Video

Spottiblogi

Ostatko videomainontaa? Huomioi nämä erot videomainoksen mittaamisessa ja hinnoittelussa

Käsittelin edellisessä blogissani videomainonnan eroja riippuen siitä, missä yhteydessä ja mediaympäristössä videomainontaa esitetään. Tällä kertaa tuon näkökulmia siihen, mitä tulee huomioida mitattaessa videomainontaa tai vertailtaessa sen hintaa erilaisissa ympäristöissä.

Videomainontaa voidaan mitata monella eri tapaa, eikä alalla ole yhtä vakiintunutta tai yhdessä sovittua standardia, miten videomainosten katselua raportoidaan. Erilaiset videomainonnantoimijat käyttävät erilaisia mittareita ja hinnoittelevat videomainosnäytöt eri tavoin, joten usein hinta ja mainosnäyttö eivät ole suoraan vertailukelpoisia eri toimijoiden tai videomainosmuotojen kesken.

Millä kriteereillä videomainoksia sitten mitataan?

Esimerkiksi näillä:

  • Mainoskäynnistys / impressio mitataan siitä hetkestä, kun videotiedosto käynnistyy.
  • FirstQuartile /midpoint / thirdQuartile / complete mittaavat sitä, kuinka pitkälle videomainosta on katsottu eli onko mainoksesta katsottu 25, 50, 75 vai 100 %.
  • View time mittaa sitä, kuinka monta sekuntia mainosta katsottiin.
  • Completion rate laskee auki, kuinka suuri osuus ostetuista mainosnäytöistä on katsottu loppuun.
  • In view kertoo, kuinka suuri osa videonäytöistä on ollut selaimessa käyttäjän näkyvissä. Huomioi kuitenkin, että in view mitataan tällä hetkellä käytännössä vpaid 2.0 -standardin mukaan ja on käyttökelpoinen siksi vain selaimissa eli ei esim. sovellusympäristöissä. Kuitenkin usein juuri sovellusympäristöissä (mobiili ja televisiot) mainos on 100 % näkyvillä, koska näissä ympäristöissä videosisältö toistetaan yleensä oletuksena koko ruudun tilassa.

Erilaisten mittaustapojen ja videomainosratkaisuiden lisäksi videomainontakenttään tuovat dynamiikkaa erilaiset hinnoittelutavat. Moni videomainontaa julkaisevista toimijoista perustaa hinnoittelunsa videokäynnistykseen, ja osa taas siihen, miten pitkälle mainosta katsotaan.

Hinnoittelutavoista riippumatta ratkaisuissa on isojakin eroja siinä, kuinka suuri osa mainoksista tulee katsotuksi loppuun, millaisen sisällön ja käyttötilanteen yhteydessä videomainos näytetään tai onko mainoksessa äänet päällä.

Kumpi on merkityksellisempää: hinta vai vaikuttavuus?

Kuvitellaan tilanne, että olet maksanut videomainosnäytöstä, joka on esitetty kokonaisuudessaan loppuun asti. Kumpi on sinulle merkityksellisempää kampanjasi kannalta: tämän mainosnäytön hinta vai vaikuttavuus? Ilman ääniä, muun sisällön yhteydessä loppuun asti pyöritetyn videomainoksen vaikuttavuus ei nimittäin ole samaa luokkaa kuin koko ruudulta ja äänet päällä katsotulla videomainoksella.

Digitaalisen mainonnan keskeisimmät mittarit on yleensä johdettu taktisen bannerimainonnan maailmasta ja mittaavat lyhyen aikavälin onnistumisia. Markkinoinnin fokuksen tulisi kuitenkin olla myös pitkän aikavälin kehittämisessä – siinä miten brändimielikuva tai esimerkiksi pitkän aikavälin kannattavuus kehittyvät. Näkyminen eri kanavissa lisää kampanjan tavoittavuutta ja liikkuva kuva on erittäin tehokas keino vaikuttaa tunteisiin ja viestiä kampanjasanomaasi monipuolisesti.

Mieti, miten asetat (pitkän aikavälin) kampanjatavoitteesi, sillä saat sitä, mitä mittaat. Käytä videomainontaa rohkeasti ja määritä onnistumisen mittarit itse. Ihmettele, kyseenalaista ja innostu. Videomainonnan maailma ei ole lähimainkaan valmis – vielä ehtii hyvin mukaan! :)

Lue lisää aiheesta:


Pia Hildèn

(Päivitetty: Pia Hildèn ei ole enää MTV:n palveluksessa, kysy lisätietoja videomainonnasta mediamyynnistämme.)

Käytämme Spotti.fi-sivustollamme evästeitä parantaaksemme palvelumme käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme