Mainos
 • Live

  ATP Tennis: World Tour Finals / 1. Välierä, nelinpeli

  La 18.11. 14:00 - 16:00
 • Live

  Pelisilmä

  La 18.11. 15:15 - 16:00
 • Live

  ATP Tennis: World Tour Finals / 1. Välierä, kaksinpeli

  La 18.11. 16:00 - 18:00
 • Live

  Ravit: Toto76

  La 18.11. 16:00 - 18:00
 • Live

  Mäkihypyn maailmancup: Wisla

  La 18.11. 16:55 - 18:10

IAAF:n johdon tuella kiristettiin urheilijoita

Yleisurheilumaailma kuunteli korvat höröllä, kun Richard Pound avasi puheenvuoronsa Maailman antidopingtoimiston Wadan tutkimuskomitean doping- ja korruptioraportin toisen osan julkistustilaisuudessa Münchenissä kahdella kysymyksellä.

- Are we on? Can you hear me?  

Poundin johtaman tutkimuskomitean tulokset olivat odotetun kovia. Niiden mukaan Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtajana 1999-2015 toiminut Lamine Diack loi liittoon virallisen organisaation ulkopuolisen, korruptoituneen johdon. Ytimeen kuuluivat Diackin juridinen neuvonantaja Habib Cisse sekä puheeenjohtajan pojat Papa Massata Diack ja Khalil Diack.

Marraskuussa 2011 Lamine Diack antoi Cissen tehtäväksi hoitaa venäläisurheilijoiden biologisten passien tuottamia dopingtapauksia IAAF:n lääke- ja antidopingosastolla. Taustalla oli se, että Venäjällä osattiin testikäryjen välttely ja tarvittaessa positiivisten testitulosten tuhoaminen, mutta vuonna 2009 aloitetun biologisen passijärjestelmän kiertäminen tuotti vaikeuksia.

Cisse välitti tietoa epäillyistä urheilijoista Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajalle Valentin Balahnitsheville, joka toimi myös IAAF:n talousjohtajana. Cisse viivytti yhdessä IAAF:n antidopingpäällikön Gabriel Dollen kanssa dopingtapausten käsittelyä ja oli mukana kärynneiden urheilijoiden kiristämisessä.

Tutkimusraportissa kerrotaan, miten venäläisjuoksija Lilia Shobuhova ja turkkilaisjuoksija Asli Alptekin joutuivat IAAF:n kiristysyritysten kohteeksi, kun urheilijoilta vaadittiin rahaa vastineeksi käryjen pimittämiseksi.

Yksittäiset IAAF:n työntekijät yrittivät puuttua väärinkäytöksiin, mutta liitolta puuttuivat hallintokäytännöt, joiden avulla väärinkäytöksiin olisi voitu puuttua.

- IAAF:n sisällä oli tietoa Venäjän ongelmista paljon laajemmin kuin IAAF on halunnut myöntää, raportti toteaa.

Tutkimuskomitea on luovuttanut Lamine Diackin ja hänen lähipiirinsä rikosepäilyjen tutkinnan Ranskan viranomaisille. 

"Kokemuksista oppii" 

Pound kehotti lehdistötilaisuudessa IAAF:ää ottamaan vastuun tapahtuneesta. IAAF:n nykyinen puheenjohtaja Sebastian Coe sai kuitenkin tukea Poundilta.

- Tämä on IAAF:lle hieno tilaisuus ryhtyä maineensa puhdistamiseen. En tiedä ketään parempaa kuin Coe maineen puhdistamiseksi, Pound sanoi.

Coe aloitti puheenjohtajana viime elokuussa ja on pyrkinyt esiintymään uuden aikakauden aloittajana. Coella on kuitenkin takanaan pitkä ura IAAF:ssä Diackin aikakaudella: hallituksen jäsenyys vuodesta 2003 ja varapuheenjohtajuus vuodesta 2007 lähtien.

- En halua laittaa koko hallituksen virheitä yhden henkilön niskaan. Kokemuksista oppii ja kuten sanotaan, kokemusta on se, ettei kaikki mene kuten toivoisi, Pound sanoi.

Pound puolusti myös IAAF:n toimintaa biologisen passin käyttöönoton alkuvaiheessa. Poundin mukaan IAAF oli passin käyttöönoton eturintamassa ja teki ripeästi jatkotestejä epäilyttävissä tapauksissa.

Tutkimus otti myös kantaa saksalaisen ARD-kanavan ja Sunday Timesin viimevuotisiin uutisiin IAAF:n vuosina 2001-2012 keräämistä epäilyttävistä veriarvoista. Komitean raportin mukaan tietopankin sisältämät todisteet eivät olisi riittäneet dopingrangaistuksiin. 


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot