Mainos
Mainos
grillaamo-kansipohja4

Ethän paista jauhelihaa näin? Suomalaisten toistuva virhe pilaa ruskistumisen

Jauhelihan paistaminen kuuluu monen suomalaisen arkiaskareisiin. Monet kuitenkin sortuvat kokatessaan virheisiin, jotka voivat pahimmassa tapauksessa pilata hyvän ruoan.

Jos haluat mahdollisimman hyvää jauhelihaa, älä koskaan paista sitä jääkaappikylmänä. Tähän virheeseen moni suomalainen sortuu ja jauheliha ei ruskistu kunnolla. Mitä muuta tulee ottaa huomioon jauhelihan valmistuksessa?

Näin teet jauheliharuoistasi täydellisiä:

1. Valitse ruokaasi parhaiten sopiva jauheliha

Ei ole täysin samantekevää, mitä jauhelihaa käytät ruoassasi. Joihinkin ruokalajeihin sopii parhaiten rasvainen, toisiin vähärasvainen jauheliha.

Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat sopivat pääasiassa etenkin keittoihin ja kastikkeisiin, tai vaikkapa pizzaan ja tortilloihin. Keskirasvaiset jauhelihat toimivat parhaiten esimerkiksi jauhelihapullissa ja jauhelihapihveissä. Rasvaisemmat jauhelihat sopivat hyvin uuni- ja pataruokiin, eli pidempää haudutusta tai paistamista vaativiin ruokiin.

2. Älä missään nimessä paista jauhelihaa kylmänä

Ota jauhelihapaketti huoneenlämpöön ennen paistamista 15–30 minuutiksi, sillä jääkaappikylmä jauheliha jäähdyttää pannun ja ruskistaminen ei onnistu. Jauhelihasta valuu tällöin nestettä pannulle ja se kiehuu ruskistumisen sijaan.

3. Paistinpannua ei saa täyttää!

Suhteuta pannun koko ja paistettava jauheliha- tai jauhelihasta valmistetun tuotteen määrä. Kuumenna pannu kunnolla ja täytä se kohtuullisesti. Paista suuret jauhelihamäärät erissä. Jos laitat pannulle kerralla liikaa jauhelihaa, pannu kylmenee ja lihasneste irtoaa jauhelihasta. Tällöin jauheliha keittyy, eikä ruskistu.

Jos haluat keitettyä jauhelihaa, kannattaa liha laittaa jo alusta alkaen lihaliemeen kypsymään.

4. Paista ensin jauhelihan pinnat

Paista ensin jauhelihapalan pinnat kiinni ja sekoita sen jälkeen pannussa olevaa jauhelihaa maltillisesti murentaen.

5. Valmista täydelliset lihapyörykät

Pyörittele pyörykät ja pihvit vedellä tai öljyllä kostutetuin käsin tai annostele ne kahdella lusikalla huolettomasti suoraan pannuun. Älä täytä pannua liikaa vaan jätä pihvien ja pyöryköiden väliin parin sentin tila tirisevälle rasvalle, silloin reunatkin saavat väriä ja rapeaa pintaa.

6. Varo harmaita lihapullia

Uunilihapullien ja -pihvien väliin kannattaa jättää raot, silloin lihapullat ja pihvit paistuvat tasaisesti ja pinnasta tulee rapea. Lihapullia täyteen ahdetun pellin keskiosassa lihapullat kiehuvat ja harmaantuvat.

7. Jos et halua ruskistaa, jauhelihan voi myös keittää

Jos tarkoitus ei ole ruskistaa lihaa, kastike- tai keittojauhelihan voi kypsentää myös keittäen.  Silloin on kyse eri valmistusmenetelmästä kuin ruskistaminen.

Jauheliha lisätään kiehuvaan lihaliemeen paloiteltuna, keitetään 5–10 minuuttia, liemen pinnalle nouseva vaahto on helppo lusikoida pois ja sen jälkeen joukkoon lisätään mausteet ja muut aineet hautumaan.

Uusimmat: Grillauksen vinkit

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme