Videomainonnan trendejä ja tulevaisuuden näkymiä

Haastattelussa Videoplazan David Mühle ja Yonathan Werede

Tukholmassa vuonna 2007 perustettu Videoplaza on videomainonnanhallinnan markkinajohtaja Euroopassa sekä MTV:n kumppani. Videoplazan Regional Manager David Mühle ja Head of Key Accounts Yonathan Werede kiersivät MTV:n digitaalisten ratkaisuiden kaupallistamisesta vastaavan Pasi Raassinan kanssa mediatoimistoissa 17.-18.9. agendallaan videomainonnan liikkuvan kuvan trendit ja caset. Kierroksen lomassa Pasi haastatteli Davidia ja Yonathania.

Mikä on suurin muutos videomainonnassa viimeisen 12 kuukauden aikana?

Eittämättä mobiilin lopullinen läpimurto sekä kuluttajien mediakäytössä että sisällön tarjoamisessa. Tätä kautta suurimmilla pohjoismaisilla asiakkaillamme lähes puolet mainoskapasiteetista tulee mobiilipäätelaitteista, eli tableteista ja puhelimista.

Myös ostaminen on muuttunut mediakäytön mukana. Suurimmassa osassa kampanjoita mainostaja tavoittelee nettopeiton maksimointia ja mobiililaitteet kuuluvat täten luonnollisena osana videokampanjoihin. Mainostajat tavoittelevat siis oikeaa yleisöä, eikä yksittäisiä päätelaitteita.

Miten näette videomainonnan määrän kehittyvän Euroopassa seuraavan vuoden aikana?

Uskomme videomainonnan määrän kasvavan Euroopassa vuonna 2015 n. 30-40 %. Eri markkinat ovat hieman eri vaiheessa ja kasvuprosentit vaihtelevat maittain.

Huomioitavaa on myös, että osa kasvusta ohjautuu Facebookiin ja YouTubeen.

Mainonta paikallisissa netti-tv-palveluissa kasvaa siis hieman vähemmän, n. 20-25 % seuraavan vuoden aikana.

Ohjelmallisesta ostamisesta puhutaan tällä hetkellä paljon.

Miten Videoplaza näkee videomainonnan ohjelmallisen ostamisen kehittyvän tulevaisuudessa?

Uskomme ohjelmallisen ostamisen kehittyvän videomainonnan osalta täysin eri lailla bannermarkkinaan verrattuna. Suurin osa bannermainonnan ohjelmallisesta ostamisesta käydään yhä vapaassa RTB-markkinassa, mutta videomainonnassa suunta on vahvasti asiakaskohtaisissa private-sopimuksissa.

Itse asiassa termi RTB johtaa tässä harhaan, sillä videomainonnassa kyse on ostamisprosessin nopeuttamisesta sekä myyjän että ostajan puolella.

Lisäksi asiakaskohtaisesti sopimukset takaavat medialle sen, että he tietävät täydellisesti ketkä heidän palveluissa mainostavat. Luonnollisesti takuu turvallisesta mediaympäristöstä on myös ehdoton etu mainostajalle.

Videoplaza tekee yhteistyötä suurimpien eurooppalaisten tv-talojen kanssa ja omaa tätä kautta kattavan näkemyksen eri mediatalojen netti-tv-palveluihin.

Miten näette MTV Katsomon sijoittuvan vertailuissa muiden maiden netti-tv-palveluihin?

Katsomo on erinomainen palvelu, joka kestää vertailun ihan mihin tahansa eurooppalaiseen netti-tv-palveluun. Kaiken lähtökohta on laadukas sisältö, joka on löydettävissä helppokäyttöisen ja intuiitivisen navigaation kautta. Myös Katsomon look&feel on moderni ja ”ilmava”. Katsomon uudet applikaatiot ovat ehdottomasti alansa huippua.

Katsotaan hieman myös kauemmaksi, esimerkiksi vuoteen 2020.

Millaiselle videomainonnan kenttä näyttää mielestänne tällöin?

Erittäin vaikea kysymys. Tekninen kehitys on tällä hetkellä niin vauhdikasta, että esimerkiksi 1-2 vuoden päähän on vaikea ennustaa. Jotain ”varmaa” voi toki aina arvuutella… Kännyköistä tulee parin vuoden sisällä kaukosäätimiä, joiden kautta sisältö ammutaan entistä useammin tv-ruudulle.

Mobiilipäätelaitteista tablettien ylivoimaa tuskin voi pysäyttää. Lisäksi pirstaleisessa mediakentässä sisällön löydettävyys on ensiarvoisen tärkeää. Uskomme markkinoille mahtuvan useita sisältöaggregaatteja, jotka helpottavat ratkaisevasti sisällön löydettävyyttä.

Myös lineaarisen tv:n mainoskatkot muuttuvat askel askeleelta dynaamisiksi. Mielestämme on selvää, että kaikki puheet ”tv:n kuolemasta” ovat täysin turhia. Tv-sisällöt kiinnostavat kuluttajia tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Tv:n katselutottumukset vain muuttuvat.

Haastattelu: Pasi Raassina

Taustaa Videoplazasta

Perustettu Tukholmassa vuonna 2007.

Kaupallinen pääkonttori Lontoossa ja tuotekehitys Tukholmassa. Myyntikonttoreita lisäksi Berliinissä, Kölnissä, Hong Kongissa, Madridissa, Pariisissa ja Singaporessa.

Yhteensä noin 100 työntekijää ja noin 100 asiakasta.

Noin puolet Euroopan tv-yhtiöistä (broadcastereista) on Videoplazan asiakkaita.

Videoplaza on videomainonnanhallinnan markkinajohtaja Euroopassa.

Yrityksen fokus sataprosenttisesti videomainonnassa sekä myyntipuolen järjestelmissä.

Käytämme Spotti.fi-sivustollamme evästeitä parantaaksemme palvelumme käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme