konsepti koettaa palvella sekä ruudun ääressä raveja seuraavia että paikan päällä olevia, uusien harrastajien ehdoilla mutta vanhoja unohtamatta. Ristiriita tuntuu huomattavalta. Mitä paremman tv-lähetyksen toteutat, sitä vaikeampi on saada väkeä radoille. Jos taas tv-lähetys laahaa, saattaa koko Magic Monday tehdä mahalaskun.

Vaikka yhtälö onkin haastava, se ei ole selkeän strategian ja huolellisen suunnittelun avulla missään nimessä mahdoton ratkaistavaksi. On oletettavaa, että moni ravien vakiokävijä jää seuraamaan Magic Monday -lähetyksen lämpöisen kotisohvan syliin. Paikan päälle tuleekin maanitella sitä uutta asiakaskuntaa. Heitä löytyy erityisesti yrityksistä ja harrasteseuroista. On helpompi liikutella suurempia seurueita kuin yksittäisiä kuluttajia.

Varmaa lie se, että Magic Monday tulee kohtaamaan alan aktiivien parissa muutosvastarintaa. Meidän kokeneempien konkareiden tulisi kuitenkin olla pitkämielisiä ja muistaa, että kyseessä on ravien sisäänheittotuote, jolla pyritään saamaan lajille uusia harrastajia ja lisää elinvoimaisuutta. Se kannattaa pitää mielessä ennen kuin sännätään suin päin barrikadeille. 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot