Video

Spottiblogi

Suunnitteletko videomainontaa? Ota huomioon nämä videopalveluiden erot

Videomainonnan kehityspäällikkönä saan usein toiveita vinkeistä, joita pitäisi ottaa huomioon videomainosta suunniteltaessa Katsomoon. Netti-tv-mainonnan erityispiirteitä on kuitenkin haastavaa nostaa esiin puhumatta samalla digitaalisesta videomainonnasta kokonaisuutena. Videomainontaa suunniteltaessa tuleekin ottaa huomioon, miten videota kulutetaan eri palveluissa.

1. Mainonta netti-tv-palvelussa

MTV:n Katsomo ja Nelosen Ruutu ovat esimerkkejä suomalaisista netti-tv-ympäristöistä, joissa voi esittää videomainontaa. Netti-tv-palveluissa on erityistä se, että käyttäjä kuluttaa niissä pitkää videosisältöä, jonka hän tuntee ennestään (kuten oma tv-sarja-suosikki), katselu on keskittynyttä ja mainoskatkot ovat lyhyitä.

Netti-tv-ympäristössä käytetään pääosin jo lineaari-tv:n puolelta tuttuja ja totuttuja mainoskatkoja sisältöjen yhteydessä. Mainokset katsotaan sellaisena kuin mainostaja on ne suunnitellut, eli äänet päällä ja tarina tulee nähdyksi alusta loppuun. Tyypillinen netti-tv-mainoksen loppuunkatseluosuus onkin 97 %. (Ooyala Pulse-mainonnanhallinta 2/2016).

Kiteytetysti voisi sanoa, että jos mainos toimii lineaari-tv:n katkolla, toimii se netti-tv:ssäkin. Toki kasvava osuus netti-tv-käytöstä tapahtuu mobiililaitteilla, joiden käyttäjät arvostavat lyhyitä mainoskatkoja, ja netti-tv:ssä voikin hyvin käyttää lineaari-tv-mainontaa lyhyempää videomainosaineistoa (lähde: Yahoo, “The Migration to Mobile Video”).

2. Mainonta lyhyen videosisällön yhteydessä

Käyttäjät kuluttavat myös kasvavissa määrin lyhyttä videosisältöä, kuten uutisklippejä, käyttäjien itse tekemää videosisältöä, musiikkivideoita jne. Nopeasti kulutettavalle verkkosisällölle tyypillistä on sisällön selailu ja hyppely kiinnostavan sisällön perässä pitkin palvelua tai verkkoa. Tällaisessa ympäristössä tulee ennen videosisältöä esitettävän videomainoksen olla lyhyt tai mainos pitää olla mahdollista ohittaa.

Kun edellä esitetyn netti-tv:n puolella käyttäjä on tottunut ”maksamaan” sisällön katselusta mainosten katselulla, nopeasti kulutettavan videosisällön kohdalla käyttäjä ei voi olla täysin varma siitä, onko mainoksen jälkeen tuleva sisältö sellaista, että siihen kannattaa investoida aikaa katsomalla mainos.

Varmista lyhyen videosisällön mainonnassa, että mainos on riittävän lyhyt (esim. 10 sek.) tai riittävän kiinnostava, että mainoksesi tulee katsottua. Jos mainos on mahdollista skipata ohi, huomioi että huolimatta valtavista käynnistysmääristä, suurin osa mainoskäynnistyksistä on sellaisia, joissa käyttäjän fokus on painikkeessa jolla mainos voidaan ohittaa (lähde: Cog Research).

Viimeisempien selvitysten mukaan jopa 76 % käyttäjistä skippaa mainoksen ohi tottumuksesta silloin, kun mainos on mahdollista ohittaa. (Lähde: Magna and the IPG Media Lab)

Samoin lyhyen videosisällön tavoittavuusmääriä buustataan medioissa käyttämällä videosisällön automaattista käynnistämistä. Tämä tarkoittaa, että usein lyhyessä videosisällössä osa videomainoksen käynnistyksistä tapahtuu, kun käyttäjän huomio on muussa sivustolla olevassa sisällössä tai video käynnistyy ilman ääntä.

3. Mainonta artikkelisivujen tai fiidien yhteydessä

Sosiaalisen median syötteet, uutis- ja aikakausilehtien verkkosivut ja verkon keskustelupalstat ovat ympäristöjä, joiden yhteydessä tapahtuvien videomainoskäynnistysten tulee käyttäjäystävällisyyden nimissä käynnistyä ilman ääntä. Varsinkin sosiaalisen median fiidissä selailu on nopeaa ja mahdollisuus käyttäjän huomion nappaamiseen on todella lyhyt, esimerkiksi Facebookin mobiilissa vain 1,7 sekuntia. (Lähde: Facebook data Q3 2015)

Koska näissä mainosratkaisuissa ei ole oletuksena ääniä päällä, varmista että mainos toimii myös ilman ääniä ja luova toteutus kiinnittää käyttäjän huomion. Käytä nopeita leikkauksia, selkeitä kuvia, lyhyttä tarinankerrontaa, tarvittaessa tekstitystä ja varmista, että mainostaja tai mainostettava tuote käy ilmi heti videon alussa.

Lyhyesti voisi sanoa, että jos toteutus toimii bannerimainonnassa, se todennäköisesti toimii fiidi- ja artikkeliympäristössä myös videona.

Erilaiset videomainonnan ympäristöt vaativat siis erilaista videoaineiston suunnittelua. Lisäksi mainoksen toimivuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi kohdentamalla mainos oikealle kohderyhmälle.

Videototeutukseen voi lisätä myös aktivoivia elementtejä herättämään huomiota, viihdyttämään tai ohjaamaan käyttäjää halutun toiminnon pariin.

Miten videoympäristöjen erilaisuus tulee huomioida videomainonnan mittaamisessa? Se on seuraavan blogini aihe – stay tuned!

Pia Hildèn

(Päivitetty: Pia Hildèn ei ole enää MTV:n palveluksessa, kysy lisätietoja videomainonnasta mediamyynnistämme.)​​​​​​​

Käytämme Spotti.fi-sivustollamme evästeitä parantaaksemme palvelumme käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme