Markkinointi

Spottiblogi

Pohjalainen, savolainen, stadilainen vai suomalainen?

Kirjoittaja: Sauli Asikainen

Tiesitkö, että itäsuomalaiset eroavat länsisuomalaisista geneettisesti enemmän kuin saksalaiset eroavat englantilaisista? Tai että länsisuomalaiset ovat yhtä läheistä sukua ruotsalaisille kuin itäsuomalaisille? Entä sen, että geneettisesti lähimpänä olemme Belgian ja Hollannin flaameja. Ei se mitään, en minäkään tiennyt.

Olen saanut harjoitella maantietoa nyt kuukauden verran MTV:n aluemyynnin vetovastuussa. Paitsi, että olen oppinut sen, että Oulu sijaitsee Helsingin itäpuolella, olen huomannut kuinka vähän tällä digitaalisuuden, kohdistamisen ja optimoinnin aikakaudella olemmekaan MTV:llä tarkastelleet alueellisuuttamme kokonaisuutena. Alueellisuus on meille paljon muutakin kuin osaava ja kokenut myyntivoimamme maakunnissa, joka paikallisella tasolla pyrkii ahkerasti auttamaan 17 eri alueen asiakkaitamme kasvattamaan omaa liiketoimintaansa MTV:n mediaratkaisuvalikolla.

Olen pyöritellyt mielessäni ajatusta siitä, voisiko alueellinen ulottuvuus tuoda liikkuvan kuvan (ja miksei muidenkin ratkaisuidemme) tuloksellisuuteen asiakkaittemme ja kumppaniemme kannalta uutta merkittävää arvoa. Jos kerran mm. geneettinen perimä, liikunta- ja elintottumukset, kieli ja murre ja vaikka ilmasto sekä näiden rinnalla kulttuurin eri ulottuvuudet, kuten asenteet, arvot, rituaalit, sankarit ja symbolit, saattavat erota alueellisesti toisistaan, voisiko näitä tekijöitä huomioimalla tehdä tehokkaampaa, puhuttelevampaa ja relevantimpaa markkinointia?

Toki paljon yksinkertaisempana kulmana voisi toimia kuluttajien ostotottumukset ja ostokanavat. Jos markkinoijan tuotetta ostetaan kivijalasta, mutta joillain alueilla ollaan pelkän verkkokaupan varassa, voisiko kampanjalla saavuttaa parempia tuloksia kohdistamalla alueellisesti aktivoiva viesti toisaalla tuttuun kivijalkaan ja toisaalla verkkokauppaan?

Ilmastokin voi vaikuttaa. Kun etelässä harkitaan autoon talvirenkaiden vaihtoa, on pohjoisessa vaihdettu mönkijät moottorikelkkoihin jo kaksi kuukautta aikaisemmin ja bikinikelien kutitellessa etelässä ihohuokosia, pohjoisessa harkitaan paikoitellen vielä kerrospukeutumista. Tämä voidaan hyvin ottaa huomioon myös liikkuvan kuvan suunnittelussa ja kampanjaoptimoinnissa. Myös jakeluketju tai asiakkaan kumppanit voidaan huomioida.  Jos asiakkaan liiketoimintaan liittyy esimerkiksi jälleenmyyjäverkosto tai muu alueellinen operaatio, voidaan varata hyvin tilaa myös näiden esiintuomiseen varmistaen kampanjan onnistuminen paitsi mielikuvallisesti, myös myynnillisesti.

Vaikka me MTV:llä emme rakenna tulevaisuuttamme genetiikan, stereotyyppisten kansanosakuvaelmien tai ilmatieteenlaitoksen ennusteiden varaan, on alueellisuus meille tärkeää. Haluamme ymmärtää suomalaista kuluttajaa, asiakkaittamme ja kumppaneitamme. Pyrimme tarjoamaan tämän ymmärryksen saattelemana Pöllölaakson rasvatusta mediakoneistosta mahdollisimman arvoa tuottavia ja relevantteja mediaratkaisuja Suomen parhaissa alustoissa - niin tv:ssä kuin verkossa päätelaiteriippumattomasti ja kuluttajan kokemuksen maksimoiden. Siksi haluamme olla lähellä asiakkaitamme ja kuluttajiamme – myös alueellisesti.

Kaupallista syksyä toivottaen,

Sauli Asikainen

Kirjoittaja vastaa MTV:n aluemyynnistä.

Käytämme Spotti.fi-sivustollamme evästeitä parantaaksemme palvelumme käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme