Onlinevideo-käytön trendit Suomessa ja Pohjoismaissa

Mediavisionin raportissa on tutkittu niin mobiilinetin käyttöä kuin onlinevideo-kulutusta Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Mitkä ovat maiden väliset erot tällä hetkellä?

Ruotsi ja Norja mobiileimmat Pohjoismaat

Mobiililaitteiden penetraatio on Pohjoismaissa korkea. Ruotsi ja Norja ovat hieman edellä Suomea ja Tanskaa sekä älypuhelinten että tablettien osalta.

Suomessa 42 %:lla kotitalouksista on tabletti, 68 %:lla älypuhelin, kun vastaavat luvut Ruotsissa ovat 53 % ja 76 %. Penetraation kasvu alkaa Suomessa jo tasoittua kun taas Ruotsissa odotetaan vielä ripeää kasvua.

Suomessa on myös alemmat ostoaikeet äly-tv:n suhteen. Suomen taantuma vaikuttaa kulutusaikeisiin.

Yli puolet nuorista käyttää onlinevideopalveluja päivittäin

Onlinevideon (OTT) säännöllinen käyttö korostuu 15–24-vuotiaissa kaikissa Pohjoismaissa.

Suomessa 55 vuotta täyttäneet ovat omaksuneet muita Pohjoismaita rivakammin onlinevideon käytön. 23 % 55–69-vuotiaista käyttää onlinevideopalveluita päivittäin.

Suomessa noin viidennes katselusta on online videopalveluiden katselua ja 78 % tavallista tv:n katselua (tavoittavuus ja katselumäärä huomioiden). Ikäryhmien välillä on suurta vaihtelua.

Draamaa isommalta ruudulta

Onlinevideo-palveluiden käytön yleistyessä isompi ruutu eli TV on yleistynyt katseluvälineenä. Suomessa yli puolet OTT-katseluun käytetystä ajasta tapahtuu edelleen tietokoneelta, mutta sen osuus laskee. Noin 30 % katselusta tapahtuu TV:n kautta ja 18 % mobiililaitteilta.

Eniten onlinevideo-palveluissa katsellaan draamaa ja etenkin ulkomaisia sarjoja. Uutiset, asiaohjelmat ja dokumentit ovat seuraavaksi katselluin genrekokonaisuus. Urheilua seuraa pienempi joukko, mutta he käyttävät katseluun suhteellisesti paljon aikaa.

Suomessa valtaosa OTT-katselusta on on demand eli tilauspohjaista katselua (83 %). Tanskassa ja Norjassa taas live-katselun osuus on kaikesta OTT:sta noin neljännes.  Ylellä livekatselun osuus on korkeampi kuin kaupallisilla kanavilla.

Netflix valtasi markkinaa

Onlinevideo-palveluiden käytössä on kolme suurta peluria: Youtube, julkinen palvelu ja Netflix. Tanskassa ja Norjassa Netflixin osuus lähentelee jo 50 %:ia.

Suomessa Yle, Youtube ja Netflix saavat yhtä suuren osuuden katselusta (noin 22 %). MTV Katsomo ja Nelosen Ruutu saavat yhteensä noin 15 % online videokatselusta, sanomalehtien online-videopalvelut noin 5 %.

Tilausvideopalveluissa Suomi jää jälkeen muista pohjoismaista. Viidennes talouksista, noin 430 000 taloutta, tilaa videopalveluita muissa Pohjoismaissa noin kolmannes. Rahaa tilaavat suomalaistaloudet käyttävät videopalveluihin noin 14 euroa per kuukausi. Yhä useampi talous tilaa useampaa kuin yhtä videopalvelua.

Netflixin tilaajia on Suomessa lähteestä riippuen noin 300 000 - 330 000. Palvelun päivittäinen käyttö on kuitenkin pienempää kuin muissa Pohjoismaissa.

Lähteet: Mediavision kevät 2015, Finnpanel TV-taloudet Suomessa helmikuu 2015

Käytämme Spotti.fi-sivustollamme evästeitä parantaaksemme palvelumme käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme