Mainos
 • Live

  ATP Tennis: World Tour Finals / 1. Välierä, nelinpeli

  La 18.11. 14:00 - 16:00
 • Live

  Pelisilmä

  La 18.11. 15:15 - 16:00
 • Live

  ATP Tennis: World Tour Finals / 1. Välierä, kaksinpeli

  La 18.11. 16:00 - 18:00
 • Live

  Ravit: Toto76

  La 18.11. 16:00 - 18:00
 • Live

  Mäkihypyn maailmancup: Wisla

  La 18.11. 16:55 - 18:10

Ravikommentti: Kun Toto76-päivät katosivat

Kauden 2018 kilpailukalenteri julkaistiin viime viikolla. Ravialmanakkaan osuu edelleen oksakohtia, mutta kokonaisuus näyttää kelvolliselta.

Palapelin kokoamisesta päävastuun kantaneet Suomen Ravivalmentajat ry:n toiminnanjohtaja Tuomo Pekonen ja Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen ansaitsevat ainakin hillityt golf-aplodit. Tehtävä on haastava ja raastava, kun vaatimuksien esittäjiä on yhtä monta kuin on ravirataa Suomessa.

Eräs kummallisuus ensi vuoden ravikalenterista kuitenkin hyppää silmille. Ylimääräiset Toto76-päivät on karsittu yhtä (Mikkeli 5.5.) lukuun ottamatta pois. Näin esimerkiksi suurkilpailusunnuntaisin ajetaan pääosin Toto65-extraprofiiliravit.

Kipeimmin ylimääräisten Toto76-päivien leikkaaminen koskee Torniota ja Kajaania, joiden vuoden suurimmat ravit on laskettu siis luokkaan Toto65-extraprofiili. Jokainen lajiharrastaja ymmärtää, mikä ero on, ajetaanko Toto76- vai Toto65-raveja.

Vesa Mäkinen lohduttaa ratoja, että kyseiset päivät ovat palkinto- ja sarjatarjonnaltaan verrattavissa Toto76-raveihin.

* * *

Asiasta tekee entistä erikoisemman se, että kun kalenteri lähti viime viikon tiistaina raviradoilta Hippoksen ja Veikkauksen siunattavaksi, olivat esimerkiksi Tornion ja Kajaanin kauden pääpäivät vielä Toto76-statuksella varustettuja. Viime metreillä suoritettiin kuitenkin arvonalennus, josta asianosaiset ovat ihmeissään, jopa käärmeissään. Heitä ei keikauksesta informoitu. Ei ennen sitä eikä sen jälkeen. Kuvio selvisi vasta, kun kilpailukalenteri julkistettiin.

Mäkinen täsmentää, että statuksen muuttaminen oli Veikkauksen tahto.

Peliyhtiön Toto-pelien tuotepäällikkö Juha Ahjolinna valaisee, että ratkaisu syntyi monen asian summana. Hän kertoo, että Veikkaus halusi yhtenäistää extra-kierrosten toimintamallin. Lisäksi jackpot-käytäntö tuottaa Ahjolinnan mukaan tiedotuksen ja markkinoinnin osalta vaikeuksia, jos jakamatta jäänyt summa lisätään jo seuraavan päivän raveihin. Reagointiaika lauantailta sunnuntaille jää liian lyhyeksi.

Ahjolinna jatkaa, että asiaan liittyy myös peliteknisiä perusteita, kuten se, että Toto76-ekstrakierroksilla vaihto ja pelattujen rivien peitto suhteessa mahdollisiin yhdistelmiin jää liian pieneksi. Toto65 tarjoaa pelimuotona vaihtoon nähden paremman vaihtoehdon.

Veikkauksen tarkoituksena on vahvistaa kotimaisen kuningaspelin Toto76:sen asemaa nimenomaan lauantailla. Suomen sabluunaan vaikuttaa myös se, että Ruotsi tarjoilee sunnuntaina haastavamman pelin ystäville massiivisten vaihtojen ryydittämät V75- ja GS75-kierroksensa.

* * *

Ahjolinnan pointit pätevät moneen tapaukseen. Esimerkiksi Kuninkuusraveissa, Suur-Hollolassa tai St Michelissä on aivan sama, ajetaanko sunnuntai Toto76- vai Toto65-statuksella. Tapahtumien brändit ovat vahvat – ja lauantaina on joka tapauksessa tarjolla kotimaista kuningaspeliä.

Mutta Kajaanin ja Tornion tapauksissa painoarvo on huomattava.

Tornion Laivakankaan operatiivista vetovastuuta kantava Markus Keskimaunu kokee, että heiltä on vedetty matto jalkojen alta.

Asialla on Torniolle jo historiallinen ja symbolinen merkitys, sillä V75-päivä vietiin Laivakankaalta aikoinaan pois ontuneiden järjestelyjen ja erinäisten muiden asianhaarojen vuoksi. Nyt nämä asianhaarat on oikaistu ja järjestelyt ovat pelanneet moitteetta. Silti silppuri käy.

Kajaanissa taisteltiin puolestaan vuosikaudet Toto76-ravien saamiseksi. Tänä vuonna viimein tärppäsi. Riemu oli suuri. Radan Toto76-ensi-illan järjestelyt ja puitteet saivat suitsutusta, mutta silti päivä lipeää käsistä.

Vaikka Toto65-ravit ajettaisiinkin samoilla sarjoilla ja palkinnoilla kuin Toto76:set, ei asia mene Keskimaununkaan mielestä yksi yhteen. Hän kertoo, että Tornion ensi kauden päätapahtuman kaikki lähdöt on jo myyty. Raveja seuraavat sponsorit ovat kyselleet kalenterin ilmestymisen jälkeen ihmeissään, että kuinka tässä näin kävi? Heille kaupattiin sijaa lajin näyteikkunassa, Toto76-raveissa, mutta he saivatkin rahojensa vastineeksi jotain muuta kuin luvattiin, hyllypaikan. Huomioarvo näiden kahden päivän välillä on merkittävä.

Tornion osalta katkeruutta aiheuttaa myös se, että aiemmin heidän Toto76-ravit ajettiin toukokuussa. Nyt rata siirsi päivän elokuulle sillä ehdolla, että saisi pitää Toto76-statuksen. Näin luvattiin. Kävikin niin, että Mikkeli ajaa Tornion vanhalla toukokuun paikalla Toto76-ravit ja Laivakangas laskee elokuussa Toto65-profiililla.

Tornio ja Kajaani ovat tehneet laatumittareilla tarkasteltuna erinomaista työtä. Radat ovat tämän vuoden osalta kärkikastia, kun katsotaan yli saadun tuen maksettua palkintosummaa. Keskimaunun mukaan työtä on tehty hartiavoimin osittain juuri sen vuoksi, että Toto76-päivä saataisiin turvattua. Palkintona puurtamiselle olikin se, että Tornio ja Kajaani ovat ainoat maakuntaradat, joille ei myönnetty Toto76-raveja.

Someroharjun kasarmilla oli armeija-aikanani eräs upseeri, joka tapasi sanoa, että: ”jos olet noheva, sinut palkitaan sen mukaan”. Kuntoisuuslomat napsuivat särmille varusmiehille. Sen sijaan velttoilijat puunasivat viikonloppuisin tupien ja vessojen lattioita.

Kajaani ja Tornio ovat käyttäytyneet särmästi. Ne ovat natsansa ansainneet. Jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi, tulisi ensi vuoden ravikalenteria säätää vielä sen verran, että näille radoille palautettaisiin Toto76-päivät. 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot