Mainos
Mainos
grillaamo-kansipohja4

Grillin kansi auki vai kiinni? Tämä on oikea tapa grillata

Suurimmassa osassa grillejä on kansi, mutta harva tietää, kuuluuko grillin kansi pitää ruokaa laittaessa kiinni vai auki.

Jotkut grillaavat rutiininomaisesti aina grillin kansi kiinni, kun toiset eivät sulje kantta juuri koskaan. Molemmat koulukunnat – sekä kannen käyttäjät että sitä käyttämättömät – ovat Amazingribs-sivuston mukaan tavallaan oikeassa, sillä oikea käyttötapa määräytyy grillattavan raaka-aineen koon mukaan.

Kahden senttimetrin nyrkkisääntö

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos grillattava ruoka on paksuudeltaan alle kaksi senttimetriä, ei grilliä kannata kypsennyksen ajaksi peittää kannella. Sitä vastoin yli kaksi senttimetriä paksut ruoanpalaset kannattaa grillata siten, että grillin kansi on kiinni.

Jos on tottunut grillaamaan kansi auki, kannattaa pitää tarkkaan kiinni siitä, että ainakin yli 2,5 senttimetriä paksut ruoanpalaset grillataan aina kansi kiinni, jotta raaka-aine kypsyy myös sisältä. Kantta saa kuitenkin tietysti availla tarkkailua varten ja tilanteissa, joissa grillin lämpötila on noussut kannen vuoksi liian kuumaksi.

Kansi tekee grillistä uunin

Kun grillin kansi pidetään kiinni, suurin osa lämmostä tulee ruokiin nähden alhaalta. Suuri osa lämmöstä ohjautuu ensin ruokien ohi, ja palautuu kannen ansiosta lähemmäs ruokaa – ja lämmittää tätä joka puolelta.

Tämän ilmiön vuoksi grilli, jossa kansi on kiinni, toimii uunin tavoin, ja lämmittää grilliherkkuja tasaisemmin kuin silloin, kun grillin kansi on auki. Grillin kansi auttaa myös pitämään savun, kosteuden ja maut paremmin grillattavissa ruoissa. Tästä syystä kansi kannattaa pitää kiinni silloin, kun grillataan suurempia ruoanpalasia, jotka vaativat hieman pidemmän kypsennysajan.

Kanneton grilli täsmäkypsentää

Kun grillin kantta ei pidetä kiinni, lämpenevät ruoat ainoastaan alasuunnasta. Tämä tarkoittaa sitä, että vain toinen puoli grillattavista tuotteista kypsyy. Tästä ominaisuudesta on kuitenkin erityisen paljon hyötyä ohuita ruoanpalasia grillatessa.

Ohuet ruoka-aineet kypsyvät niin nopeasti, että grillin uunia muistuttavat ominaisuudet eivät ala vielä toimia. Tästä syystä ohuen pihvin grillaaminen kansi päällä voi johtaa siihen, että pihvin alapuoli kuumenee liikaa, ja yläpuoli liian vähän. Ohuet ruoka-aineet kannattaa grillata grillin kansi auki, ja kääntämällä grillattavaa noin minuutin välein, jotta grillattava kypsyy mahdollisimman tasaisesti.

Uusimmat: Grillauksen vinkit

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme