Mainos
 • Live

  Ravit: Toto4

  To 14.12. 19:00 - 20:35
 • Live

  Tulosruutu

  To 14.12. 19:25 - 19:30
 • Live

  Tulosruutu

  To 14.12. 22:25 - 22:35
 • Live

  Alppihiihdon maailmancup: Val Gardena

  Pe 15.12. 13:05 - 14:30
 • Live

  Ravit: Toto4

  Pe 15.12. 19:00 - 20:35

Ravikommentti: Toto65-ravit kierrossa – lainaa vain?

Vermon hienosti onnistuneiden kuninkuusravien varjoon jäi se, mitä Vermossa ei viime viikolla tehty. Eikä tehdä tälläkään viikolla.

Nimittäin ravattu Toto65-raveja.

Vermon tavaramerkiksi ja yksinoikeudeksi muodostunut keskiviikon Toto65-peli järjestettiin viime keskiviikkona Forssassa ja järjestetään tänä keskiviikkona Seinäjoella.

Puhuttu Toto65:n kierrättämisestä on paljon ennenkin. Maan eteläkärjessä sijaitsevalle pääradalle saapuu hevosia vain kolmesta ilmansuunnasta, eikä mikä näkyy ajoittain hevospulana. Varsinkin niillä viikoilla, kun Vermossa ravataan lauantaina Toto76-ravit, kaksia täysipainoisia raveja on usein vaikea saada kokoon.

Hyväpalkintoisia Toto65-kohdelähtöjä ajetaan kiusallisen paljon vajaina, ja monen mielestä niissä juoksevat viikosta toiseen samat hevoset. Tämä näkyy pelivaihdosssa. Lähtöjen kokonaismäärä on keskiviikkoisin lähes vakiintunut yhdeksään, vaikka viikon kakkosraveissa soisi hyviä palkintoja maksettavan mahdollisimman paljon.

Periaatteellisestikin on kyseenalaistettu, onko oikeudenmukaista ja tasapuolista jakaa raviviikon toiseksi parhaat palkinnot säännöllisesti maan eteläkärjessä – minne arki-iltana on vaikea satojen kilometrien päästä lähteä. Hevoset kun eivät ole keskittyneet samalla lailla ruuhka-Suomeen kuten ihmiset.

Lajille arvokasta ulkopuolista sponsorirahaa on jäänyt saamatta, koska yhteistyökumppaneja näin suurelle määrälle lähtöjä yhdellä radalla ei isoltakaan talousalueelta löydy.

* * *

Viime keskiviikon ”lainalle” vain 120 kilometrin päässä kolmipäiväiset Kuninkuusravit järjestäneestä Vermosta sijaitseva Forssa ei ollut ehkä optimaalinen kohde. Silti ravit olivat onnistuneet eivätkä vaihdot jääneet Vermon kesäkeskiviikoista jälkeen.

Tällä viikolla tuurausvuorossa on optimaalisesti keskellä Suomea sijaitseva Seinäjoki, joka tarjoaa sitten parastaan: yhteensä 11 lähtöä hyvillä palkinnoilla ja täydet, täysipainoiset ja mielenkiintoiset Toto65-kohteet.

Ei ole vaikea veikata, että ravipäivästä tulee kaikilla mittareilla menestys.

* * *

Vermon intohimoinen suhtautuminen Toto65-peliin on ollut helppo ymmärtää. Pelin siirtyessä Veikkaukselta Fintotolle vaihdot arvioitiin alakanttiin ja järjestävän radan saama prosenttiosuus pelivaihdosta sen mukaisesti yläkanttiin, jotta palkintojen maksu onnistuisi. Toto65:stä tuli järjestäjälleen alkuvaiheessa kultakaivos.

Sittemmin vaihdot ovat laskeneet ja tuotot pienentyneet, mutta vieläkään raveja ei ole haluttu antaa kiertoon – edes kesälomakaudella tai Vermon Toto76-viikoilla.

”Virallisena” argumenttina on käytetty sitä, ettei mikään muu rata pystyisi maksamaan yhtä suuria palkintoja kuin Vermo. Mahdollisuuttakaan ei ole tosin annettu.

* * *

Nähtäväksi jää, miten peliyhtiöiden yhdistyminen ja rahanjaon uudistuminen vaikuttavat Vermon halukkuuteen järjestää 52:t keskiviikkoravit vuodessa. Veikkaan että melkoisesti.

Uudessa tilanteessa ratojen tulot eivät riipu enää samalla lailla omien ravien pelimyynnistä kuin ennen. Suorat tulot tulevat nykyään ravien järjestämisestä eli pääsylippu- ja oheismyyntituloista ja sponsorituloista, jotka tuskin ovat Vermolle kovin merkittäviä.

Lehterit tapaavat olla puolityhjiä, ja kovin usein voittajien ylle puetaan sponsoriloimien sijasta radan omat loimet.

Pienemmillä radoilla muutamat Toto65-keskiviikot vuodessa kiinnostaisivat varmasti sekä yleisöä että paikallisia yrityksiä.

Koko lajillekin jonkinasteinen kierrätys olisi iso mahdollisuus ja piristysruiske. Sen ovat jo viime ja tämä keskiviikko osoittaneet.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot