ToinenPHD:n luova johtaja Jani Halme: "Luovuus on ankaraa työtä".

Pöllölaakson luovuuskoulussa ToinenPHD:n luova johtaja Jani Halme rikkoo heti alkuun myytin, jota luovat ammattilaiset usein suojelevat: luovuus ei sisällä mystiikkaa tai kätkettyä salaisuutta. Se on ankaraa työtä, johon kuka tahansa pystyy. Luovuus on lopulta leikki, jossa on yksi sääntö – entä jos?

Halme kertoo itse aloittaneensa luovan uransa jo varhain lapsuudessaan perustamalla oman lehden. Levikki tosin oli tuolloin vain 1 kpl ja ilmoitusmyynnistä tulleet rahatkin olivat äidin taskusta. Sittemmin Halmeen ura on ollut nousujohteinen ja hän siirtyi mm. maakuntalehden, SF Filmin ja MTV:n kautta nykyisiin tehtäviinsä luovana johtajana ToinenPHD:llä.

Mistä luovuus sitten syntyy? Luovuuden kaavaa ei ole Halmeen mukaan ole olemassa, mutta tiettyjä toisteisuuksia on löydettävissä.

Hän nostaa esille mm. seuraavat seikat:

Ongelman määrittäminen ja tehtävän rajaaminen on onnistuneen luovan työn edellytys

Briiffit, joihin ei määritetä ratkaistavaa ongelmaa ja reunaehtoja, eivät myöskään synnytä luovia ratkaisuja.

Luovassa ongelmanratkaisussa ei pyritä eikä tyydytä kaikkein ilmeisimpään ratkaisuvaihtoehtoon

Kyse on kahden asian yhdistämisestä: eli yhdistä pari, jota ei ole koskaan tai pitkään aikaa yhdistetty toisiinsa. Esimerkiksi Halme nostaa Vesa Keskisen ja hänen yrityksensä Tuurin Kyläkauppa – maailman suurin kyläkauppa keskellä Pohjanmaata. Niin uskomaton konsepti, että se toimii. Toinen tällainen on Tesla: ympäristöystävällinen sähköauto, joka näyttää ja kulkee kuin urheiluauto. Luovuuden vaade kasvaa työelämässä, alasta riippumatta, joten omaa yhdistelykykyä kannattaa kehittää.

Luovan työn lopputulos on pitkä prosessi – ei hetken oivallus

Ideoiden keksiminen on aikaa vaativaa kovaa työtä, jossa laiskottelulle ja hyvin nukkumisella on tärkeä rooli. Muista olla rohkea ja uskalla olla eri mieltä! Jotta luovuuden kukkiminen ei esty, on tärkeää olla myös avoin. Muiden tukahduttaminen ja kieltolauseet tukahduttavat luovan ajattelun. Halme korostaa, että myös kopioiminen, varastaminen, jakaminen, antaminen ja kierrättäminen on sallittua luovassa työssä – ideoista tulee harvinaisuuksia vain, jos niihin suhtautuu siten!

"Kokeiltiin kerran – ei toiminut" on huono peruste hylätä idea

Halme huomauttaa, että kyynikoita kannattaa jättää luovan prosessin ulkopuolelle, sillä siihen heillä ei ole annettavaa. Samalla kannattaa kuitenkin tiedostaa, että idea pitää pystyä perustelemaan. Toisinaan hyvä idea tulee väärään aikaan – tee siis muistiinpanoja, Halme muistuttaa.

Komiteoista on luovassa suunnittelussa harvoin hyötyä

Luova suunnittelu on tehokkaimmillaan parityönä ja workshopit sopivat paremmin tiedon jakamiseen.

Analytiikka on luovan mielen hyvä ystävä

Toisteisuuksia on hyvä etsiä ja dataohjatun markkinoinnin seuraava vaihe keskittyykin etenkin luovien suunnittelijoiden auttamiseen.

Luovuuskoulumme lopuksi Halme summaa tunnin annin kolmeen luovuuden perusrakenteeseen:

1. Odd bed fellows eli oudot sänkykumppanit. Tämä tarkoittaa kahden yllättävän ja erilaisen kumppanin tuomista samaan petiin. Esimerkiksi Halme mainitsee mm. Fazerin Ei saa laittaa suklaaseen -kampanjan.

2. 180 astetta eli asioiden ympäri kääntäminen. Toisin sanoen poimitaan vaikkapa maailman pienin asia ja käsitellään sitä kuin se olisi maailman suurin.

3. Man on a manhole eli äkillinen ympäristön muutos. Esimerkiksi Halme nostaa tähän Lidlin Epäilevä Tuomas -kampanjan (mm. Saksaa vihaava mies ostoksilla Lidlissä). 

Käytämme Spotti.fi-sivustollamme evästeitä parantaaksemme palvelumme käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme