Mainos
 • Live

  Jääkiekkostudio

  Ti 12.12. 18:00 - 18:25
 • Live

  CHL Playoffs: Brno - JYP

  Ti 12.12. 18:25 - 20:50
 • Live

  Ravit: Toto5

  Ti 12.12. 19:00 - 20:50
 • Live

  CHL Playoffs: Växjö - Bern

  Ti 12.12. 19:20 - 21:50
 • Live

  Tulosruutu

  Ti 12.12. 19:25 - 19:30

Ravikommentti: Säännöllinen myöhästelijä

Tämänvuotiset Kriteriumit tarjosivat tarinaa ja tunnetta kuin parhaimman käsikirjoittajan kynästä syntyneet draamat. Lämminveristen voittaja Run for Royalty on Borupin perheen ja Mathias Furuhjelmin kasvatti kolmannessa polvessa. Vixus ostettiin puolestaan pienenä varsana Korhosen veljesten edesmenneen isän muistoa kunnioittamaan.

Mathias Furuhjelm empi Run for Royaltyn ilmoittamista Kriteriumiin vielä pari viikkoa ennen karsintoja. Hän pohti, uskaltaako varovaisesti valmennetulla varsalla lähteä kohtaamaan ikäluokan kovimpia. Uskallus palkittiin yltäkylläisesti.

Vixuksella oli sen sijaan tähdätty Kriteriumiin sen hankkimisesta lähtien, kolmen vuoden ajan. Oriin kotimaisemissa ilmapiiri synkistyi kuitenkin finaalin alla, kun lahjakas tallikaveri Gravy Train Web piti lopettaa leikkauksen jälkeen tulleiden komplikaatioiden vuoksi. 

”Viikko on ollut ihan kauhea... on paljon menetetty, eihän tämä sitä korvaa, mutta antaa uskoa tulevaan”, kommentoi kyynelien keskeltä Vixuksen valmentaja Katja Melkko.

Kriteriumin seremonioissa tunneskaala seilasi euforiasta elonpolun harmaampiin sävyihin. Raviurheilua eletään suurella sydämellä. 

*    *    *

Raveissa draaman kaari sahaa villisti ylös ja alas. Suurkilpailujen juhlavien seremonioiden jälkeen palataan pian maan pinnalle, kun seuraavan, usein edellistä arkisemman, lähdön esittely koittaa.

Varsinkin suomenhevosten Kriteriumin juhlallisuudet katkesivat kesken, kun aikataulupaineet ahdistelivat järjestäjiä ottamaan seuraavan lähdön kiireellä estradille. Väistämättä tulee liukuhihnatunnelma, kun edellisen taiston sankarit eivät ole ehtineet kunnolla alta pois.

Toto76-ravien aikataulu on kuin korkea korttitalo. Hutera rakennelma tutisee heti, jos tulee lähdön uusinta, varusterikko tai ajetaan useampi suurkisa aikaa vaativine esittelyineen ja juhlallisuuksineen. Kun viivästys ilmenee, leimaa jäljellä olevia lähtöjä ja koko lopputapahtumaa kiireen tuntu. Palkintokukkien terälehdet vain varisevat, kun kuskit juoksevat voittajaseremonioista hikinoro otsallaan seuraavaan esittelyyn. 

Suurin selitys hoppuun on yleensä pari minuuttia ennen kello 18 päättyvä MTV:n Lauantairavit -lähetys. Koko lajin julkikuvan kannalta on oleellista, että lähetykseen saadaan mahtumaan kaikki Toto76-kohteet - ja mielellään vielä tuloksien sekä jälkipuintien kera. Muuten ohjelma jää torsoksi.

Kaikissa syksyn Toto76-raveissa on jääty aikataulusta jälkeen. Viime lauantaina lämminveristen Kriterium myöhästyi uusinnan ja varustefiksailujen vuoksi. Lopulta oltiin käsikirjoituksesta perässä kymmenen minuuttia, eikä viimeinen kohde ehtinyt tämän takia Lauantairavit-lähetykseen. Tämä puolestaan aiheutti katsojissa kiukkua.

Edellisviikolla oltiin Toto76-raveissa myöhässä 12 minuuttia, sitä edellisellä seitsemän, sitä edellisellä kolme ja sitä edellisellä 21 minuuttia. Milloin mistäkin syystä. Näillä kerroilla viimeinen kohde saatiin mukaan MTV:n lähetykseen, mutta ei ilman hermopainetta radalla ja Pöllölaakson studiolla. Tietäisittepä vain, kuinka kulissien takana käydään kamppailua ajan armotonta kulkua vastaan.

*    *    *

Jos kerran aikatauluista jäädään viikoittain jälkeen, osoittaa se sen, että ne ovat turhan tiukalle kiristettyjä. Raviviikon päätapahtuma on kuin krooninen myöhästelijä, jonka elämänhallinta on hukassa. Raveja ei tarvitse venyttää, vaan tapahtuma tulee jäsentää paremmin. 

Kun aikatauluja ei hallita, se aiheuttaa päällekkäisyyttä myös Ruotsin V75-ravien kanssa. Tämä on kansainvälistyvässä pelikentässä monelle mieliharmi, joka voitaisiin minimoida huolellisella suunnittelulla.

Toto76-raveihin on saatava väljyyttä ennen kaikkea keskelle ja loppuun. Tämä toisi koko tapahtumaan sujuvuutta ja soljuvuutta. Se palvelisi paitsi Lauantairavit-lähetystä myös radalla paikan päällä olevia.

Voisiko ratkaisu olla niin yksinkertainen, että Toto76-peli alkaisi jo lähdöstä viisi? Sen startti on nykyaikataulussa kello 15:05 eli lähes puoli tuntia nykyistä Toto76-avauskohdetta aiemmin. Tämän myötä saataisiin merkittävää notkeutta aikatauluun ja puskuria viivästyksien varalle.

Siirto näkyisi Toto76-vaihdossa väliaikaisena notkahduksena, mutta viikkojen vieriessä vaihto luultavasti elpyisi ennalleen. 

Sen kahdennentoista lähdön voisi siirtää ajettavaksi Toto76-kohteiden jälkeen ravien viimeisenä koitoksena. Nyt kun ollaan Veikkauksen kanssa samaa pataa, lähtöön voisi lisätä jonkun koko kansaa kiinnostavan tuuripeli-elementin. Villinä ajatuksena: miksei lauantain Toto76-ravien viimeisen lähdön voittajahevosen numero voisi liittyä jollain tavalla vaikka lähestyvään Lotto-arvontaan? Tällä keinolla saataisiin aktivoitua miljoonayleisö tietoiseksi myös Veikkauksen hevospeleistä.

Kiire tuppaa torppaamaan ilon. Mutta myös kiireen voi torpata, eikä kiireen poismenoa jää kukaan suremaan.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot