Mainos
Mainos
grillaamo-kansipohja4

Asiantuntija varoittaa suomalaisten tyypillisestä lihamokasta: ”Kannattaa olla tarkka"

Osaatko huomioida riskit, joita lämpimät säät saavat kokkaamisen saralla aikaan?

Kesähelteellä ruoanvalmistuksessa kannattaa olla tarkkana, sillä haitalliset mikrobit viihtyvät lämpimällä ruoassa entistä paremmin. Tästä syystä etenkin silloin kun ruokaa tehdään ulkona tai viedään mökeille, kannattaa elintarvikkeiden – ja etenkin lihatuotteiden – oikean käsittelyn kanssa olla erityisen tarkkana, jotta välttyy esimerkiksi ruokamyrkytykseltä.

Ole tarkkana kylmäketjun kanssa

Kesälläkin liharuoat ovat sekä herkullisia että turvallisia, kun varmistaa kylmäketjun jatkuvuuden ja hyvän keittiöhygienian. On tärkeää pitää mielessä, että lihatuotteiden on oltava kylmässä myös kuljetuksen aikana, jos ne kypsennetään vaikkapa vasta autolla taitetun mökkimatkan jälkeen.

Liha on aina säilytettävä mahdollisimman kylmässä, mieluiten alle + 4 asteessa. Valmiiksi pakatut grillimakkarat ovat kuitenkin kypsennettyjä ja säilyvät siksi tuoretta lihaa paremmin.

Kiinnitä huomio lihan kypsyyteen

Broileri, possu ja jauheliha täytyy kypsentää aina kunnolla – ja etenkin lämpimillä keleillä. Oikein säilytetyn naudanlihan voi kuitenkin jättää sisältä hieman punertavaksi.

TIESITKÖ? Jauheliha on kypsää, kun se on sisältä harmaata. Broileri ja possu ovat kypsiä, kun liha on vaaleaa ja tikulla kokeiltaessa lihasta tihkuva neste on kirkasta ja väritöntä.

– Tämän päivän trendinä on tarjota liha melko raakana, mutta kesällä riittävän kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkka, vaikka kovia helteitä ei olisikaan, muistuttaa Lihatiedotuksen edustaja Riitta Stirkkinen.

Valmis pakkaus voi parantaa säilyvyyttä

Lihatietotuksen mukaan valmiiksi pakattu liha voi säilyä paremmin kuin irtomyynnistä ostetut tuotteet. Tämä johtuu siitä, että teollisuudessa liha pakataan tuoreena ja hygieenisesti. Lihatiedotuksen mukaan myös valmiin pakkauksen ilmattomuus parantaa tuotteen säilyvyyttä.

Pese välineet huolellisesti

Etenkin mökillä olosuhteet saattavat olla sellaiset, että kotiolosuhteita vastaavaa hygieniatasoa saattaa olla vaikea noudattaa. Tästä huolimatta hygieniaan ruoanlaitossa olisi tärkeä kiinnittää huomiota – etenkin lihatuotteiden kohdalla.

Hyvä hygienia on tärkeää myös välineistössä. Yksi tärkeä sääntö on se, että sekä raa’alle että kypsälle lihalle on syytä varata eri leikkuulaudat. Toinen huomionarvoinen seikka on se, ettei veitsiä ja muita ruoanlaittovälineitä jätetä käytön jälkeen pöydälle likaisina, vaan ne pestään heti käytön jälkeen.

Lähde: Lihatiedotus

Uusimmat: Grillauksen vinkit

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme