Mainos
 • Live

  ATP Tennis: Halle

  Ke 20.6. 13:00 - 20:30
 • Live

  ATP Tennis: Queen's Club

  Ke 20.6. 14:00 - 22:00
 • Live

  Ravit: Toto65 Vermo

  Ke 20.6. 18:00 - 21:00
 • Live

  Tulosruutu

  Ke 20.6. 19:25 - 19:30
 • Live

  Tulosruutu

  Ke 20.6. 22:25 - 22:35
Mainos

Suomalaisten topit ja flopit MM-kisoissa: Pitkämäki ja superyllätys kärjessä

Yleisurheilun MM-kisat Pekingissä päättyivät sunnuntaina. Suomen joukkue keräsi parhaan pistesaaliin kymmeneen vuoteen, ja mukana oli enemmän onnistujia kuin epäonnistujia.

Tero Pitkämäki nappasi Suomen ainoan mitalin voittaessaan pronssia kovatasoisessa keihäsfinaalissa. Lisäksi pistesijoille ylsivät keihäässä Antti Ruuskanen ja moukarissa David Söderberg.

Kisoissa ei kuitenkaan nähty pelkästään iloisia suomalaissuorituksia.

TOPIT

1. Tero Pitkämäki

Keihäänheiton pronssia, tulos 87,64

Suomen ainoa mitalisti on ansaitusti listan ykkösenä. Pitkämäen suorituksen arvoa nostaa se, että keihäsfinaali oli MM-historian toiseksi kovin. Nappisuorituksella olisi ollut mahdollisuus hopealle, mutta kultahaaveet murenivat Kenian Julius Yegon 92,72 metrin hirmukaareen. Finaalin sarja on komeaa katseltavaa: 83,45 - 85,03 - 85,08 - 87,64 - 84,49 - 87,34. 32-vuotias Pitkämäki nousi Seppo Rädyn ohi eniten arvokisamitaleja voittaneena suomalaisena keihäänheittäjänä.

2. David Söderberg

Moukarinheiton 6:s, tulos 76,92

MM-kisojen isoin suomalaisyllätys. Loukkaantumista kärsinyt 36-vuotias nousi viime hetkellä kisakoneeseen ja saavutti uransa kymmenensissä arvokisoissa ensimmäistä kertaa paikan MM-loppukilpailussa. Söderbergille tämä ei riittänyt, vaan hän heitti upeasti kuudennelle sijalle kauden parhaalla tuloksellaan 76,92. Kunniamaininta täytyy antaa myös Tuomas Seppäselle, joka oli moukarifinaalissa kymmenes.

3. Minna Nikkanen

Seiväshypyn 10:s, SE-tulos 460

Suomen ennätys MM-finaalissa, voiko enempää urheilijalta vaatia? Okei, Nikkanen vain sivusi nimissään olevaa ennätystä 460, mutta uran ensimmäinen loppukilpailu MM-tasolla ja sijoitus kympin joukkoon oli erinomainen saavutus ja venymistä parhaimmillaan.

4. Antti Ruuskanen

Keihäänheiton 5:s, tulos 87,12

"Mieluummin viides kuin neljäs", Ruuskanen tokaisi. Niinpä niin, hallitseva Euroopan mestari joutui heinäkuussa harjoitustauolle nivusen lihasrepeämän takia. Sama vamma oli edelleen hänen taakkanaan, ja keihäsfinaali oli jopa vaarassa jäädä väliin. Selvästi tuskissaan ollut Ruuskanen kiskaisi sisun avulla kolmannella heitollaan yli 87 metrin, mutta hän jäi puolen metrin päähän palkintopallilta. Ruuskasen viides sija oli suomalaisten toiseksi paras tulos Pekingissä.

5. Kristiina Mäkelä

Kolmiloikan 13:s, tulos 13,83

Sisupuukko voidaan jakaa myös Mäkelälle. Valmistautuminen MM-kisoihin sai takapakkia, kun Mäkelä pudotti painonnostotangon jalkansa päälle harjoitusleirillä Hong Kongissa. Hän ehti toipua karsintaan, jossa jäi harmittavasti yhden senttimetrin päähän loppukilpailupaikasta. Mäkelä jäi 2012 Helsingin EM-kisojen karsinnassa ilman tulosta, joten sija 13 on erinomainen saavutus vasta toisissa aikuisten arvokisoissa.

FLOPIT

1. Ari Mannio

Keihäänheiton 14:s, tulos 80,19

Ei ole Manniosta vieläkään todelliseksi onnistujaksi arvokisoissa. Toki Mannio voitti EM-pronssia Helsingissä 2012, mutta kultamitaliin olisi silloin riittänyt 84 metrin kaari. Kahdet edelliset arvokisat varamiehenä ollut Mannio pääsi tällä kertaa kisakoneeseen takaoven kautta, kun MM-paikan Kalevan kisoista lunastanut Teemu Wirkkala joutui jäämään sivuun loukkaantumisen takia. Mannio ei saanut keppiä lentämään karsinnassa. Ennätyksensä 86,82 kesäkuussa heittänyt Mannio sai parhaallaan tuloksen 80,19, mikä oikeutti vasta 14:nteen sijaan.

2. Sanni Utriainen

Keihäänheiton 31:s, tulos 55,56

Kerrotaan heti alkuun, että Utriaisen vaatimaton karsintatulos vastasi suunnilleen hänen tämän kauden keskiarvojaan. Silti elokuun alussa Kuortaneella syntynyt ennätys 63,03 antoi lupauksia paljon paremmasta. Suomalaisheittäjä jäi lopulta koko porukan viimeistä edelliseksi. Ennätysheitto olisi riittänyt helposti finaaliin, ja siellä samalla tuloksella olisi irronnut kuudes sija. Nyt Utriaisen tuloksella ei olisi päästy maailmanlistalla edes sadan parhaan joukkoon.

3. Sanna Kämäräinen

Kiekonheiton 27:s, tulos 56,68

Viime vuonna Kämäräinen venytti Zürichin EM-kisoissa seitsemänneksi, ja maaliskuussa hän heitti ennätyksensä 61,07. Siihen verrattuna vaisu karsinta oli pettymys, vaikka hänen heittonsa olivatkin ailahdelleet edeltävinä viikkoina. Eniten taisi pettyä Kämäräinen itse, joka suuntasi katseet jo Rion olympialaisiin.

Kommentoi

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme